ADO Den Haag 0 - 2 AFC Ajax
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 15 april 2016 19:30u

ADO Den Haag Vrouwen weet sinds vrijdagavond helaas weer hoe verliezen voelt. Onder toeziend oog van een recordaantal bezoekers behaalde Ajax een 0-2 overwinning. Dit na een hectische krachtmeting, waarin de club uit de Residentie twee strafschoppen miste en er een rode kaart viel.

ADO Den Haag Vrouwen – Ajax werd voor de thuisploeg de best bezochte thuiswedstrijd ooit. Met 6.250 toeschouwers verdween het recordaantal van 5.800 tijdens het kampioensduel met SC Telstar in 2012 uit de boeken. De fans die de regen hadden getrotseerd om naar het Kyocera Stadion af te reizen kregen een tactische beginfase voorgeschoteld tegen de koploper van de Eredivisie Vrouwen. Beide ploegen probeerden de opening te vinden, maar vermeldenswaardige kansen bleven uit.

Waar Ajax speldenprikjes uitdeelde via Marjolijn van den Bighelaar, Inessa Kaagman en Loïs Oudemast, daar moest ADO Den Haag Vrouwen het hebben van de dode spelmomenten. De honderdste officiële wedstrijd van Yvette van der Veen werd verder gekenmerkt door een aantal stevige duels. Bij één van die duels maakte Petra Hogewoning, zonder dat de bal in de buurt was, een natrappende beweging richting Lisanne Grimberg. Scheidsrechter Robin Punt liet het echter onbestraft.

Het venijn van de eerste helft zat hem in de staart. ADO Den Haag creëerde de grootste kans tot dusver toen Grimberg de bal van dichtbij richting het doel van Ajax kopte. De rebound van de kopbal werd ternauwernood van de doellijn gewerkt door Kaagman. De kater van die missers nam een nog grotere proportie aan toen Ajax op slag van rust aan de leiding kwam. Jennifer Vreugdenhil moest capituleren toen een corner van Van den Bighelaar werd raak gekopt door Tessel Middag: 0-1.

De hectische tweede helft die zou volgen opende met een gevaarlijke poging van Pia Rijsdijk, wiens inzet in het zijnet van het doel van Ajax strandde. Toen het na zestig minuten nog altijd 0-1 stond, besloten de trainers van ADO Vrouwen om Lineth Beerensteyn haar rentree te gunnen. Voor de altijd gevaarlijke vleugelaanvalster waren het haar eerste officiële minuten sinds december 2015. Helaas resulteerde de comeback van Beerensteyn niet in de gewenste 1-1. Sterker nog, elf minuten nadat zij het veld betrad verdubbelde Ajax de marge met een afstandsschot van Marlous Pieete: 0-2.

Kort voor die treffer had er een opstootje plaatsgevonden, waarbij Eshly Bakker Yvette van der Veen omver beukte. Arbiter Punt trok de gele kaart en daar was de staf van de thuisploeg het duidelijk niet mee eens. Trainer Marcel Valk uitte zijn woede langs de zijlijn en werd voor dat gedrag wél bestraft met rood. De rapen waren gaar in de Hofstad, waar ADO desalniettemin niet veel later een penalty kreeg na een overtreding op de teruggekeerde Beerensteyn. Helaas miste Bruinenberg de buitenkans. Keepster Elixabete Sarasola Nieto keerde de inzet in de linkerhoek.

De residentieclub gaf de moed niet op en bleef druk zetten op het doel van de Amsterdammers, onder meer via een vrije trap van Grimberg en een één-op-één-situatie van Beerensteyn. In de zes minuten extra tijd die werden bijgeteld kregen de groengelen zelfs wederom een strafschop, maar het werd zo’n avond waarop alles tegenzit. Ook de tweede trap vanaf de elfmeterstip, in de rechterhoek geschoten door Van der Veen, werd gepareerd door de exotisch genaamde doelvrouw van de bezoekers. Zo kende de goed bezochte topper uiteindelijk een teleurstellende afloop.

ADO Den Haag Vrouwen – Ajax 0 - 2 (0 - 1)

Scoreverloop: 44. Tessel Middag 0-1, 70. Marlous Pieete 0-2

Gele kaart: 53. Loïs Oudemast, 69. Eshly Bakker, 73. Petra Hogewoning

Rode kaart: 69. Marcel Valk

Scheidsrechter: Robin Punt

Aantal toeschouwers: 6.250

Opstellingen:

ADO Den Haag Vrouwen: Jennifer Vreugdenhil; Yvette van der Veen, Hélène Heemskerk ©, Kim Dolstra (74. Dominique Vugts), Priscilla Mesker; Dominique Bruinenberg (81. Jessie van Leeuwen), Lisanne Grimberg, Michelle Vrieling; Nadine Noordam (60. Lineth Beerensteyn), Kirsten Koopmans, Pia Rijsdijk

Ajax: Elixabete Sarasola Nieto; Daphne Koster, Merel van Dongen (81. Anouk Hoogendijk), Petra Hogewoning ©, Desiree van Lunteren; Inessa Kaagman, Tessel Middag; Marlous Pieete (84. Mandy Versteegt), Eshly Bakker; Marjolijn van den Bighelaar, Loïs Oudemast (64. Kelly Zeeman)