Nieuws

Racisme is een maatschappelijk probleem dat nog steeds vaak persoonlijk ervaren wordt door de inwoners van Den Haag. Op 21 maart 2022 was het de ‘Internationale Dag tegen racisme en discriminatie’ en ADO Den Haag in de Maatschappij leverde als deelnemende organisatie van het Wereldreis Door Eigen Stad initiatief een bijdrage in samenwerking met Stichting WSDH.

Wereldreis Door Eigen Stad wordt sinds 2013 jaarlijks uitgevoerd en houdt in dat alle Hagenaars/Hagenezen getrakteerd worden op diverse culturele en internationale activiteiten. Dit jaar vonden alle activiteiten plaats op een met zon overgoten zaterdag 19 maart 2022 van 12 tot 17 uur, en ADO Den Haag in de Maatschappij was ook van de partij. Op het prachtige Oranjeplein konden jongeren deelnemen aan diverse workshops over hoe je elkaar moet behandelen, hoe het voelt om uitgesloten/gediscrimineerd te zijn en over diverse continenten en hun geschiedenis.

Voor de eerste workshop moesten de deelnemers verschillende acties uitvoeren op basis van de kaarten die aan hun getoond werden. De verschillende acties waren ‘Knuffel me’, ‘Laat mij met rust’, ‘Vier een doelpunt met mij’ en ‘Loop van mij weg’. De deelnemers mochten niet naar hun eigen kaart kijken en dus keken ze soms verbaasd op toen de andere deelnemers van hun wegliepen! Hierna werd hun uitgelegd dat het belangrijk is dat ze leuk omgaan met mensen van allerlei achtergronden, omdat het niet prettig is om genegeerd en vermeden te worden.

De deelnemers namen ook deel aan een tweede workshop waarin ze afbeeldingen moesten linken aan de 7 continenten. Voor elk continent stond er een kegeltje en de spelers ontvingen ook allemaal een bal. Als deel van de oefening kregen ze bijvoorbeeld een foto van Zuid-Afrikaanse apartheidsborden te zien en de bedoeling was dan om naar het kegeltje van Afrika te dribbelen. De deelnemers konden zo hun liefde voor bliksemsnel dribbelen met de bal combineren met het verbeteren van hun kennis over de verschillende werelddelen.

Nadat de workshops succesvol waren afgerond werden de deelnemers beloond met een partijtje voetbal. Voor de aanvang van de partijvorm werden de deelnemers steeds gebriefd over het belang van Fair-Play en het omgaan met elkaar op een vriendschappelijke manier en dit lukte heel aardig! Na afloop van het partijtje werd er steeds per groep gevraagd wat ze hadden geleerd door mee te doen aan de activiteiten. Woorden die vaak terugkwamen waren ‘Respect’, ‘Vriendelijk zijn tegen elkaar’ en ‘Iedereen is welkom’ en deze uitspraken vatten deze fantastische dag heel goed samen.