ADO Den Haag 2 - 1 PSV
  • Eredivisie Vrouwen
  • Zondag 29 oktober 2017 14:00u
  • Cars Jeans Stadion
Het vrouwenelftal van ADO Den Haag heeft zich zondagmiddag aan kop genesteld in de Eredivisie Vrouwen. In het Cars Jeans Stadion werd tegen PSV een vroeg opgelopen achterstand nog voor de theepauze weggewerkt. In de tweede helft werd de voorsprong niet meer uit handen gegeven: 2-1.

Met de camera van de NOS op zich gericht toonden de Eindhovenaren zich als eerst van hun efficiëntste kant. Al in de achtste minuut was het raak dankzij Aniek Nouwen, die de bal middels een corner in de kluts voor haar voeten kreeg en zo de kans kreeg om eenvoudig af te ronden: 0-1.

Het duurde echter niet lang alvorens ADO Den Haag Vrouwen de score weer gelijk trok. Vijf minuten na de openingstreffer werd Victoria Pelova in de eigen zestien gevloerd door Yvonne van Schijndel, waarna een strafschop volgde. Pelova nam zelf plaats achter de stip en liet doelvrouw Angela Christ kansloos met een snoeihard schot in de linkerhoek: 1-1.

Op het middenveld werden een aantal stevige duels uitgevochten, waardoor het spel veel stil kwam te liggen. Desondanks was het treffen meer dan het aanzien waard. ADO Den Haag Vrouwen had meerdere schoten uit de tweede lijn in huis, terwijl PSV gevaarlijk werd met een afstandspoeier van Kimberly Mary de Cesare en een hoekschop van Kim Mourmans. De wind gaf de corner het nodige effect.

Tien minuten voor rust kwam de formatie van trainer Arend Regeer aan de leiding. Pelova kwam op links in balbezit en kreeg de bal middels een scherp afgemeten voorzet bij Romy Speelman. Laatstgenoemde stond geposteerd bij de tweede paal en schoot de bal van dichtbij hard richting de korte hoek. Door de benen van Christ en met enig fortuin eindigde de inzet achter de lijn: 2-1.

In de resterende minuten van de eerste helft probeerde PSV nog op 2-2 te komen. Hoekschoppen van Mourmans hadden kopballen van respectievelijk Mary de Cesare en Sara Yüceil tot gevolg. In de dying seconds van de eerste helft had Vanity Lewerissa de bal voor het inschieten. Een gebrek aan scherpte voorkwam echter dat zij vanuit geheel vrijstaande positie de gelijkmaker kon noteren.

ADO Den Haag Vrouwen was allerminst van plan om de verkregen marge uit handen te geven, zo bleek onder meer uit de wijze waarop de club uit de Hofstad uit de kleedkamer kwam. Reeds vroeg in het tweede bedrijf resulteerde een Haagse corner in een rebound voor Chasity Grant, wiens schot door een reflex van Christ werd gepareerd. Vervolgens voorkwamen de vingertoppen van Christ en de bovenkant van de lat dat Sharona Tieleman ADO Den Haag Vrouwen in veilige haven kon schieten.

Halverwege de tweede helft ging Kristina Ermans hard door op keepster Barbara Lorsheyd. Een benoemenswaardig spelmoment, want daar ontsnapte zij aan haar tweede gele kaart. Gelukkig bleef ADO Den Haag de opponent uit Noord-Brabant ook met elf tegen elf onder druk zetten, wat resulteerde in een gevaarlijke voorzet van Chasity op Pelova. Christ was er maar net op tijd bij.

Omdat de 3-1 echter niet viel, mocht PSV blijven hopen op een goede afloop. Het slotoffensief kwam uiteindelijk op naam van de roodwitten en werd gekenmerkt door een drietal vrije trappen, twee van Nouwen en één van Kirsten Koopmans. Nouwens laatste vrije trap was in de laatste minuut van de blessuretijd en werd genomen vanaf randje zestien. De spanning was voelbaar in de thuishaven van ADO Den Haag, maar een grandioze redding van Lorsheyd – ze tikte de bal met een katachtige reflex uit de kruising – voorkwam dat de groengelen zondagmiddag averij opliepen.

Karakteristiek:

ADO Den Haag Vrouwen – PSV 2 - 1 (2 - 1)

Scoreverloop: 8. Aniek Nouwen 0-1, 13. Victoria Pelova (strafschop) 1-1, 35. Romy Speelman 2-1

Scheidsrechter: Rick Nelemans

Gele kaart: 9. Jeslynn Kuijpers, 34. Kristina Erman, 67. Allyssa Daal, 82. Sharona Tieleman, 86. Annouk Boshuizen