SC Cambuur 3 - 2 ADO Den Haag
  • Zaterdag 30 augustus 2014 18:30u
  • Cambuur Stadion

Het is ADO Den Haag niet gelukt, om net als vorig seizoen, te winnen bij Cambuur Leeuwarden. Zaterdagavond ging de ploeg van coach Henk Fraser met 3-2 onderuit in de Friese hoofdstad. Het was een enerverende wedstrijd met kansen en doelpunten over en weer. De thuisploeg kwam eerst op voorsprong, maar dankzij Michiel Kramer en Xander Houtkoop kwam ADO Den Haag langszij. Een strafschop en een afstandsschot dat nog werd aangeraakt door Cambuurspits Michiel Hemmen hielden de drie punten in Leeuwarden.

De beginfase van de wedstrijd was duidelijk voor ADO Den Haag. Het creëerde al na drie minuten een uitstekende kans via Kramer. De spits kreeg de bal op aangeven van Houtkoop. Het schot dat volgde, werd door doelman Leonard Nienhuis in de korte hoek gered. Hij had een paar minuten later het nakijken, toen Kramer uit een voorzet van Aaron Meijers de lat trof. Uit de tegenaanval schoot Bartholomew Ogbeche namens Cambuur Leeuwarden ook op de lat.

De kans voor de Nigeriaan leidde een fase in dat Cambuur Leeuwarden de bovenliggende partij was. De Friezen hadden meer balbezit, en werden daaruit één keer echt gevaarlijk. Na een snelle aanval over links wist spits Hemmen de bal niet goed te controleren, waardoor hij over mikte. Kort daarna kreeg ADO Den Haag een kleine tegenslag te verwerken. Gianni Zuiverloon moest het veld verlaten met een hamstringkwetsuur. Zijn vervanger was Timothy Derijck, die zo eerder zijn rentree maakte dan verwacht.

Na een half uur beet ADO Den Haag wat meer van zich af. De mannen van Fraser maakten teveel foutjes om de thuisploeg echt aan het wankelen te krijgen. Het was juist Cambuur Leeuwarden dat de tegenstander aan het wankelen kreeg. Vijf minuten voor rust belandde een voorzet van Marlon Pereira bij Ogbeche. De aanvaller schonk de bal aan Erik Bakker, die op het oog ongevaarlijk uithaalde. Wilfried Kanon toucheerde echter het schot, zodat de bal toch tegen de touwen verdween: 1-0. Het bleek tevens de ruststand.

ADO Den Haag leek direct na rust orde op zaken te stellen. Eerst was het Derijck, die recht op keeper Nienhuis kopte. Na 53 minuten konden de Hagenaars wel juichen. Dejan Meleg leed slordig balverlies op de helft van ADO Den Haag. Vervolgens bediende Dion Malone met een mooie steekpass Kramer. De spits omspeelde Nienhuis en schoot raak in een leeg doel: 1-1. Honderdtwintig tellen later stond ADO Den Haag zelfs op voorsprong. Een lange bal van Kanon belandde bij Houtkoop, die de bal prachtig controleerde. Op zijn schot was Nienhuis kansloos.

Cambuur Leeuwarden ging niet bij de pakken neerzitten. In tegendeel. Het werd beter en kwam zelfs op gelijke hoogte. Daarvoor hadden de Friezen wel een penalty nodig. Derijck vloerde Albert Rusnak in de eigen ‘zestien’. De strafschop werd feilloos binnen geknald door Bakker, die zijn tweede van de avond maakte.

Ondanks dat de negentig minuten dichterbij kropen, hing er nog steeds een doelpunt in de lucht. Voor beide goals waren er een paar gevaarlijke situaties, waarin het beslissende tikje ontbrak. Uiteindelijk zorgde een schot uit de tweede lijn voor de 3-2. Het was Lucas Bijker die uithaalde, nadat een afgeslagen corner voor zijn voeten terecht kwam. Bijkers schot werd nog licht aangeraakt door Hemmen, zodat ADO Den Haagkeeper Martin Hansen kansloos was.

De laatste tien minuten probeerde ADO Den Haag het nog wel, maar een uitgespeelde kans kregen de geelgroenen niet. Kramer was nog het meest dichtbij een goal. Hij kwam echter een teenlengte te kort om een vrije trap van Meijers tot doelpunt te promoveren. Zo bleef het bij 3-2. De tweede nederlaag voor ADO Den Haag van dit seizoen. Segun Owobowale debuteerde zodoende met een verliespartij. De 17-jarige buitenspeler mocht vlak voor tijd invallen voor Thomas Kristensen.

Het team van Fraser staat nu op een elfde plek met vier punten uit evenzoveel duels. ADO Den Haag heeft de nodige tijd om bij te komen van de nederlaag. De volgende wedstrijd wordt pas over twee weken gespeeld, vanwege de interlands. Op zondag 14 september staat het altijd lastige uitduel tegen FC Utrecht op het programma. De aftrap in de Galgenwaard is om 12.30 uur.

