Dirk Kuijt is de nieuwe trainer van ADO Den Haag. Vanochtend presenteerde de club de 41-jarige oefenmeester aan de pers en stond hij ook meteen voor de camera van ADO TV om een eerste reactie te geven als hoofdtrainer van ADO Den Haag. “Ik ben blij en trots dat ik nu kan beginnen als coach van ADO Den Haag. Dat is iets waar ik de afgelopen jaren naartoe heb geleefd en ik ben heel blij met deze kans bij deze en mooie en in mijn ogen grote club.”

Na zijn actieve voetbalcarrière, die hij in 2017 in stijl afsloot door landskampioenschap te worden met Feyenoord, werd de geboren Katwijker assistent-trainer bij Quick Boys, de club waar hij begon met voetballen. “Ik ben vrij snel met mijn UEFA A begonnen en daarbij heb ik stage gelopen bij Quick Boys. Het was vrij snel duidelijk dat ik trainer wilde worden.” Om ervaring op te doen als trainer gaf Martin van Geel, de toenmalig technisch directeur van Feyenoord, de kans door hem aan te stellen als coach van Feyenoord onder 19. “Dit heb ik twee jaar gedaan en heb ik met veel toptalenten mogen werken. Na deze periode heb ik de keuze gemaakt om tijd voor mezelf te nemen en op te laden, aangezien ik dat na mijn carrière als speler nog niet had gedaan. Afgelopen periode heb ik de kans gehad om bij clubs als Liverpool en FC Utrecht in de keuken te kijken en toen ADO Den Haag voorbij kwam, wist ik meteen dat ik het moest doen.”

Eerste klus
Het is dus de eerste klus voor Dirk Kuijt als hoofdtrainer van een profclub. Een kans die de 41-jarige ex-international met beide handen aangrijpt. “Het is een prachtige kans die ik krijg en het voelt als een match met elkaar. Ik wil heel erg graag presteren met deze club. Afgelopen weekend heb ik de teleurstelling gezien, maar vooral ook het enthousiasme. Het is duidelijk hoe graag deze stad, deze club, supporters en de mensen die er werken vooruit willen.” Met ‘vooruit willen’ geeft Kuijt ook meteen in andere woorden de doelstelling prijs, want dat is om te promoveren. “Het is geen gemakkelijke opgave, maar wel een ambitieuze en daar houd ik van. Ik ben ervan overtuigd dat we dat met elkaar kunnen bereiken.”

Metgod
Hoe de staf er precies uitkomt te zien wordt in de komende weken duidelijk, maar tijdens de persconferentie werd al wel duidelijk dat John Metgod een plek heeft in de nieuwe staf van ADO Den Haag. De 64-jarige Metgod heeft als ex-technisch directeur een verleden bij de club uit Den Haag. Nu zal hij dus terugkeren in de rol van assistent-trainer. Zijn verleden bij de club, maar ook zijn ervaring speelden een rol bij de keuze voor Metgod volgens Kuijt. “Ik ken John goed van mijn eerste periode bij Feyenoord waar hij assistent was onder Bert van Marwijk. Toen heb ik al op een fijne manier met hem samengewerkt. Het is iemand met veel ervaring en hij heeft niet alleen een verleden hier, maar ook in andere landen waardoor hij meerdere talen goed spreekt. In mijn optiek is hij een fantastisch staflid die onze organisatie naar een hoger niveau kan tillen.”

"Ik kan niet wachten"
De nieuwe hoofdcoach is zeer duidelijk als hem wordt gevraagd of hij zin heeft in zijn nieuwe avontuur. “Ik rook het gras hier al en dat stemt mij zeer tevreden. Dat is beter dan kunstgras. Afgelopen weekend zag ik het veld al liggen en dan begint het bij mij te kriebelen. Ik kan niet wachten om echt te mogen beginnen. Al moet ik eerlijk zijn dat ik de afgelopen dagen al heel veel met ADO Den Haag bezig ben geweest om alles zo goed mogelijk neer te zetten om hier straks op het veld te kunnen presteren.

Bekijk hieronder het gehele interview van ADO TV met de nieuwe coach Dirk Kuijt.