Terug naar resultaten
ADO Den Haag 4 - 1 SC Heerenveen
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 01 februari 2019 19:30u
  • Cars Jeans Stadion
ADO Den Haag Vrouwen kan over  twee weken met een goed gevoel beginnen aan de play-offs om het landskampioenschap. Na de bekertriomf bij PSV werd vrijdag in het Cars Jeans Stadion Heerenveen met 4-1 verslagen.

Dat Heerenveen nog in de race was voor het vijfde deelnamebewijs van de kampioenspoule, bleek uit de dadendrang van de Friezinnen vanaf het eerste fluitsignaal. In de vierde minuut hield doelvrouw Barbara Lorsheyd met een katachtige reflex een schot van Fenna Kalma uit haar doel. Ook daarna moest de Haagse verdediging vaak overwerk verrichten om de gelederen gesloten te houden. Bij de eerste mogelijkheid aan de andere kant sloeg ADO Den Haag wel direct toe. Victoria Pelova vond met een steekpass Pia Rijsdijk en de Haagse topscorer liet zich die kans niet ontnemen: 1-0. Het wedstrijdbeeld veranderde daardoor niet. Heerenveen bleef aandringen en was bij een scherpe voorzet voorlangs het doel dicht bij een gelijkmaker. Net voor het half uur had de Friese defensie geen ander antwoord op een solo van Pelova dan een overtreding in het strafschopgebied. Van elf meter stuurde de aanvoerster doelvrouw Robbin Huisman koel de verkeerde hoek in: 2-0. In de blessuretijd van de eerste helft werd Pelova niet ver buiten het strafschopgebied nog eens tegen het gras gewerkt. Deze keer ging Romy Speelman achter de bal staan en zij mikte de bal met chirurgische precisie in de onbeschermde korte hoek: 3-0.
Dat Heerenveen de moed nog niet had opgegeven, bleek al snel in de tweede helft. Lorsheyd zag een harde kopbal van Kalma ver naast het doel zeilen, bracht redding bij een afstandsschot en blokkeerde ook knap de inzet van een vrij voor haar opgedoken Friezin. In de 61ste minuut was zij toch geklopt toen Kalma bij de tweede paal vrij kon inkoppen. 

Heerenveen bleeft het Haagse strafschopgebied daarna bestoken met lange ballen. Speelman en Sharon Kok wisten veel gevaar te verijdelen en als dat nodig was, greep Lorsheyd kordaat in. Met Chasity Grant en Maartje Looijen als invalsters voor Pia Rijsdijk en Sharona Tieleman (die haar honderdste wedstrijd voor ADO Den Haag Vrouwen speelde) wist de ploeg van trainer Arend Regeer zich in het Haagse kwartier steeds vaker onder de druk uit te spelen. Grant stelde na een combinatie met Taylor Ziemer twee keer de Friese sluitpost op de proef, maar zij keerde beide schoten. Toen Marisa Olislager Grant nog eens vond met een dieptepass kapte het Schiedamse sporttalent van het jaar haar opponente uit en vond met links feilloos de uiterste hoek: 4-1.

Karakteristiek

ADO Den Haag Vrouwen-SC Heerenveen 4-1 (3-0)

Scoreverloop: 9. Rijsdijk 1-0, 28. Pelova (pen.) 2-0, 46. Speelman 3-0, 61. Kalma 3-1, 85. Grant 4-1

ADO Den Haag: Lorsheyd, Vonk, Kok, Speelman, Tieleman (74. Looijen), Noordam, Boshuizen, Ziemer, Olislagers, Rijsdijk (46. Grant), Pelova (aanvoerster)

SC Heerenveen: Huisman, Waterham (57. Van Velzen), Ypema, Verleg (46. Schouwstra), Sabajo (76. E. Huls), Kalma, Bross, Strik (aanvoerster), Philippo, Casparij, Hoekstra

Auteur: Roeland Gelink
Fotografie: Peter Looijen