Heracles Almelo 3 - 1 ADO Den Haag
  • Zondag 23 november 2014 14:30u
  • Erve Asito

ADO Den Haag heeft zichzelf in Almelo een slechte dienst bewezen. De Hagenaars hadden echt afstand van de degradatieplaatsen kunnen nemen maar gaven het duel tegen laagvlieger Heracles, na een vlotte voorsprong, in een kwartier tijd eigenlijk weg: 3-1.

Er zijn wedstrijden in een seizoen waarachter spelers en trainers een kruisje zetten als het gaat om punten pakken. Het uitduel tegen Heracles was vooraf zo'n wedstrijd die ADO Den Haag had kunnen winnen. Maar een vlotte voorsprong via Mathias Gehrt bleek niet voldoende. In minder dan een kwartier gaf de ploeg van Henk Fraser het duel uit handen, waardoor de geelgroenen bij rust tegen een 3-1 achterstand aankeken. Ook in de tweede helft waren de Hagenaars, ondanks wel constant proberen aan te vallen, niet meer bij machte om een nederlaag af te wenden.

ADO Den Haag begon juist wel goed aan de wedstrijd en kwam dankzij een doelpunt van Gehrt in de negende minuut op voorsprong. De Deen tikte al vallend en via de paal een lage voorzet van Mike van Duinen, die verdediger Mike te Wierik had afgeschud, in het lege doel: 0-1.

Maar daarna verzuimden de Hagenaars om het dolende Heracles op een grotere achterstand te zetten. Bij de geelgroenen ontbrak de overtuiging om gevaarlijk in de tegenaanvallen te zijn. Alleen Van Duinen kreeg een goede kans, maar zijn inzet stuitte op doelman Dennis Telgenkamp. De Almelose doelman moest zich vervolgens nog haasten om de bal over het doel te tikken, omdat Milano Koenders slecht wegwerkte.

Halverwege de eerste helft gaf ADO Den Haag de wedstrijd ineens uit handen. De Hagenaars zagen dat de thuisploeg uit drie kansen drie doelpunten maakte. In de 32e minuut ging Oussama Tannane met Iliass Bel Hassani een combinatie aan. Terwijl de Hagenaars stonden toe te kijken verscheen Tannane alleen voor doelman Martin Hansen en schoof de bal beheerst langs de Deen: 1-1.

Twee minuten voor rust dook Thomas Bruns helemaal alleen voor Hansen op. De Heraclied controleerde vervolgens een pass van Bryan Linssen, bleef koel en schoot de bal onder de opspringende Hansen door: 2-1.

Weer 120 seconden later kon de thuisploeg de wedstrijd al in het slot gooien. Op de counter bediende Tannane medespeler Linsen die de bal weer bij de linksbuiten bezorgde. Tannane speelde vervolgens Wilfried Kanon door de benen en schoot de bal diagonaal in het doel: 3-1.

Na de pauze probeerde ADO Den Haag met man en macht aan te vallen, maar Heracles verdedigde heel compact en rustig. Voor het doel van Telgenkamp stichtte ADO Den Haag wel gevaar en lange tijd bleef de hoop op de aansluitingstreffer en daarmee de spanning in het duel levend. Aanvoerder Roland Alberg had de Hagenaars bijvoorbeeld terug in de wedstrijd kunnen brengen, maar zijn vier pogingen belandden steeds net niet tussen de palen.

Door deze nederlaag heeft ADO Den Haag zich niet van de degradatiedruk kunnen ontdoen. Het eerstvolgende duel, thuis tegen Ajax in het Kyocera Stadion, begint om 12.30 uur.

Auteur: Klaas Jan Droppert