ADO Den Haag 1 - 2 SC Heerenveen
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 01 november 2019 19:30u

Bijna een uur lang leek ADO Den Haag Vrouwen vrijdag op weg naar een kostbare zege op Heerenveen. Twee fatale minuten zetten het verloop van de wedstrijd op z'n kop: 1-2.

Hoewel de wedstrijd traag op gang kwam, hadden de Haagse vrouwen in de eerste 45 minuten wel voortdurend het initiatief Marisa Olislagers stichtte het eerste gevaar met een indraaiende vrije trap waar Maartje Looijen net niet bij kon. Daarna verdween een geïmproviseerde omhaal van Chasity Grant naast het doel. Met een punter naast was de sneltrein uit Vlaardingen dicht bij een  treffer. Nadine Noordam zag vervolgens een schot gestopt, uit een vrije trap van Kim Mourmans mikte Grant nog eens naast en een uithaal van Olislagers ging hoog over. Toen het engeltje op de lat van Heerenveen even de andere kant op keek, was het dan eindelijk raak. Celainy Obispo stuurde Grant de diepte in en deze keer schoot zij de bal onhoudbaar in de hoek: 1-0. Nadat de keeper een schot van Grant niet onder controle kreeg, leek Noordam voor de 2-0 te gaan zorgen. De bal werd echter net voor haar voeten weggehaald. Uit een vrije trap joeg Olislagers de bal nog eens kiezelhard voorlangs. In haar 200ste wedstrijd voor ADO Den Haag Vrouwen ontfermde Barbara Lorsheyd zich over twee doelpogingen van Heerenveen.

In de tweede helft moest het publiek lang wachten op het eerste gevaar voor het doel. Mourmans schoot van afstand over. Een minuut later stond het plotseling gelijk toen Suzanne Admiraal een mogelijkheid voor Heerenveen benutte. Nog geen 60 seconden later leek Lorsheyd snel uitlopend een doorbraak te hebben voorkomen, maar in de herkansing verdween de bal via de binnenkant van de paal nog eens in het doel: 1-2. Met nog een half uur te gaan gooide trainer Sjaak Polak direct spits Jaimy Ravensbergen in de strijd om het tij nog te keren. Zij nam uit de draai direct het doel onder vuur, maar had het vizier nog niet juist afgesteld. Met Jannette van Belen - die haar Eredivisiedebuut maakte - kwam er nog een spits bij. Dat zorgde wel voor meer druk, maar leidde niet tot uitgespeelde kansen. Een kopbal van Celainy Obispo uit een hoekschop leverde niet meer op dan een vergeefs appèl om een strafschop wegens hands. Ook een kopbal van Van Belen en het inbrengen van nog een aanvaller in de persoon van Naomi Piqué mochten uiteindelijk niet meer baten.

ADO Den Haag Vrouwen-Heerenveen (1-2)

Scoreverloop: 30. Grant 1-0, 59. Admiraal 1-1, 60. Sabajo 1-2

Scheidsrechter: Groenendijk

Toeschouwers: 383

ADO Den Haag Vrouwen: Lorsheyd, Kagie (90. Piqué), Hendriks, Kok (78. Van Belen), Obispo, Noordam, Boshuizen (61, Ravensbergen), Mourmans, Olislagers, Grant, Looijen

SC Heerenveen: Okken, Van der Veen, Van Ginkel, Bross, Philippo (77. Douma), Admiraal, Sabajo (85. Meijerink), Bayings,, Strik (70. Casparij), Ter Beek, Hoekstra

Auteur: Roeland Gelink
Fotografie: Peter Looijen