ADO Den Haag 0 - 1 AFC Ajax
  • Zondag 17 januari 2016 12:30u

ADO Den Haag is er zondag niet in geslaagd koploper Ajax in eigen huis op een nederlaag te trakteren. Dankzij een doelpunt van Amin Younes gingen de Amsterdammers er met de drie punten vandoor. De thuisploeg kreeg nog wel kansen om op gelijke hoogte te komen, maar het vizier stond telkens niet scherp genoeg. Het is voor ADO Den Haag het eerste verlies sinds 29 november (2-1 bij FC Groningen).

In de opstelling van ADO Den Haag enkele wijzigingen ten opzichte van eerdere duels. Zo stond Wilfried Kanon voor het eerst dit seizoen in de basis. Hij verving de geblesseerde Aaron Meijers. Ook Gianni Zuiverloon begon aan de aftrap. Die nam op de rechtsbackpositie de plek in van Dion Malone. Mike Havenaar startte in de spits. De Japanner keerde weer terug van een ribkwetsuur.

Ajax kwam het beste uit de startblokken. Het nam direct de controle over het duel, en gaf dat in de eerste helft eigenlijk niet meer weg. Daarentegen was het eerste gevaar wel van ADO Den Haag. Een poging van even buiten de 'zestien' van Edouard Duplan ging een metertje naast. Ajax stelde daar twee afstandsschoten tegenover van Nemanja Gudelj en Kenny Tete. Die gingen beiden hoog naast.

In de 21e minuut drukte Ajax het overwicht uit op het scorebord. Amin Younes kreeg van achteruit de bal aangespeeld. De Duitser controleerde die goed, en schakelde met een simpele voetbeweging zijn tegenstander Vito Wormgoor uit. Younes schoot vervolgens raak door de benen van keeper Martin Hansen. Na de 0-1 werd ADO Den Haag wel iets beter, maar verder dan een verre inzet van Ruben Schaken kwamen de mannen van trainer Henk Fraser niet.

De eerste fase van de tweede helft was simpel samen te vatten: weinig opwindend. Het tempo lag laag en beide teams wisten nauwelijks voor de vijandelijke goal te verschijnen. Het enige dat het er vernoemen waard was, was dat de wedstrijd een paar minuten stil lag vanwege een blessurebehandeling voor Jasper Cillissen die een knietje van Schaken tegen zijn neus kreeg.

Vanaf de 70e minuut brak een fase van druk van ADO Den Haag aan. Dat resulteerde in een geblokt schot van Tom Beugelsdijk en een voorzet op de lat van Duplan. Tien minuten later kreeg de thuisploeg dé kans om op 1-1 te komen. Via een stuit belandde de bal bij Havenaar, die opeens volledig vrij stond. Hij had alle tijd om een hoek uit te kiezen, maar besloot te koppen. Dat deed de spits heel slap in de handen van Cillissen. Even later had Ajax het duel in het slot kunnen gooien. Viktor Fischer schoot echter ruim naast na een snelle uitbraak.

De slotfase van de wedstrijd was hectisch te noemen. ADO Den Haag had via Duplan, Kevin Jansen en Timothy Derijck nog mogelijkheden op de gelijkmaker, maar al die pogingen gingen over. In blessuretijd leek Ajax het duel in het slot te gooien. Na een counter troffen de Amsterdammers de lat. Zo bleef het bij 0-1 voor Ajax.

ADO Den Haag blijft op twintig punten staan door de nederlaag. Daarmee is het op de ranglijst één plekje gezakt naar positie elf. Volgende week staat er alweer een thuiswedstrijd op het programma voor ADO Den Haag. Over precies een week op zondag 24 januari is SC Cambuur de tegenstander in het Kyocera Stadion. Er wordt een paar uur later dan vandaag afgetrapt, namelijk om 16.45 uur.