AZ 2 - 0 ADO Den Haag
  • Zaterdag 19 augustus 2017 19:45u
  • AFAS Stadion
De eerste uitwedstrijd van het nieuwe seizoen heeft ADO Den Haag geen punten opgeleverd. AZ won in Alkmaar met 2-0. De ploeg van coach Fons Groenendijk deed in de beginfase zeker niet onder voor AZ, maar na de rode kaart voor Wilfried Kanon kantelde het duel. Direct na die verbanning benutte het thuisteam een strafschop. Na rust liep de formatie van voormalig ADO Den Haag-coach John van den Brom uit naar 2-0.

In de basisopstelling twee wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd tegen FC Utrecht. Melvyn Lorenzen viel in dat duel goed in, waarvoor hij door Groenendijk werd beloond met een plekje op de linksbuitenpositie, ten faveure van Edouard Duplan. Achterin kreeg ‘nieuwkomer’ Wilfried Kanon de voorkeur boven Bas Kuipers.

ADO Den Haag begon goed aan de wedstrijd tegen AZ. In de eerste twintig minuten – die erg levendig waren – kreeg de groen-gele formatie een aantal aardige mogelijkheden. Zo kwam Bjørn Johnsen een teenlengte tekort bij een voorzet van Sheraldo Becker. Een minuut daarna leek Lorenzen de 0-1 te maken, maar hij zag zijn inzet op de lijn gered worden door Ron Vlaar. Na een kwartier weer twee kansen, voor Tom Beugelsdijk en Johnsen, maar ook zij hadden geen succes.

Ondanks de kansen voor ADO Den Haag was AZ zo nu en dan wel dreigend. Maar dat de 1-0 viel, kon je enigszins tegen de verhouding in noemen. Het gebeurde ook uit een penalty. Die werd veroorzaakt doordat Kanon Vlaar naar beneden zou hebben getrokken, volgens de arbiter. Die legde de bal op de stip. Wout Weghorst benutte de strafschop. Daarna wilde AZ doordrukken, kreeg het ook goede kansen de voorsprong uit te breiden, maar bleef het gelukkig voor ADO Den Haag ‘slechts’ bij 1-0. Mede door goed keeperswerk van Robert Zwinkels.
AZ wist dat de marge van één goal aan de magere kant was, dus bleef het aan het begin van de tweede helft nadrukkelijk op zoek gaan naar de tweede treffer. Grote kansen waren er voor Joris van Overeem (schot over van dichtbij) en Levi Garcia (naast voor open doel). Omdat die er niet ingingen, mocht ADO Den Haag hopen om met een goede resultaat de bus in te stappen. Maar na zeventig minuten was die hoop vervlogen, toen Guus Til raak kopte uit een corner: 2-0. ADO Den Haag kon met z’n 10’en niets meer aan die achterstand doen, hoewel het in de slotfase nog wel gevaarlijk werd met Duplan en Danny Bakker. Maar AZ werd niet écht meer aan het wankelen gebracht. Zo bleef het bij 2-0.

Door de vijf tegentreffers (en nul voor) na twee wedstrijden bezet ADO Den Haag voorlopig een laatste plaats in de Eredivisie. Volgende week komt ADO Den Haag weer in actie op zaterdagavond. Dan in eigen huis. Op 26 augustus reist sc Heerenveen af naar het Cars Jeans Stadion. De aftrap vindt wederom plaats om 19.45 uur.