SC Heerenveen 1 - 3 ADO Den Haag
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 13 oktober 2017 19:30u
  • Abe Lenstra Stadion
Vrijdag de dertiende een ongeluksdag? Welnee. ADO Den Haag Vrouwen slaagde er vanavond tegen SC Heerenveen in opnieuw een zege bij te schrijven in de Eredivisie Vrouwen: 1-3. Zodoende bleef de ongeslagen status ook na vier duels behouden.
Acht minuten waren de revue gepasseerd toen Barbara Lorsheyd voor het eerst handelend moest optreden, nadat de thuisploeg een pass in de verdediging van de groengelen had onderschept. Met een fraaie redding voorkwam zij dat de equipe van trainer Roeland ten Berge aan de leiding kwam. De periode die volgde kende een overwicht van ADO Den Haag Vrouwen. Na een kwartier was het Marthe van Erk die dicht bij de 0-1 was en niet veel later kreeg de club uit de Hofstad opnieuw een kans. Later in de eerste helft schoot Victoria Pelova de bal over het doel. Iets meer scherpte in de afronding en het had zomaar in korte tijd 0-3 kunnen staan in het Abe Lenstra Stadion.

Een klein kwartier voor het rustsignaal werd Lorsheyd wederom op de proef gesteld. Een speelster van SC Heerenveen zette de verdediging van de groengelen op het verkeerde been en stak het halve veld over. Een knap staaltje keeperswerk voorkwam echter dat er een openingstreffer te noteren viel. In het restant van het eerste bedrijf waren de beste mogelijkheden voor de bezoekers. Na 35 minuten schoot Pelova de bal rakelings naast, waarna een schot van Van Erk in de handen van Devi Venema eindigde. Zodoende eindigde een spannende eerste helft, waarin de brigade van trainer Arend Regeer wél de beste kansen kreeg, met de brilstand op het scorebord.

Na de rust revancheerde de bezoekers zich voor de kansen die het vóór de doelwissel niet benutte. Binnen twee minuten werden twee doelpunten geproduceerd. In de 54ste minuut profiteerde Nadine Noordam van zwak uitverdedigen van SC Heerenveen (0-1) en ook bij de tweede treffer speelde zij een belangrijke rol. De 0-2 van Carmen Simonis, een schuiver die langs Venema in het doel verdween, ontstond immers uit een assist van Noordam.

De eerste twee doelpunten werden omringd door tal van kansen van Van Erk, maar telkens vormde Venema een sta-in-de-weg. Was het niet bij Van Erks schoten in de 52ste en 67ste minuut, dan was het wel bij haar mooie kopbal die in de 72ste minuut op aangeven van Simonis volgde. Gelukkig was Venema niet de enige keepster die de weg naar goals wist te versperren. Ook Lorsheyd keepte namelijk een uitstekende partij. Met haar vingertoppen voorkwam zij in de tachtigste minuut dat SC Heerenveen een aansluitingstreffer kon produceren, daar waar zij eerder in de tweede helft ook al redding bracht.

In de slotfase zouden nog twee treffers vallen, waarvan de eerste op naam kwam van invalster Chasity Grant. De eveneens in het veld gekomen Shanique Dessing maakte een goede actie en speelde haar back voorbij. Via Van Erk werd Grant, die op bezoek bij Ajax (0-0) reeds haar debuut in de hoofdmacht had gemaakt, in staat gesteld om haar allereerste goal in de Eredivisie Vrouwen te noteren: 0-3. Diep in de blessuretijd redde Fenna Kalma de eer namens de thuisploeg. De eindstand in Friesland: 1-3.

Karakteristiek:

SC Heerenveen – ADO Den Haag Vrouwen 1 – 3 (0 – 0)

Scoreverloop: 54. Nadine Noordam 0-1, 57. Carmen Simonis 0-2, 90. Chasity Grant 0-3, 90+3. Fenna Kalma 1-3

Scheidsrechter: Shona Shukrula

Gele kaart: 75. Romy Speelman

Aantal toeschouwers: +/- 500

Opstellingen:

SC Heerenveen: Devi Venema; Fleur Kokhuis, Lieke Huls, Caroline Verleg (69. Chantal Schouwstra), Elise Meijerink; Fenna Kalma, Nathalie van den Heuvel, Dayna Schra (69. Nancy Loth); Wielle Douma (86. Dana Philippo), Laura Strik ©, Tiny Hoekstra

ADO Den Haag Vrouwen: Barbara Lorsheyd ©; Allyssa Daal, Marthe van Erk, Lauren Delleman, Priscilla Mesker; Romy Speelman (79. Chasity Grant), Nadine Noordam, Sharona Tieleman; Nance van der Meer (74. Shanique Dessing), Carmen Simonis, Victoria Pelova
Auteur: Mitchel Pronk