SC Cambuur 1 - 1 ADO Den Haag
  • Zondag 25 oktober 2015 12:30u
  • Cambuur Stadion

Voor de tweede keer op rij heeft ADO Den Haag gelijkgespeeld. Zondag eindigde de wedstrijd uit bij Cambuur Leeuwarden in 1-1. Net als tegen De Graafschap kwamen de Hagenaars op voorsprong door een doelpunt van Mike Havenaar. Vrij snel daarna zette de thuisploeg de eindstand op het scorebord via een goal van Furdjel Narsingh.

Het was ADO Den Haag dat in Leeuwarden het beste uit de startblokken schoot. De mannen van coach Henk Fraser kwamen een aantal keer dreigend door via snelle uitbraken. Dat gebeurde met name over de zijkanten. Ruben Schaken, die felle duels uitvocht met Martijn van der Laan, leverde enkele aardige voorzetten af. In kansen resulteerde dat niet.

Waar ADO Den Haag in het eerste kwartier de bovenliggende partij was, werd Cambuur daarna steeds beter, mede door het fanatieke publiek dat erachter ging staan. In de 21e minuut schoot de thuisploeg voor het eerst op doel. De poging van Sander van de Streek kon eenvoudig worden opgepakt door Martin Hansen. De Deense keeper stond vervolgens ook in de weg bij gevaarlijkere inzetten van Van der Laan en Narsingh.

Met een half uur op de klok nam ADO Den Haag het initiatief weer over. Dat werd ingegeven door een hele grote kans voor Havenaar. Uit een vlijmscherpe counter ging Kevin Jansen, die zijn eerste basisplek van het seizoen had, met de bal aan de haal. De middenvelder gaf voor op de Japanner. Hij speelde Van der Laan uit, en schoot vervolgens met het puntje van zijn schoen richting doel. Leonard Nienhuis redde nipt. Het bleek het laatste hoogtepunt voor de pauze.

Vrij snel na rust maakte ADO Den Haag de openingstreffer. Gianni Zuiverloon speelde van achteruit Edouard Duplan strak in. De Fransman gaf vanaf links een scherpe voorzet op Havenaar. De spits kopte feilloos binnen bij de tweede paal: 0-1. Het betekende de zevende goal van het seizoen voor Havenaar.

Net als tegen De Graafschap gaf ADO Den Haag de voorsprong snel uit handen. Cambuur trapte de bal naar voren om uit de verdedigende stellingen te komen. Voorin ging Narsingh met de bal aan de haal, met twee Haagse spelers bij zich. Één daarvan, Aaron Meijers, gleed uit. Zo kon Narsingh volledig vrij en beheerst de gelijkmaker produceren. 1-1 in de 51e minuut.

Cambuur ging nadrukkelijk op zoek naar de drie punten. Het team van coach Henk de Jong kreeg een handvol uitstekende kansen. Zo was Sjoerd Overgoor binnen één minuut dichtbij een treffer. Eerst passeerde hij een aantal man, om vervolgens Hansen redding te zien brengen. Een paar seconden later trapte Overgoor de bal over. Ook voormalig ADO Den Haag-speler Xander Houtkoop had de 2-1 op zijn schoen. Maar Hansen had ook hierop een uitstekend antwoord: hij tikte de bal over.

In de slotfase daalde het tempo van de wedstrijd en daarmee het aantal kansen. Cambuur kon geen gaatje meer vinden in de Haagse defensie. Dat lukte Vito Wormgoor aan de andere kant wel. De verdediger kreeg de bal plots voor de voeten uit een vrije trap. Wormgoor koos geen hoek uit, zodat Nienhuis kon redden. Vlak voor tijd leek ADO Den Haag een strafschop te krijgen, want Marvin Peersman maakte hands. Scheidsrechter Dennis Higler oordeelde echter anders. Daarmee bleef het bij 1-1.

Door de remise speelt ADO Den Haag al voor de vijfde keer gelijk dit seizoen. Inmiddels zijn er acht punten behaald in tien wedstrijden. Dat is evenveel als sc Heerenveen, maar die ploeg heeft een minder doelsaldo. ADO Den Haag neemt een veertiende plek in op de ranglijst van de Eredivisie. Volgende week speelt de formatie van Fraser weer een zondagse wedstrijd om 12.30 uur. Op 1 november komt Feyenoord op bezoek, dat dit seizoen een serieuze gooi doet naar de landstitel.