ADO Den Haag 1 - 0 Sparta Rotterdam
  • Zaterdag 23 september 2017 20:45u

Niemand zag zijn schot aankomen, maar de bal lag wel in het netje. Dat was het doelpunt van Nasser El Khayati in de tweede helft, die met een verdekte inzet de 1-0 maakte. Dat bleek zaterdagavond tegen Sparta Rotterdam ook de eindstand. Het betekende de eerste thuisoverwinning van dit seizoen voor ADO Den Haag.

Sparta liet ADO Den Haag de bal, dat daarom zelf het spel moest maken. Omdat het tempo niet heel hoog lag, lukte het de thuisploeg maar moeilijk om gevaarlijk te worden. Lex Immers was de enige die het in de openingsfase nog probeerde met een schot van afstand. Zijn inzet ging naast. Met een kwartier op de klok kreeg Sparta de grootste kans van de eerste helft. Ragnar Ache raakte de bal echter half, waardoor Robert Zwinkels kon oprapen. De keeper moest even later ook in actie komen bij een pegel van Thomas Verhaar.

In de 22e minuut kon een van de twee beste kansen voor ADO Den Haag genoteerd worden. Een voorzet van links van Sheraldo Becker kwam bij Erik Falkenburg terecht. De bal belandde iets te ver onder hem, zodat goed mikken lastig werd. Hij schoot daarom naast. Tien minuten later had Bjørn Johnsen de 1-0 op zijn voeten. Na een mooie steekpass van El Khayati bediende Becker de Noorse spits. Hij werd enigszins gehinderd, waardoor zijn poging jammerlijk over ging. Uit de tegenaanval moest Zwinkels weer in actie komen. Hij stond goed opgesteld bij een volley van Kenneth Dougall. Met een 0-0 stand gingen beide teams rusten.
ADO Den Haag kwam heel fel uit de kleedkamer. Vlak na rust kreeg het in korte tijd een paar geweldige kansen. Daaraan voorafgaand viel er nog een Rotterdamse kans te noteren. Robert Mühren kopte in, maar zijn (voor)naamgenoot Zwinkels etaleerde andermaal zijn uitstekende vorm door weer reddend op te treden. Uit de aanval die daarop volgde scoorde ADO Den Haag de 1-0. El Khayati schoot de bal door de benen van zijn tegenstander en vond knap de verre hoek. Doelman Roy Kortsmit stond aan de grond genageld.
De Haagse voorsprong had in de minuten daarna uitgebreid kunnen worden. Zo ontstond er voor het Sparta-doel een ouderwetse scrimmage, waar Kortsmit zich met enkele reflexen onderscheidde op inzetten van Falkenburg. El Khayati was even daarna weer bijna succesvol met een voor hem kenmerkende sleepbeweging, maar het lukte hem niet de verre hoek te vinden.
Vanaf de 60e minuut brak er een rommelige fase aan. ADO Den Haag liet, bewust of onbewust, Sparta iets meer komen, maar de Rotterdammers hadden moeite daarvan te profiteren. Totdat Mühren uit het niets op de paal schoot. Sparta was niet meer bij machte om in de slotfase van de wedstrijd nog iets aan de achterstand te doen. ADO Den Haag bleef overeind en zo is de eerste driepunter van het seizoen in eigen huis een feit.

Dankzij de zege is ADO Den Haag opgeklommen naar een twaalfde plek op de ranglijst. Uit zes wedstrijden zijn zeven punten gepakt. Volgende week komt ADO Den Haag wederom in actie op zaterdagavond. Om 18.30 uur wordt er bij NAC Breda afgetrapt.