Feyenoord 0 - 2 ADO Den Haag
  • Eredivisie
  • Zondag 31 januari 2016 14:30u
  • Stadion de Kuip

Het is ADO Den Haag voor het eerst sinds het seizoen 2005/2006 gelukt om twee keer in één jaargang van Feyenoord te winnen. Na de eerdere 1-0 thuiszege werd het zondagmiddag in de Rotterdamse Kuip 0-2 voor de Hagenaars. De doelpunten kwamen op naam van Kevin Jansen en Gianni Zuiverloon.

De klok stond op vier minuten toen de eerste kans genoteerd kon worden. Na een scherpe counter gaf Ruben Schaken de bal voor op Aaron Meijers, die weer terugkeerde van een blessure. De volley van de linksachter ging maar net naast. Het betekende gelijk het enige hoogtepunt in het eerste kwartier, waarin Feyenoord ietsje beter was zonder voor echt gevaar te zorgen.

Pas in de 22e minuut liet de thuisploeg wat van zich horen. Een puntertje van Balil Basacikoglu werd eenvoudig gepakt door doelman Martin Hansen. Daarna gebeurde er lange tijd niks meer. Beide ploegen leken het spel niet te willen maken, waardoor er een saai schouwspel ontstond. Ook waren er, vooral van Feyenoord-kant, vele slordigheden wat het tempo niet ten goede kwam.

In de laatste fase van de eerste helft beet ADO Den Haag iets meer van zich af. En dat mondde uit in de openingstreffer in de 41e minuut. Zuiverloon zette voor op Mike Havenaar, die de bal terug kopte. Daar stond Jansen klaar om de 0-1 binnen te prikken. Feyenoord was voor rust nog dichtbij de gelijkmaker, maar Dirk Kuyt raakte de bal niet zuiver genoeg om het net te doen bollen.

Feyenoord kwam de kleedkamer uit met een duidelijk plan: direct iets aan de achterstand doen. Maar kansen creëren lukte de Rotterdammers nauwelijks. In plaats daarvan vloog de bal er aan de andere kant in. Danny Bakker gaf de bal mee aan Schaken, die de mee opgekomen Zuiverloon bereikte. Als ware hij een spits bleef de verdediger oog in oog met Kenneth Vermeer koel, en schoot beheerst de 0-2 binnen.

In het restant van de wedstrijd gebeurde er weinig meer. ADO Den Haag consolideerde de voorsprong, Feyenoord stuitte telkens op de Haagse defensie die als een huis stond. Alleen in de 83e minuut kregen de mannen van coach Giovanni van Bronckhorst een goede kans, die Hansen met een ultieme reflex uit het doel hield. Zo bleef het bij 0-2, de zesde overwinning van ADO Den Haag dit seizoen en de vijfde nederlaag van Feyenoord op rij, een record.

ADO Den Haag-coach Henk Fraser was uiteraard blij met de zege, maar was het verlies tegen De Graafschap van afgelopen woensdag nog niet vergeten. “Daar had ik nog wel de pest over in. Maar de focus ging alweer snel op Feyenoord. We moesten een goed resultaat halen. Zeker nu Feyenoord in een moeilijke periode zit. We speelden gedisciplineerd en compact, en scoorden op de juiste momenten. Na de 0-2 hadden we de wedstrijd in de tas. We hebben ons goed hersteld van de nederlaag tegen De Graafschap.”

Ondanks de winst blijft ADO Den Haag wel twaalfde staan op de ranglijst. Uit 21 duels zijn 26 punten gepakt. Na twee uitwedstrijden komt ADO Den Haag volgende week weer in actie in het eigen Kyocera Stadion. Zaterdag 6 februari komt Roda JC Kerkrade op bezoek in Den Haag, dat met drie punten minder één plekje lager staat in de Eredivisie. De aftrap wordt om 18.30 uur verricht.

Auteur: Joey Gardien
Fotografie: Laurens Lindhout