PSV 3 - 3 ADO Den Haag
  • KNVB Beker vrouwen
  • Vrijdag 25 januari 2019 19:30u
  • Sportpark De Herdgang

In een ware bekerthriller is ADO Den Haag Vrouwen erin geslaagd om ten koste van Eredivisie-koploper PSV door te dringen tot de kwartfinale van het toernooi om de KNVB Beker. De Haagse ploeg liet een voorsprong van 0-3 in de slotfase nog glippen, maar sloeg in de strafschoppenserie alsnog toe.

Na twee nipte nederlagen tegen PSV in competitieverband voor de winterstop stuurde trainer Arend Regeer zijn team met een ander strijdplan het Eindhovense kunstgras op. De Haagse vrouwen beten direct fel van zich af. De na haar tweede optreden voor het Nederlands elftal uit Zuid-Afrika teruggekeerde Victoria Pelova bood Nadine Noordam een eerste goede kans, maar haar inzet belandde recht in de handen van de doelvrouw. Met een mooi lobje stuurde Noordam Chasity Grant richting doel. Haar harde schot ging net naast. Halverwege de tweede helft was het dan toch raak. Noordam vond de mee opgerukte Sharona Tieleman, die eerst met links haar opponente uitkapte en vervolgens met rechts de verte hoek vond: 0-1.

ADO Den Haag Vrouwen rook bloed en wist de voorsprong snel te verdubbelen. Terriër Annouk Boshuizen veroverde de bal op het middenveld, Pelova lanceerde Grant met een steekpass en de snelle rechtsbuiten liet zich die kans niet ontnemen: 0-2. Aan de andere kant hield Barbara Lorsheyd met onder meer een redding op een kopbal van PSV's topscorer Snoeijs haar doel schoon.

Na de thee stelde PSV alles in het werk om terug in de wedstrijd te komen. Lorsheyd moest opnieuw in actie komen en Sharon Kok voorkwam met een knappe sliding een doorbraak van Snoeijs. Twee aanvallende wissels aan Eindhovense kant leidden niet tot snel rendement. Opvallend genoeg bracht Regeer eveneens twee verse aanvalsters in het veld: Maartje Looijen en Pia Rijsdijk. Die stonden net vijf minuten in het veld toen Rijsdijk een vloeiende Haagse aanval vol overtuiging afrondde: 0-3. Daarmee leek de wedstrijd belist. PSV legde zich daar echter nog niet bij neer. Twaalf minuten voor tijd wist Jeslynn Kuijpers de achterstand terug te brengen tot 1-3 en met nog zes minuten op de klok scoorde Snoeijs 2-3. De Haagse verdediging wankelde en moest nog een minuut later de gelijkmaker van Nadia Coolen toestaan.

Na die opdoffer krabbelde ADO Den Haag Vrouwen op voor de verlenging. PSV hield daarin het initiatief. Lorsheyd moest opnieuw redding brengen en een kopbal van Coolen belandde op het dak van het doel. Tien minuten voor tijd maakte Ilham Abali uit het beloftenteam haar debuut voor de hoofdmacht als invalster voor de moegestreden Grant. Taylor Ziemer nam uit een vrije trap het doel van PSV onder vuur en zag haar schot gekeerd door de muur. Nadat ook Lorsheyd nog eens redding had gebracht moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Victoria Pelova 2-3

PSV - ADO Den Haag Vrouwen    3-3 na verlenging, ADO Vrouwen wint met 2-3 na strafschoppen

Scoreverloop: 25. Tieleman 0-1, 36. Grant 0-2, 74. Rijsdijk 0-3, 78. Kuijpers 1-3, 84. Snoeijs 2-3, 85. Coolen 3-3

Opstellingen:

PSV: Miller, Bond Flasza, Zeler (aanvoerster), Nouwen, Levels (60. Coolen), Van de Wetering (95. Raaymakers), Van Schoonhoven (60. Vanmechelen), Van Dooren, Pattiwael, Kuijpers, Snoeijs.

ADO Den Haag Vrouwen: Lorsheyd, Vonk, Kok, Speelman, Tieleman (69. Looijen), Noordam, Boshuizen (69. Rijsdijk), Ziemer, Olislagers, Grant (110. Abali), Pelova

Auteur: Roeland Gelink
Fotografie: Peter Looijen