Terug naar resultaten
ADO Den Haag 1 - 0 AFC Ajax
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 27 september 2019 19:30u
  • Cars Jeans Stadion

Na de knappe puntendeling bij PSV van vorige week knokte ADO Den Haag Vrouwen zich vrijdag in het Cars Jeans Stadion naar de volle winst tegen Ajax.

Vanaf de aftrap maakte het team van trainer Sjaak Polak geen geheim van het plan om Ajax te bestrijden. Op eigen helft gaven twee linies van vier de Ajacieden geen centimeter ruimte. Zodra de bal was veroverd, werden op de andere helft de TGV's Chasity Grant en Maartje Looijen gelanceerd. Zo zorgde Looijen voor het eerste gevaar na een verre uittrap van Barbara Losheyd. Een onderschepte pass op Grant leverde een eerste hoekschop op. Kim Mourmans draaide de bal bijna direct in het doel. Helaas zag zij de bal boven op de lat belanden. Nadat het eerste schot op doel van Ajax naast was gegaan, mikte Annouk Boshuizen als eerste een bal tussen de palen na voorbereidend werk van Looijen. Haar inzet was te zacht om de Amsterdamse goalie te verontrusten. Voor een technisch hoogstandje zorgde Marisa Olislagers met een dubbele Zidane. Verder doelgevaar bleef in de eerste helft uit, ook omdat Pleun Raaijmakers en Paola van der Veen met het hoofd gevaarlijke voorzetten onschadelijk maakten. Een vrije trap van de naar de hoofdstad verhuisde Victoria Pelova verdween via een Amsterdams hoofd voorlangs.
Terwijl het weer steeds onstuimiger werd, groeide het Haagse geloof in een goed resultaat. Nadat een kopbal van Ajax naast was gevlogen, was captain Nadine Noordam dicht bij de openingstreffer. Haar lob na een vrije trap van Olislagers ging rakelings naast. Halverwege de tweede helft kreeg Pelova een goede mogelijkheid. Tussen zich in de baan van het schot gooiende Haagse verdedigers door verdween haar inzet naast. De beste kans van Ajax kreeg daarna invalster Lucie Vonkova. Zij passeerde Lorsheyd, maar Gwyneth Hendriks bracht redding op de lijn. Vervolgens was het de beurt aan Ajax om opgelucht adem te halen. Van der Veen zag dat de doelvrouw van Ajax te ver voor haar doel stond en haalde van grote afstand uit. De bal viel net aan de verkeerde kant van de paal. Nadat Losheyd (katachtige reflex op een kopbal van dichtbij) en Raaijmakers (bevrijdende sliding) samen een kans van Ajax onschadelijk hadden gemaakt, trokken de Haagse vrouwen in de slotfase nog eens naar voren. Uit een hoekschop van Mourmans haalde Noordam uit. Dit keer bracht een Ajacied redding op de lijn. In de herkansing bracht Mourmans de bal nog eens voor het doel. Daar dook Grant als een duveltje uit een doosje op om het Cars Jeans Stadion in extase te brengen: 1-0. Ook in vier minuten blessuretijd stond de Haagse verdediging niet toe dat de zwaarbevochten zege nog in gevaar kwam.

Karakteristiek

ADO Den Haag Vrouwen - Ajax 1-0 (0-0)

Scoreverloop: 87. Grant 1-0

Scheidsrechter: Van Loenen

Toeschouwers: 1213

ADO Den Haag Vrouwen: Lorsheyd - Kagie, Hendriks, Raaijmakers, Van der Veen - Noordam, Boshuizen (83. Obispo), Moumans, Olislagers - Grant, Looijen

Ajax: Kop - Van der Most (64. Vonkova), Van Lunteren (59. Doorn), De Sanders, Verhoeve - Pelova, Munsterman, Salmi - E. Bakker (83. Van de Westeringh), Jansen, Van den Bighelaar

Auteur: Roeland Gelink
Fotografie: Peter Looijen