Terug naar resultaten
ADO Den Haag 4 - 1 SBV Excelsior
  • Eredivisie Cup
  • Vrijdag 02 april 2021 19:30u
  • Cars Jeans Stadion

Met een aangepast team heeft ADO Den Haag Vrouwen het toernooi om de Eredivisie Cup besloten met een overtuigende zege op Excelsior. Eline Koster (2), Manon van Raay en Pleun Raaijmakers zorgden op Goede Vrijdag voor een eindstand van 4-1.

In de aanloop naar de halve finale van het bekertoernooi en de play-offs om het landskampioenschap gebruikte trainer Sjaak Polak de finaleronde van de Eredivisie Cup om een aantal geheime wapens in zijn selectie speeltijd te geven. Zo vierde Bo Vonk tegen Excelsior na maanden blessureleed een welkome rentree en stonden de aanstormende beloften Manon van Raay en Louise van Oosten voor het eerst in de basis. Ook Priscilla Mesker was weer van de partij. Uiteraard trok de livestream van de wedstrijd niet zoveel kijkers als vijf dagen eerder de topper tegen Ajax op ESPN (145.000!). De amusementswaarde was er niet minder om.

Vonk zorgde voor een droomstart door na een rush over rechts een perfecte voorzet af te leveren, die Eline Koster bij de eerste paal tot doelpunt promoveerde: 1-0. Excelsior kwam snel weer op gelijke hoogte toen Mesker de bal per ongeluk achter goalie Maaike van Klink deed belanden. ADO Den Haag trok zich dat niet aan, zorgde voor nieuwe druk en Anne Sellies en Nikki IJzerman schotelden Van Raay een volgende kans voor. Alleen voor doelvrouw Van der Valk demonstreerde de schaduwspits haar killersinstinct: 2-1. Onderbroken door twee langdurige blessurebehandelingen aan de kant van Excelsior bleven de Haagse vrouwen jagen op meer. Een voorzet van Kayra Nelemans kon ternauwernood worden weggewerkt. Mesker zag een uithaal uit een hoekschop geblokt. Een vrije trap van Koster haalde Van der Valk knap uit de hoek. En een afstandspegel van Nelemans verdween over het doel. Aan de andere kant smoorde de Haagse defensie dreigend gevaar steeds vroeg in de kiem. Mesker voorkwam een late doorbraak met een perfect getimede tackle.

Na de thee maakte Akke van den Born haar tweede cupoptreden als vervangster van Vonk. De Haagse dadendrang bleef even groot, al kreeg Excelsior de eerste corner te nemen. IJzerman zag een vrije trap gekeerd door Van der Valk. Ook Koster en Nelemans mikten in de handen van de sluitpost, die een volley van Van Raay knap uit het doel hield. Een kopbal van IJzerman ging naast. Toen Koster haar dreigde te passeren, greep de goalie naar de noordrem. Het kwam haar op een rode kaart te staan.

Met tien tegen elf kon Excelsior niet veel meer doen dan de schade beperken. Na een geslaagde combinatie tussen de oud-Woudesteinbewoners IJzerman en Koster joeg de laatste de bal hoog in het dak van het doel: 3-1. Tussen een door Van Oosten geblokte Rotterdamse voorzet en een kopbal van Piqué geplukt door Van Klink door schoot de gretige IJzerman nog eens over. In de blessuretijd ging ADO Den Haag nog vol voor nummer vier. Van den Born stuitte op de ingevallen doelvrouw Geenen. De kopbal van Pleun Raaijmakers uit de daaropvolgende corner wist zij ook te keren. Maar bij de volgende hoekschop gaf de Brabantse kopspecialist haar geen schijn van kans: 4-1. 

Karakteristieken

ADO Den Haag Vrouwen-Excelsior 4-1 (2-1)

Scoreverloop: 3. Koster 1-0, 6. Mesker eigen doel 1-1, 10. Van Raay 2-1, 76. Koster 3-1, 93. Raaijmakers 4-1

Scheidsrechter: P. Henshuijs

Opstelling ADO Den Haag Vrouwen: Van Klink, Vonk (46. Van den Born), Raaijmakers, Mesker, Nelemans, Van Oosten, Boshuizen, Van Raay, Sellies (90. Van Belen), Koster, IJzerman

Opstelling Excelsior: Van der Valk, Kagenaar, Huijsmans (68. Geenen), Noordermeer, Ridder, Van Erk, Nieuwland, Bhagerath (46. Knoester), Hemminga (46. Hendriks), Kersten (85. Aljawahiri), Ibes (26. Piqué)

Auteur: Roeland Gelink
Fotografie: Eric de Wit