Willem II 1 - 2 ADO Den Haag
  • Zaterdag 09 september 2017 18:30u
  • Koning Willem II stadion
De eerste drie wedstrijden van het seizoen leverden geen punten op voor ADO Den Haag. Tegen Willem II in Tilburg moest daar zaterdagavond verandering in komen. En dat gebeurde ook. Dankzij twee doelpunten van Nasser El Khayati won de ploeg van trainer Fons Groenendijk met 1-2.
In de basisopstelling van ADO Den Haag niet veel verrassingen. Na een schorsing keerde Wilfried Kanon terug in het centrum van de verdediging. Daardoor schoof Danny Bakker, die zijn 100e Eredivisiewedstrijd speelde, weer door naar het middenveld. Dat ging ten koste van Donny Gorter. De enige naam die niet iedereen van tevoren had opgeschreven, was die van Elson Hooi. Hij kreeg van Groenendijk zijn eerste basisplek. Melvyn Lorenzen begon daarom op de bank. Datzelfde gold voor de nieuwe mannen Erik Falkenburg en Ricardo Kishna. Laatstgenoemde viel in de tweede helft wel in.
Beide teams leken in de eerste helft het belang van de wedstrijd te voelen. Want een nederlaag was voor zowel Willem II als ADO Den Haag geen optie, aangezien ze allebei nog op nul punten stonden na drie duels. De thuisploeg liet de Hagenaars het spel maken, maar die hadden daar zichtbaar moeite mee. De vrije man werd zelden gevonden, mede door de onzuivere passing. Er konden dan ook nauwelijks kansen genoteerd worden. In de eerste twintig minuten was alleen Bjørn Johnsen dichtbij (miste een kopbal uit een voorzet van Hooi). En Willem II kreeg de beste kans in de schoot geworpen na een fout van Tyronne Ebuehi. Etien Velikonja kon niet profiteren.
Dat het eerste doelpunt uit een standaardsituatie kwam, kon niet verrassend genoemd worden. Het gebeurde uit een penalty. Hooi werd neergelegd in het zestienmetergebied. De strafschop ging er eenvoudig in via El Khayati. Met de 0-1 stand zochten de teams de kleedkamers op.

In de tweede helft bleek de onzekerheid bij beide ploegen nog niet weg. Wederom veel balverlies waardoor er nauwelijks uitgespeelde kansen ontstonden. Pas na 64 minuten moest een van de keepers weer in actie komen. Die van Willem II in dit geval. Hij tikte een vlammend schot van Sheraldo Becker net over de lat. Even later nog een grotere kans voor Johnsen, maar hij dacht dat hij in buitenspelpositie stond. Zijn schot miste daardoor precisie.

Willem II zag de tijd verstrijken en ging daarom wat nadrukkelijker op zoek naar het vijandelijke doel. Dat leverde in de 77e minuut ook succes op. Na een voorzet van links van Ismail Azzaoui kwam Fran Sol goed voor zijn tegenstander Kanon. De Spanjaard tikte vervolgens de gelijkmaker binnen.

Na de 1-1 gebeurde er opeens van alles. Zo moest Zwinkels redding brengen op een inzet van Ben Rienstra. Aan de andere kant werd een inzet van El Khayati net over getikt. Niet lang daarna kon de middenvelder wel juichen. Halverwege de helft van Willem II kreeg hij de bal aangespeeld. Hij sloop richting de ‘zestien’, kapte zijn tegenstander uit en met een geplaatst schot zette hij de 1-2 op het scorebord. In blessuretijd was Willem II nog dichtbij de 2-2, maar Zwinkels en het houtwerk voorkwamen dat. Zo was de eerste overwinning van ADO Den Haag van dit seizoen een feit.

Door de overwinning stijgt ADO Den Haag voorlopig naar de dertiende plek in de Eredivisie. Volgend weekend staat voor ADO Den Haag de ‘wedstrijd van het jaar’ op het programma tegen Ajax. De Amsterdammers komen op zondag 17 september in Den Haag op bezoek. Om 14.30 uur wordt er afgetrapt in het Cars Jeans Stadion.