FC Twente 7 - 1 ADO Den Haag
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 29 april 2016 19:30u
  • Sportpark Slangenbeek

ADO Den Haag Vrouwen is er vrijdagaond helaas niet in geslaagd om de kwalificatie voor de bekerfinale een positief vervolg te geven in de Eredivisie Vrouwen. FC Twente zette de Hagenaars in de eerste helft op een grote achterstand. Gelukkig werd de schade na de rust enigszins beperkt: 7-1.

Slechts zes dagen na het bereiken van de bekerfinale tegen Ajax stond voor ADO Den Haag Vrouwen de topper op bezoek bij FC Twente op het programma. In aanloop naar de ontmoeting met de titelkandidat kozen trainers Alex Scholte en Marcel Valk voor een gewijzigde basisopstelling in vergelijking met de speelsters die in de halve finale tegen SC Buitenveldert mochten opdraven. Doelvrouw Jennifer Vreugdenhil, Dominique Bruinenberg, Lisanne Grimberg, Michelle Vrieling en Nadine Noordam maakten plaats voor Isa Pothof, Mijke Roelfsema, Marthe van Erk, Pia Rijsdijk en Jessie van Leeuwen.

De vele wijzigingen in de basisopstelling resulteerden helaas niet in een goed resultaat. In de eerste helft incasseerde ADO Vrouwen maar liefst vijf tegendoelpunten. De 1-0 in de dertiende minuut kwam tot stand door miscommunicatie tussen Pothof en de verdediging van de groengelen, waardoor Maayke Heuver de bal in het Haagse doel kon koppen. Nog geen tien minuten later schoot Jill Roord de bal via de lat terug in het veld, waarna Ellen Jansen eenvoudig de 2-0 kon produceten. Diezelfde Jansen maakte na 27 minuten tevens de 3-0 en deed dat op aangeven van Renate Jansen.

Roord was verantwoordelijk voor de overige twee doelpunten die voor de rust vielen. Haar eerste treffer kwam tot stand middels een benutte rebound na een schot van Ellen Jansen op de lat, terwijl Roord bij haar tweede goal optimaal profiteerde van het feit dat Pothof de bal niet klemvast had. Op de grote achterstand bij rust viel jammer genoeg niets af te dingen. Het lukte ADO Den Haag Vrouwen niet om onder de druk uit te voetballen, al kreeg de uitploeg op slag van rust nog wel een kans via Van Leeuwen. Het schot van de 19-jarige aanvalster eindigde in de handen van keepster Marieke Ubachs.

Maar de bezoekers weigerde de handdoek in de ring te gooien. Direct vanaf het begin van de tweede helft werd een knap staaltje veerkracht getoond. Kirsten Koopmans kreeg de bal bij Lineth Beerensteyn, die vanaf de linkerflank naar binnen trok en de bal snoeihard in het vijandelijke doel schoot: 5-1. Ook hierna bleef ADO Den Haag Vrouwen mogelijkheden creëren. FC Twente had er zichtbaar meer moeite mee om het duel te controleren. Namens de residentieclub schoot Rijsdijk de bal net over en vond ook Beerensteyn, na een steekbal van invalster Lisanne Grimberg, net niet de touwen.

Hoewel de vrouwen van ADO Den Haag in het tweede bedrijf beter voor de dag kwamen, lukte het FC Twente om in het slotkwartier nog twee doelpunten te produceren. Ellen Jansen completeerde haar hattrick door een voorzet van Maud Roetgering van buiten het strafschopgebied achter Pothof te schieten: 6-1. Renate Jansen bepaalde de eindstand op 7-1 door na 84 minuten een pass van Lenie Onzia tot assist te promoveren. Een teleurstellende uitslag voor de club uit de Hofstad, dat op vrijdag 6 mei (19:30 uur) de kans krijgt om zich te revancheren. Dan komt PSV op bezoek in het Kyocera Stadion.

Karakteristiek:

FC Twente – ADO Den Haag Vrouwen 7 - 1 (5 - 0)

Scoreverloop: 13. Maayke Heuver 1-0, 17. Ellen Jansen 2-0, 27. Ellen Jansen 3-0, 30. Jill Roord 4-0, 45+1. Jill Roord 5-0, 47. Lineth Beerensteyn 5-1, 76. Ellen Jansen 6-1, 84. Renate Jansen 7-1

Gele kaarten: 35. Maud Roetgering

Scheidsrechter: Marije Deuring