ADO Den Haag 2 - 2 PSV
  • Dinsdag 11 augustus 2015 18:30u
Niemand minder dan Martin Hansen heeft in de eerste speelronde van de Eredivisie al voor het doelpunt van het seizoen gezorgd. Diep in blessuretijd stuurde de Deense doelman, nota bene met zijn hak, een vrije trap van invaller Kenji Gorré in het doel. Daarmee zorgde Hansen voor een niet meer voor mogelijk gehouden 2-2 gelijkspel en nam het letterlijk en figuur landskampioen PSV op de hak.

In de 95e minuut maakt Martin Hansen zich op voor de laatste aanval van ADO Den Haag. De doelman meldt zich in het strafschopgebied voor een alles-of-nietspoging. Kenji Gorré snijdt een vrije trap scherp aan en wat daarna gebeurt gaat zeer waarschijnlijk de hele wereld over. De Deen ziet de bal langs zich gaan om vervolgens met de hak het speeltuig naar de verre hoek te sturen. Zijn collega Jeroen Zoet staat aan de grond genageld en is kansloos op de inzet die tot de gelijkmaker leidt: 2-2. En zo kroont de Haagse doelman zich op sensationele wijze tot man van de wedstrijd.
Dat ADO Den Haag tegen de Eindhovenaren nog tot diep in blessuretijd zicht had op een gelijkspel, kwam door de vechtlust van de ploeg van Henk Fraser. Bovendien zorgden de geel-groenen met de nieuwe aanvalslijn Ruben Schaken-Giovanni Korte-Edouard Duplan voor het nodige gevaar. En dan was de nieuwe spits Mike Havenaar, die voor de wedstrijd zijn contract tekende, er nog niet eens bij.

Toch had de thuisploeg na een kwartier ook op een 0-2 achterstand kunnen staan. De landskampioen begon flitsend en Luciano Narsingh had een zelf opgezette aanval na een minuut en zestien seconden in een leeg doel moeten schuiven. In plaats van te scoren schoot de rechtsbuiten naast.

Twaalf minuten later kregen de Brabanders, die ADO Den Haag in de beginfase flink onder druk zetten, opnieuw een levensgrote kans. Op rechts was Narsingh Aaron Meijers te snel af maar zijn voorzet schoot Luuk de Jong van dichtbij over.
Na 23 minuten maakten de bezoekers alsnog de openingstreffer. Een pass van Davy Pröpper zette Adam Maher vrij voor het doel en de middenvelder faalde niet: 0-1. Maar het doelpunt had afgekeurd moeten worden, omdat Maher duidelijk buitenspel stond. Het ontging scheidsrechter Richard Liesveld, die voor een treffer floot .

Maar ADO Den Haag liet zich niet uit het veld slaan en een minuut later was Meijers rechtsback Santiago Arias te snel af. De Colombiaan pakte de linksback vervolgens buiten het strafschopgebied vast maar omdat Meijers binnen de beruchte lijnen viel, gaf Liesveld een strafschop. Roland Alberg zorgde vanaf de strafschopstip vervolgens voor het eerste Eredivisiedoelpunt van dit seizoen voor ADO Den Haag: 1-1.

De Hagenaars kregen na de gelijkmaker meer grip op het spel van PSV en voetbalden in de tweede helft zelfs brutaal mee. Dat leidde tot kansen voor Korte (schot naast het doel) en Duplan (kopbal over het doel). Aan de andere kant was PSV gevaarlijk via schoten van Andres Guardado en Luuk de Jong, maar ook dat leverden geen doelpunten op.
Na ruim een uur spelen liet PSV zien waarom het een topclub is. Een onderschepping van De Jong leidde tot een nieuwe Eindhovense voorsprong. De spits bediende Narsingh, die vlot langs Meijers ging en de bal voorzette. De Jong was inmiddels bij de tweede paal aanwezig om de bal tegendraads binnen te koppen: 1-2.

Wie verwachtte dat PSV het duel had beslist kwam bedrogen uit. Guardado zakte steeds verder naar achteren en ADO Den Haag zocht verbeten de aanval. Dat leverde geen grote kansen en doelpunten op, totdat Hansen zijn geniale treffer maakte.
Bijna had PSV de wedstrijd nog gewonnen maar in de allerlaatste seconde gleed De Jong een vrije trap van Guardado over het Haagse doel.

Daardoor kon de landskampioen niet voorkomen dat ADO Den Haag goed aan het seizoen is begonnen en ondanks de 33 speelronden die nog volgen, nu al het doelpunt van het seizoen heeft geïncasseerd.

ADO Den Haag speelt zaterdag haar eerste uitwedstrijd bij FC Twente. De aftrap in de Grolsch Veste is om 19.45 uur.
Auteur: Klaas-Jan Droppert