ADO Den Haag 2 - 1 SC Cambuur
  • Zondag 24 januari 2016 16:45u

ADO Den Haag heeft de eerste drie punten van 2016 binnen. De formatie van coach Henk Fraser was zondag in eigen huis met 2-1 te sterk voor de nummer één na laatst van de Eredivisie: SC Cambuur. Door twee doelpunten van Mike Havenaar bogen de Hagenaars in de tweede helft een 0-1 achterstand om in een overwinning.

De opstelling van ADO Den Haag kende weinig verrassingen. Aaron Meijers moest nog steeds geblesseerd toekijken. Zijn positie werd wederom ingenomen door Wilfried Kanon. Vito Wormgoor was ziek, waardoor Gianni Zuiverloon in het centrum van de verdediging kwam te spelen. Tom Beugelsdijk droeg de aanvoerdersband.

Het duurde niet lang voordat de eerste kans viel te noteren. Jack Byrne gaf een vrije trap laag voor op Cambuur-spits Bartolomew Ogbeche. Die haalde in één keer uit, maar zijn inzet ging een halve meter naast. Na een klein kwartier konden de Friezen wel juichen. Sander van de Streek ging een één-tweetje aan met Ogbeche. De Haagse defensie had er geen passend antwoord op. Zo kon Van de Streek in de lange hoek afronden: 0-1.
Na de voorsprong voor Cambuur drong ADO Den Haag wat meer aan. Het had echter veel moeite het spel te maken. Dat kwam mede door de vele slordigheden. Toch kreeg de thuisploeg wel wat mogelijkheden, vooral uit kopballen. Ruben Schaken, Edouard Duplan, Havenaar en Beugelsdijk wisten de bal daaruit niet tegen de touwen te werken. Cambuur kon daar alleen enkele afstandsschoten tegenover zetten. Zo was 0-1 de ruststand.
Aan het begin van de tweede helft kwam Ludcinio Marengo erin voor Kevin Jansen. Daarmee ging Duplan achter de spits spelen. De ingreep van Fraser bleek snel het gewenste effect te hebben. Want na 53 minuten kwam ADO Den Haag op gelijke hoogte. Kanon leverde op links een piekfijne voorzet af aan Havenaar bij de eerste paal. De kopbal in de lange hoek van de Japanner betekende de 1-1. Diezelfde Havenaar zorgde een paar minuten later ook voor de Haagse voorsprong. De spits schoot raak, nadat Duplan eerst nog de paal had geraakt: 2-1.

Cambuur werd in de fase na het tweede doelpunt van ADO Den Haag nauwelijks meer gevaarlijk. Martin Hansen moest alleen even opletten bij een pogingen van Van de Streek en Marvin Peersman. Maar die gingen recht op de Deen af. Aan de andere kant kon Havenaar zijn hattrick compleet maken. Hij mikte echter naast met het hoofd. Even later frommelde Cambuur-keeper Leonard Nienhuis een inzet van Duplan nog uit de goal.

Tien minuten voor tijd zette Cambuur een slotoffensief in. Dat resulteerde onder meer in een schot vanuit de tweede lijn van Ogbeche. De Nigeriaan mikte maar net naast de paal. Op de andere hachelijke momenten had de verdediging van ADO Den Haag telkens een passend antwoord. Ook in de 89e minuut, toen Zuiverloon de bal bijna in eigen doel werkte. Hansen moest zich tot het uiterste strekken om de 2-2 te verijdelen. In blessuretijd ging een schot van Darryl Lachman nog naast. Zo bleef het bij 2-1 voor ADO Den Haag. De vijfde driepunter van het seizoen.

Dankzij de zege stijgt ADO Den Haag één plekje op de ranglijst. Er wordt nu een elfde positie ingenomen met 23 punten uit negentien wedstrijden. Over drie dagen komt ADO Den Haag alweer in actie tijdens de midweekse speelronde. Aanstaande woensdag gaat het op bezoek bij de hekkensluiter van de Eredivisie: De Graafschap. In Doetinchem wordt er om 19.45 uur afgetrapt.