Terug naar resultaten
AFC Ajax 1 - 0 ADO Den Haag
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 29 januari 2016 19:30u
  • Sportpark De Toekomst

ADO Den Haag Vrouwen heeft vrijdagavond een valse start beleefd van de tweede seizoenshelft. Op bezoek bij aartsrivaal Ajax werd verloren (1-0), ondanks dat de bezoekers verdienstelijk speelden.

Vers uit de winterstop gekomen wachtten de groengelen meteen een uitdaging van formaat. Als nummer vier op de ranglijst van de Eredivisie Vrouwen bracht het team van Marcel Valk en Alex Scholte een bezoek aan Ajax. De club uit de Hofstad sloot de eerste helft van het seizoen af met twee ruime competitiezeges (5-1 tegen PSV en 3-0 tegen SC Heerenveen) en gaf haar zelfvertrouwen een extra boost door in de voorbije weken twee vriendschappelijke overwinningen bij te schrijven. In de Residentie werd zodoende vol bravoure toegeleefd naar de krachtmeting met de lijstaanvoerder.

 

Al snel kwam tot uiting dat de bezoekers blaakten van het zelfvertrouwen. In de vierde minuut stelde Pia Rijsdijk Kirsten Koopmans met een fraaie steekpass in staat om een voorzet te leveren. De cross was net iets te hard voor Dominique Bruinenberg. Nadine Noordam pikte de bal echter op, dolde haar opponent en schoot maar net over. Na een kwartier eindigde een schot van Bruinenberg op het dak van het doel. Weer een kwartier verder verzuimde Koopmans om een blunder van Daphne Koster af te straffen. Keepster Elixabete Sarasola keerde zowel haar eerste als tweede schot op doel.

Ook Ajax wist haar kansen niet te verzilveren, waardoor de clubs een evenwichtige eerste helft afsloten met de brilstand nog op het scorebord. De vraag was of daar in het tweede bedrijf verandering in zou komen. De beginperiode was in elk geval veelbelovend. Bruinenberg lanceerde de op snelheid zijnde Maartje Looijen, die Merel van Dongen haar hielen liet zien en vervolgens een net iets te scherpe voorzet aan het adres van Rijsdijk leverde. Een kwartier na rust werkte de in het veld gekomen Marlous Pieete de bal op de paal. De rebound was voor doelvrouw Jennifer Vreugdenhil.

Twintig minuten voor tijd kreeg ADO Den Haag Vrouwen de deksel op de neus. Chantal de Ridder kwam buiten de zestien in balbezit, bedacht zich geen moment en schoot de bal met een goed geplaatste curve in de linkerhoek: 1-0. Derhalve profiteerden de hoofdstedelingen van een fase waarin zij net iets meer overwicht leken te hebben. In het restant van de wedstrijd probeerden de ooievaars zich nog kranig te verweren. De druk naar het Amsterdamse doel werd opgevoerd. Ondanks dat Vreugdenhil haar ploeg in een één-op-één-situatie nog wel op de been wist te houden, mocht het echter niet baten.

De Haagse vrouwen keerden teleurgesteld huiswaarts, beseffende dat zij een beter resultaat hadden kunnen behalen. Het competitietreffen ontplooide zich grotendeels in een duel waarin beide ploegen elkaars gelijke waren. Gelukkig laat de kans op eerherstel niet lang op zich wachten. Over acht dagen treden de bewoners van het Kyocera Stadion aan in de KNVB Beker. Op vrijdag 12 februari (19:30 uur) hervat ADO Den Haag Vrouwen de competitie met een thuiswedstrijd tegen runner-up FC Twente.

Karakteristiek

Ajax – ADO Den Haag Vrouwen 1 - 0 (0 - 0)

Scoreverloop: 70. Chantal de Ridder 1-0

Gele kaart: 69. Priscilla Mesker, 79. Dominique Bruinenberg, 90+2. Inessa Kaagman

Scheidsrechter: Ruud van der Wielen

Aantal toeschouwers: 600

Opstellingen: 

Ajax: Elixabete Sarasola; Liza van der Most, Daphne Koster (38. Loïs Oudemast), Merel van Dongen, Petra Hogewoning ©; Desiree van Lunteren, Inessa Kaagman, Kelly Zeeman; Mandy Versteegt (58. Marlous Pieete), Chantal de Ridder, Eshly Bakker

ADO Den Haag Vrouwen: Jennifer Vreugdenhil; Yvette van der Veen, Hélène Heemskerk ©, Kim Dolstra (73. Dominique Vugts), Priscilla Mesker; Dominique Bruinenberg (87. Marthe van Erk), Nadine Noordam (58. Lisanne Grimberg), Michelle Vrieling; Kirsten Koopmans, Pia Rijsdijk, Maartje Looijen

Auteur: Mitchel Pronk
Fotografie: Peter Looijen