FC Twente 3 - 0 ADO Den Haag
  • Eredivisie Vrouwen
  • Zondag 16 oktober 2016 14:30u
  • De Grolsch Veste
ADO Den Haag Vrouwen is er zondagmiddag niet in geslaagd om de belangrijkste achtervolger te worden van koploper Ajax. FC Twente versloeg de regerend bekerwinnaar met 3-0. De eindstand kwam niet helemaal overeen met het vertoonde spel. De bezoekers zaten er fel op, oogde gretig en had de Champions League-deelnemer op slag van rust pijn kunnen doen.

Van de twee ploegen was het FC Twente dat het felst uit de startblokken schoot. De roodhemden gingen er meerdere malen stevig in, al wist ADO Den Haag Vrouwen naarmate de wedstrijd vorderde steeds beter partij te bieden. Desalniettemin kregen de bezoekers in de dertiende minuut de deksel op de neus. Lineth Beerensteyn, medio 2016 overgestapt van Den Haag naar Enschede, stond helemaal vrij op de linkerflank en schoot een voorzet van Ellen Jansen vanaf de rechtervleugel knap binnen: 1-0.
Halverwege de eerste helft mocht de club van trainer Arend Regeer van geluk spreken toen een verdedigingsfout van Priscilla Mesker niet werd afgestraft. Ellen Jansen stond oog-in-oog met doelvrouw Jennifer Vreugdenhil, maar schoot de bal vanuit scoringsrijke positie naast. Even later kreeg de formatie uit de Residentie een vrije trap na een handsbal van Beerensteyn. Mijke Roelfsema nam plaats achter de bal en wist Pia Rijsdijk te bereiken, maar Barbara Lorsheyd redde de kopbal.

FC Twente speelde een sterke pot voetbal. De ooievaars hadden het zichtbaar zwaar met de regerend landskampioen van Nederland, die onder meer gevaarlijk werd met een inzet van Jill Roord die ternauwernood over de lat verdween. ADO Vrouwen probeerde een spaarzaam gaatje in de compacte defensie van de thuisploeg te vinden. Dat lukte in de 42ste minuut. Victoria Pelova werd gevaarlijk met een schot en aanvoerster Rijsdijk zag haar kopbal van de lijn gehaald worden.

Op slag van rust gebeurde er nog veel meer op Sportpark Slangenbeek. Eerst kon Eshly Bakker vanuit een counter op het doel van ADO Den Haag Vrouwen afstormen, waarna Vreugdenhil redding bracht. Vervolgens kregen de gasten de uitgelezen mogelijkheid om zich weer naast hun tegenstander te nestelen. Een handsbal van de gastvrouwen leverde immers een strafschop op. Helaas zou de ruststand desondanks 1-0 betreffen. Yvette van der Veen verzuimde het buitenkansje te benutten.

Vlak na de theepauze kwam FC Twente op 2-0. Bakker sprintte richting Vreugdenhil. Mesker rende mee, maar kon niet voorkomen dat er een schot werd gelost. Via het lichaam van Vreugdenhil belandde de bal in het doel. De 2-0 kwam op een pijnlijk moment. Net als vlak voor rust streden de gretig ogende Hofstedelingen namelijk ook ná de tijdelijke onderbreking voor elke meter.

Een hoekschop van Renate Jansen in de tachtigste minuut maakte het allemaal nog erger voor de groengelen. Maruschka Waldus gebruikte het dode spelmoment om de eindstand op 3-0 te bepalen. Door de nederlaag zijn de bewoners van het Kyocera Stadion blijven steken op twaalf punten. FC Twente staat met vijftien punten een plekje hoger op de tweede plaats.

FC Twente – ADO Den Haag Vrouwen 3 - 0 (1 - 0)

Scoreverloop: 13. Lineth Beerensteyn 1-0, 50. Eshly Bakker 2-0, 80. Maruschka Waldus 3-0

Gele kaart: 17. Yvette van der Veen, 27. Danique Kerkdijk, 54. Marthe Munsterman, 59. Priscilla Mesker, 62. Victoria Pelova

Scheidsrechter: Migchelbrink, H.