ADO Den Haag 1 - 2 SC Heerenveen
  • Eredivisie
  • Zaterdag 26 augustus 2017 19:45u
  • Cars Jeans Stadion

Ook de derde competitiewedstrijd heeft geen punten opgeleverd voor ADO Den Haag. Tegen sc Heerenveen, dat net als de ploeg van coach Fons Groenendijk nog niet had gewonnen, ging ADO Den Haag in eigen huis met 1-2 ten onder. De Friese goals werden beide gemaakt door Morten Thorsby. Bjørn Johnsen deed nog iets terug, maar verder dan die ene treffer kwam ADO Den Haag niet.

Vlak voor de wedstrijd werd Sarina Wiegman gehuldigd voor de winst van het EK met de Oranje vrouwen eerder deze maand. Uit handen van Lex Schoenmaker kreeg zij een naar haarzelf benoemde prijs: de Sarina Wiegman bokaal. Vanaf nu wordt deze prijs jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich op een bijzondere manier inzet voor het vrouwenvoetbal. Van wethouder Rabin Baldewsingh ontving Wiegman de Sportpenning.

Deze week werd Nasser El Khayati toegevoegd aan de selectie. Groenendijk liet hem direct in de basis starten op het middenveld. Daardoor verhuisde Danny Bakker een linie naar achter, die daarmee de geschorste Wilfried Kanon verving. Aaron Meijers speelde zijn 150e Eredivisiewedstrijd voor ADO Den Haag. Voor de rest geen verrassingen in de opstelling.

Heerenveen begon als beste aan de wedstrijd. De defensie van ADO Den Haag had met name moeite met Martin Ødegaard, die verdedigers regelmatig te snel af was. De Friezen kregen flink wat kansen om de score te openen. Afstandsschoten van Arber Zeneli en Yuki Kobayashi leverden niks op. De beste mogelijkheid was voor Ødegaard zelf. De Noor zag doelman Robert Zwinkels redding brengen.

Het was zeker niet zo dat ADO Den Haag in de eerste helft kansloos was. El Khayati mikte een meter over, een inzet van Meijers werd door keeper Wouter van der Steen gepakt en twee pogingen van Johnsen eindigden niet tussen de palen. 0-0 de ruststand.

In de tweede helft was het overwicht van Heerenveen nog groter. Het kreeg al direct na de aftrap een grote kans via Reza Ghoochannejhad. Hij schoot luttele centimeters naast. Een paar minuten later had ADO Den Haag zomaar op voorsprong kunnen komen uit een doodspelmoment. Bakker kopte maar net naast. Het bleek voorlopig het laatste Haagse gevaar.

In de 58e minuut viel de eerste goal te noteren. Na een voorzet van Denzel Dumfries gleed Thorsby de bal in het doel. Acht minuten later zorgde hetzelfde duo voor de 0-2. Dit keer legde Dumfries de bal laag terug op Thorsby die geheel vrijstaand binnen kon tikken.

Het lukte Heerenveen niet om ADO Den Haag de genadeklap toe te dienen. De thuisploeg bleef daarom in leven. Helemaal toen Johnsen ruim tien minuten voor tijd de aansluitingstreffer maakte uit een corner. Met man en macht zocht ADO Den Haag naar de gelijkmaker. In de slotseconden van blessuretijd had het slotoffensief bijna succes. Helaas was een kopbal van Johnsen niet krachtig genoeg. Zo bleef het bij 1-2.

ADO Den Haag staat door de nederlaag voorlopig op een achttiende en laatste plek op de ranglijst van de Eredivisie. De mannen van Groenendijk zijn na drie wedstrijden nog puntloos. Vanwege de interlands voorlopig geen competitiewedstrijden. Op zaterdag 9 september komt ADO Den Haag pas weer in actie. Het neemt het dan in Tilburg op tegen Willem II. Aftrap om 18.30 uur.

Auteur: Joey Gardien
Fotografie: Laurens Lindhout