Vitesse 2 - 0 ADO Den Haag
  • Zondag 26 november 2017 16:45u
  • Gelredome
Door een rode kaart voor Tyronne Ebuehi kwam ADO Den Haag uit bij Vitesse na zeventig minuten met tien man te staan. Toch leek de Haagse formatie het doel schoon te houden en met 0-0, dus een punt, het veld af te stappen. Maar drie minuten voor tijd kwam Vitesse toch op 1-0. In blessuretijd prikte de bekerwinnaar er nog een treffer bij: 2-0.
De eerste helft blonk niet uit in vele kansen. ADO Den Haag stond organisatorisch goed opgesteld en daar had Vitesse veel moeite mee. De Arnhemmers konden geen gaatje vinden in de Haagse defensie. ADO Den Haag loerde op een counter. Het werd twee keer dreigend uit zo’n uitbraak met Melvyn Lorenzen en Erik Falkenburg, maar serieuze doelpogingen ontstonden daar niet uit. Vitesse liet vlak voor rust nog wel wat van zich horen met twee inzetten die naast gingen van Guram Kashia en Tim Matavz, zonder succes. Ruststand derhalve 0-0.
In het tweede bedrijf gebeurde er een stuk meer. Al na vier minuten kreeg Vitesse een penalty na een overtreding van Danny Bakker. De strafschop van Tim Matavz werd uitstekend uit de hoek getikt door Robert Zwinkels. Een aantal minuten daarna weer een grote kans voor de thuisploeg. Vanaf een paar meter schoot Matt Miazga over.
Vitesse ging gedurende de tweede helft steeds nadrukkelijker op zoek naar het vijandelijke doel. ADO Den Haag moest zich beperken tot tegenhouden, op een inzet van afstand van Bakker na (naast). In de zeventigste minuut was Vitesse heel dichtbij een voorsprong. Een vrije trap van Mason Mount belandde op de paal en uit de rebound raakte Luc Castaignos de lat. Direct daarna moest ADO Den Haag verder met tien man, nadat Ebuehi binnen een minuut twee keer geel pakte.
Vitesse zette er na die rode kaart nog een tandje bij. Dat resulteerde in een grote kans voor Mount. Zijn pegel ging via de vingertoppen van Zwinkels en de lat over. Het eindsignaal kroop dichterbij, Vitesse drong aan, maar ADO Den Haag leek toch stand te kunnen houden. Tot drie minuten voor tijd. Uit een corner kopte Miazga binnen: 1-0. De mannen van trainer Fons Groenendijk waren niet meer bij machte nog iets aan die achterstand te doen in de slotfase. In blessuretijd zorgde Bryan Linssen nog voor de 2-0.
Door de nederlaag is het ADO Den Haag niet gelukt over Vitesse heen te gaan op de ranglijst. Na dertien wedstrijden zijn er zeventien punten gepakt. Daarmee wordt een elfde plek ingenomen op de ranglijst. Volgende week wacht er een thuiswedstrijd voor ADO Den Haag. Op zaterdag 2 december komt FC Groningen op bezoek. Er wordt om 18.30 uur afgetrapt.