De Feiten

ADO Den Haag speelt in bijna dezelfde opstelling als afgelopen week tegen FC Groningen (3-0). De enige wijziging is te vinden in de voorhoede. Xander Houtkoop vervangt daar de zieke Mike van Duinen. De kersverse aankoop Timothy Derijck begint op de bank, waardoor Wilfried Kanon weer een basisplek heeft. Coach Henk Fraser kan nog altijd niet beschikken over de geblesseerden Vito Wormgoor (kuit) en Mathias Gehrt (lies).

3. ADO Den Haag krijgt de eerste kans van de wedstrijd, via Michiel Kramer. Na een voorzet van Houtkoop haalt de spits uit in de korte hoek, maar daar staat keeper Leonard Nienhuis om redding te brengen.

10. Kramer is heel dichtbij de openingstreffer. Aaron Meijers stoomt goed door op links en geeft voor op Kramer, die de bal op de lat volleert. Uit de tegenaanval is het ook voor Cambuur Leeuwarden bijna raak. Bartholomew Ogbeche vindt echter ook de lat op zijn weg naar glorie.

16. Na een enkele tegenstanders te hebben gepasseerd aan de rechterkant van het veld, schiet Mitchell Schet ver naast.

21. Een corner van Cambuur Leeuwarden vliegt er bijna in één keer in. Gelukkig voor ADO Den Haag is doelman Martin Hansen alert genoeg om het gevaar te verijdelen.

22. Na een vliegensvlugge aanval wordt Cambuur-spits Michiel Hemmen aangespeeld door Erik Bakker. Eerstgenoemde krijgt de bal niet goed onder controle, waardoor hij overschiet.

25. Derijck maakt sneller dan verwacht zijn rentree voor ADO Den Haag. De Belg vervangt de geblesseerde Gianni Zuiverloon (hamstring).

33. Uit een vrije trap van Kevin Jansen kopt Derijck over.

37. Dion Malone produceert uit de tweede lijn een rollertje, die gemakkelijk gepakt kan worden door Nienhuis.

40. Cambuur Leeuwarden komt op voorsprong. Een voorzet van Marlon Pereira komt terecht bij Ogbeche, die op zijn beurt Bakker aanspeelt. De doelpoging van de middenvelder lijkt niet gevaarlijk, maar via Kanon belandt de bal toch in het net.

44. Een ver schot van Houtkoop komt in de handen van Nienhuis terecht.

49. ADO Den Haag staat bijna op gelijke hoogte. Een mooie vrije trap van Houtkoop komt op het hoofd terecht van Derijck die recht op Nienhuis kopt.

51. Derijck kopt de bal voor uit een corner van Houtkoop. Bij de tweede paal staat niemand om de bal binnen te schieten.

53. Kramer brengt ADO Den Haag naast Cambuur Leeuwarden. Dejan Meleg verliest de bal op de helft van de tegenstander. Malone rukt vervolgens op aan de rechterkant en bedient Kramer op maat. Hij omspeelt de uitgekomen Nienhuis en schiet raak in een leeg doel.

55. Houtkoop zet ADO Den Haag op voorsprong. Een lange bal van Kanon wordt fantastisch gecontroleerd door de linksbuiten en hij werkt direct daarna af op doel: 1-2.

63. Kramer krijgt een vergelijkbare kans als bij de 1-1. Dit keer wordt hij aangespeeld door Roland Alberg. Kramer denkt dat hij buitenspel staat en reageert daardoor te laat. Zodoende kan Nienhuis de bal voor de voeten van Kramer wegtrappen.

65. Cambuurmiddenvelder Albert Rusnak haalt uit in de korte hoek. Martin Hansen brengt redding.

67. Na een overtreding van Derijck op Rusnak legt scheidsrechter Martin van den Kerkhof de bal op de stip. De penalty wordt raak geschoten door Bakker, die daarmee zijn tweede van de avond maakt.

75. Ogbeche zet de thuisploeg bijna op voorsprong. De Nigeriaan schiet nipt naast.

76. Een vrije trap van Alberg gaat ruim naast.

80. Hemmen zet Cambuur Leeuwarden weer op voorsprong. Een afgeslagen corner komt voor de voeten van Lucas Bijker terecht. Hij twijfelt niet en schiet, via het been van Hemmen, binnen.

84. Het staat bijna weer gelijk. Maar Kramer komt, uit een vrije trap van Meijers, net een teenlengte tekort om 3-3 te maken.

86. Rusnak schiet in de korte hoek, waar Hansen reddend optreedt.

87. Er komt een debutant in bij ADO Den Haag. De 17-jarige Segun Owobowale betreedt het veld voor Thomas Kristensen.

Cambuur Leeuwarden - ADO Den Haag 3 - 2 (1 - 0)

Scoreverloop: 40. Bakker 1-0, 53. Kramer 1-1, 55. Houtkoop 1-2, 67. Bakker 2-2 (pen.), 80. Hemmen 3-2

Scheidsrechter: Cambuurstadion