ADO Den Haag 4 - 3 PEC Zwolle
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 18 november 2016 19:30u

ADO Den Haag Vrouwen heeft vrijdagavond een spectaculaire overwinning behaald. In een ijzersterke tweede helft werden maar liefst vier doelpunten gemaakt. Daarmee werd de 0-2 voorsprong die PEC Zwolle in de rust had weggepoetst: 4-3.

Reeds vroeg in de wedstrijd zette PEC Zwolle de brigade van trainer Arend Regeer onder druk. Yvette van der Veen moest een hoekschop van de doellijn koppen en Jennifer Vreugdenhil werd gedwongen om attent te handelen op een inzet van Yvette van Daelen. De Blauwvingers oogden brutaal, maar de thuisploeg verweerde zich kranig.

De schrik zat er vervolgens goed in toen Vesna Veltrop naar de grond ging en even buiten bewustzijn leek te zijn, nadat zij een snoeiharde vrije trap vol in haar gezicht had gekregen. Het spel werd enkele minuten stilgelegd, maar na een korte medische check kon Veltrop gelukkig het duel hervatten.

Na ruim een kwartier was het PEC Zwolle dat de leiding nam. Fréderique Nieuwland deed er alles aan om een voorzet van Esmee de Graaf te keren. Echter had zij het geluk niet aan haar zijde. De bal rolde bij de eerste paal in eigen doel: 0-1. In de minuten die volgden kreeg Nieuwland een paar kansen om de tussenstand hoogstpersoonlijk in evenwicht te brengen. Eerst eindigde een vrije trap op de rand van de zestien luttele centimeters naast de linkerpaal, daarna pakte Nadja Olthuis een prachtig schot van afstand klemvast. Jammer, want ADO Den Haag Vrouwen meldde zich nadrukkelijker voor het doel van de blauwwitten.

Halverwege de eerste helft verdubbelde PEC Zwolle haar voorsprong. Een hoge steekbal belandde in de voeten bij Maxime Bennink, die een sprint trok over de linkerflank en de bal beheerst in de linkerhoek schoot: 0-2. Tegen het einde van de eerste helft werd het bijna 0-3 voor de bezoekers. Rebecca Doejaaren omspeelde Vreugdenhil, week uit naar links en poogde de bal in een leeg doel te schieten, maar Nieuwland wist de bal met een uiterste krachtsinspanning uit de Haagse doelmond te werken. Een daad die zij met een noodgedwongen wissel moest bekopen. Tijdens het wegwerken van de baal raakte Nieuwland immers vol de paal. Marthe van Erk verving de speelster die met een brancard van het veld werd gedragen.

In het begin van de tweede helft schoot De Graaf een kans voor open doel naast de linkerpaal. Daarna kantelde de wedstrijd. Uit een vliegensvlugge counter kon Sharona Tieleman bijna raak knallen. ADO Vrouwen leek steeds meer lef te tonen, wat resulteerde in een toenemende dreiging rondom het strafschopgebied van de gasten uit Overijssel. Het gevolg: een verdiende aansluitingstreffer in de zestigste minuut. Nadat een schot van Victoria Pelova kon worden gekeerd door Olthuis, benutte Lindsey Keizerweerd de rebound met een droge schuiver: 1-2.
De club uit de Hofstad bleef aandringen. De onzekerheid bij PEC Zwolle nam toe. Een schot van Nadine Noordam vloog over het doel en een paar seconden later vroeg Pelova om een strafschop toen zij in een duel naar de grond ging. Jammerlijke missers. Toch lukte het de groengelen om de verdiende gelijkmaker te produceren. Een scherpe voorzet van Keizerweerd werd schitterend tegendraads binnengekopt door Pia Rijsdijk: 2-2. Wat een goal!
Lang konden de residentieclub echter niet genieten van de verkregen gelijkmaker. Nog voordat de stadionspeaker de naam van Rijsdijk had omgeroepen, knikte Rebecca Doejaaren een volley in de rechterhoek: 2-3. Een domper, omdat ADO Den Haag Vrouwen de bovenliggende partij was.

Gelukkig wisten de ooievaars het tij nog te keren. In de 78ste minuut bediende Pia Rijsdijk Sharona Tieleman, die de bal heerlijk in het doel schoof: 3-3. En daar bleef het niet bij! Ook invalster Van Erk fleurde het Haagse Kwartiertje op met een doelpunt. Ze benutte een strafschop, die werd verkregen na een overtreding van Kyra Scheggetmann op Pelova: 4-3. PEC Zwolle zocht in de slotfase nog wel naar de 4-4, maar de Haagse defensie hield zich staande. Zo werd uiteindelijk een zwaarbevochten, verdiende zege behaald.

ADO Den Haag Vrouwen - PEC Zwolle 4 - 3 (0 - 2)

Scoreverloop: 16. Fréderique Nieuwland (eigen doelpunt) 0-1, 22. Maxime Bennink 0-2, 59. Lindsey Keizerweerd 1-2, 69. Pia Rijsdijk 2-2, 69. Rebecca Doejaaren 2-3, 78. Sharona Tieleman 3-3, 81. Marthe van Erk 4-3

Gele kaart: 45. Anouk van Vilsteren (PEC Zwolle), 52. Suzanne Giesen (PEC Zwolle), 80. Kyra Scheggetmann (PEC Zwolle), 81. Victoria Pelova

Scheidsrechter: M. R. G. Vink