AFC Ajax 3 - 0 ADO Den Haag
  • Zondag 29 januari 2017 14:30u
  • Johan Cruijf Arena
Het is ADO Den Haag zondagmiddag niet gelukt punten af te snoepen van Ajax. In de Amsterdam ArenA stond er na negentig minuten een 3-0 eindstand op het scorebord. De goals kwamen op naam van Hakim Ziyech, Lasse Schöne en Kasper Dolberg. ADO Den Haag kreeg wel wat kleine kansjes, maar die verontrustten de nummer twee van de ranglijst niet.
Hoewel Ajax vrijwel de gehele eerste helft het betere van het spel had, kreeg ADO Den Haag in de vijfde minuut de eerste grote kans. Ruben Schaken, die dit duel als spits fungeerde, werd in de voeten aangespeeld. Zijn schot ging een meter over. Even daarvoor had Tom Beugelsdijk het nodige geluk. Want een voorzet belandde tegen zijn lichaam, waardoor de bal bijna achter keeper Ernestas Setkus rolde. Maar gelukkig voor ADO Den Haag ging de bal naast.
In de elfde minuut zorgde Ziyech voor de Amsterdamse voorsprong. Oog in oog met Setkus rondde de Marokkaan koelbloedig af. Dolberg leek er in de dertiende minuut 2-0 van te maken, maar zijn inzet belandde op de paal. Schöne was uiteindelijk de man die voor de tweede treffer van Ajax zorgde. De vrije trap van de Deen vloog in de 34e minuut in één keer tegen de touwen. Met de 2-0 stand gingen de teams ook rusten.
Ook in de tweede helft was Ajax de bovenliggende partij. Maar het lukte de thuisploeg maar niet om dat tot uitdrukking op het scorebord te brengen. Dolberg was in de 51e minuut nog wel dichtbij een goal. Alleen spatte zijn omhaal uiteen op de lat. Aan de andere kant kwam Schaken nog in de buurt van een doelpunt. Hij kwam een teenlengte tekort om een voorzet binnen te tikken. Edouard Duplan mikte even later nog naast. Na 76 minuten produceerde Ajax de verlossende derde treffer. Een corner van Ziyech werd door Davy Klaassen verlengd tot bij Dolberg. Die schoot hard raak achter Setkus: 3-0. Daar zou het bij blijven.
Na twintig wedstrijden bezet ADO Den Haag een vijftiende plek op de ranglijst met zeventien punten. Over vijf dagen komt ADO Den Haag alweer in actie in de Eredivisie. Op vrijdag 3 februari komt Vitesse naar het Kyocera Stadion. De aftrap wordt om 20.00 uur verricht.