ADO Den Haag 3 - 2 Roda JC
  • Eredivisie
  • Woensdag 13 december 2017 20:45u
  • Cars Jeans Stadion

ADO Den Haag kwam tegen Roda JC op een 0-1 en 1-2 achterstand. Desondanks gingen de mannen van trainer Fons Groenendijk toch met de overwinning aan de haal: 3-2. Lex Immers had een grote bijdrage aan de zege met zijn eerste twee goals voor ADO Den Haag sinds zijn rentree. Het winnende doelpunt kwam van het hoofd van invaller Erik Falkenburg.

Bij ADO Den Haag stond uiteraard Robert Zwinkels onder de lat. Hij speelde zijn honderdste Eredivisiewedstrijd voor de club. Wilfried Kanon viel tegen FC Twente geblesseerd uit. Hij werd achterin vervangen door Danny Bakker. Daarom was er een basisplek op het middenveld voor Donny Gorter.

Roda JC schoot als beste uit de startblokken in het Cars Jeans Stadion. Al na drie minuten viel de eerste grote kans voor de bezoekers te noteren. Mikhail Rosheuvel stoomde op aan de rechterkant. De buitenspeler legde de bal terug op Tsiy Ndenge die in één keer over mikte. De tweede kans was wel aan Roda JC besteed. Een voorzet van Michael Engels kwam bij de tweede paal terecht, waar Dani Schahin Danny Bakker en Aaron Meijers van zich afschudde. Zo lukte het de spits simpel de 0-1 binnen te tikken.
Roda JC kon slechts acht minuten van de voorsprong genieten. Want met een klein kwartier op de klok maakte Immers er 1-1 van. Bij de tweede paal gleed hij een uitstekende voorzet van Sheraldo Becker binnen. Het was voor Immers zijn eerste goal sinds hij bij ADO Den Haag terugkeerde.
Na de 1-1 kreeg ADO Den Haag een paar goede kansen om op 2-1 te komen. Zo maaide Immers over de bal heen uit een vrije trap van Nasser El Khayati. Even daarna was het weer Becker die de bal voor de goal slingerde. Bjørn Johnsen kopte door op Elson Hooi, die zijn inzet via de grond en de keeper over zag gaan. Ondanks de Haagse kansen ging Roda JC bij rust aan de leiding. De ploeg van coach Robert Molenaar verdiende een penalty na een wat onbesuisde overtreding van Aaron Meijers op Schahin. De strafschop werd benut door Simon Gustafson.
In het eerste kwartier van de tweede helft gebeurde er niet veel. Maar na een uur begon ADO Den Haag meer druk te zetten, want het moest die achterstand goedmaken. Kort achter elkaar kregen Johnsen (twee keer) en Immers aardige kansen, zonder succes. In de 68e minuut was het voor laatstgenoemde wel raak. Bakker zette op vijandelijke helft goed druk op de bal. Invaller Falkenburg gaf vervolgens mee aan Immers, die vanaf een meter op twintig droog raak schoot: 2-2.
Vlak voordat het Haags Kwartiertje inging maakte ADO Den Haag er 3-2 van. Die leek te worden gemaakt door Johnsen, maar zijn kopbal werd prachtig gepakt door keeper Hidde Jurjus. Maar de aanval liep door. Becker had zijn zoveelste goede voorzet in huis en die legde hij zo op het hoofd van Falkenburg. Hij hoefde alleen maar tegen de bal aan de lopen om 3-2 te maken.

De zege voor ADO Den Haag was daarmee allerminst zeker. Zo had Roda JC-aanvaller Schahin in de 81e minuut de gelijkmaker op zijn schoen, maar ramde hij hard naast. Daarna bleef de thuisploeg overeind. Het kreeg via Falkenburg nog de kans op 4-2. Ondanks die gemiste kans bleven die drie punten toch in Den Haag. Een zeer knappe overwinning na twee keer een achterstand.

Dankzij de zege blijft ADO Den Haag op een mooie achtste plek staan op de ranglijst. De formatie van Groenendijk heeft nu 23 punten. Komende zaterdag komt ADO Den Haag alweer in actie. Dan speelt het de moeilijke uitwedstrijd bij koploper PSV. In Eindhoven wordt er om 19.45 uur gefloten voor de aftrap.

Auteur: Joey Gardien
Fotografie: Laurens Lindhout