ADO Den Haag 4 - 4 FC Twente
  • Eredivisie Vrouwen
  • Zondag 17 oktober 2021 12:15u

Een topduel met voortdurend kerende kansen, acht voltreffers, waaronder een Haagse  hat-trick en een wondergoal, en een dikverdiend punt. Het enthousiaste publiek in het Cars Jeans Stadion was zondag de grote winnaar bij ADO Den Haag Vrouwen-FC Twente.

Dat de Haagse vrouwen tegen PSV (1-0) en Excelsior (5-0) vertrouwen hebben getankt, bleek in de openingsfase tegen de titelverdediger. Opnieuw werd direct de weg richting vijandelijke veste ingeslagen en dat betaalde zich in de vierde minuut snel uit. Romy Speelman vond Jaimy Ravensbergen in het strafschopgebied en de spits vond met links de verste hoek: 1-0. Wie even dacht aan een voortzetting van het schuttersfestijn op Woudestein, kwam bedrogen uit. Al vier minuten later kreeg Kalma alle ruimte om de gelijkmaker aan te tekenen. Nadat Maartje Looijen de bal had veroverd, zocht Kirsten van de Westeringh het doel te hoog. Aan de andere kant waren er twee reddingen van Barbara Lorsheyd en een blok van Pleun Raaijmakers nodig om nieuwe schade te voorkomen. In de 18de minuut was het toch raak toen Van Dooren profiteerde van een ongelukkig van richting veranderde dieptepass: 1-2.

Daarna kregen de toeschouwers even de tijd om op adem te komen. Met een geslaagde actie zorgde Liz Rijsbergen voor nieuwe opwinding. Uit haar trekbal zag Van de Westeringh haar schot geblokt. Kayra Nelemans zorgde kort voor rust met een voorzet voor nieuw gevaar. Van Es zette per ongeluk haar doelvrouw op het verkeerde been en Ravensbergen was er als de kippen bij om met bal en al in het doel te belanden: 2-2.

Na een meer dan verdiende pauze bleven de voetbalvrouwen het publiek topamusement voorschotelen. Van de Westeringh zag een vrije trap weggewerkt en Speelman een scherpe voorzet weggebokst. Een vrije trap net buiten het strafschopgebied bood Olislagers de mogelijkheid het doel onder vuur te nemen. Lorsheyd had geen antwoord op haar trap in de bovenhoek: 2-3. Uit een vrije trap van Speelman joeg captain Gwyneth Hendriks de bal hoog in de Lex Schoenmaker Familietribune. Vijf minuten later viel er alsnog een wondergoal. Van ver buiten het strafschopgebied lanceerde Van de Westeringh een projectiel, dat met grote kracht precies in de bovenhoek insloeg: 3-3. Wat een prachtschot!

ADO Den Haag joeg daarna door en zag een trekbal van Rijsbergen net onderschept worden. Het Haags kwartiertje was twee minuten oud toen Speelman uit een hoekschop de bal richting tweede paal slingerde. Raaijmakers kopte het leer in de kruising, maar de scheidsrechter annuleerde de treffer. De ploeg van trainer Sjaak Polak had maar twee minuten nodig om dat weer recht te zetten. Ravensbergen werd kundig vrijgespeeld in het strafschopgebied en velde het vonnis alsnog: 4-3. De volle winst was toen binnen bereik, maar ADO Den Haags eeuwige topschutter Renate Jansen wist Lorsheyd met een kopbal nog één keer het nakijken te geven: 4-4. De waardering van het publiek na afloop was er niet minder om.

ADO Den Haag Vrouwen - FC Twente 4-4 (2-2)

Scoreverloop: 4. Ravensbergen 1-0, 8. Kalma 1-1, 18. Van Dooren 1-2, 41. Ravensbergen 2-2, 57. Olislagers 2-3, 62. Van de Westeringh 3-3, 79. Ravensbergen 4-3, 84. R. Jansen 4-4

Scheidsrechter: Ploegstra