FC Twente 3 - 1 ADO Den Haag
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 04 december 2015 19:30u
  • Sportpark Slangenbeek
ADO Den Haag Vrouwen heeft vrijdagavond een competitienederlaag geleden. Na een snelle rode kaart waren de groengelen niet bij machte om FC Twente van winst af te houden: 3-1.

Slechts twee minuten duurde het voordat de eerste kans van de wedstrijd tot stand kwam, met de Hagenezen als defensieve partij. Middels een knappe redding hield doelvrouw Jennifer Vreugdenhil de bal uit de rechterhoek. Zelf had de residentieclub tien minuten nodig om de achterste linie van FC Twente op de proef te stellen. Pia Rijsdijk baande zich een weg naar het doel van keepster Marieke Ubachs, die een uiterste krachtsinspanning nodig had om een Haagse voorsprong te voorkomen.
In de dertiende minuut kreeg de club uit de Hofstad een flinke tegenslag te verwerken. Verdedigster Mijke Roelfsema toucheerde de bal met de hand toen zij in haar eigen strafschopgebied stond en mocht zodoende met een rode kaart op zak richting de kleedkamers vertrekken. Een minuut later benutte verdedigster Maud Roetgering de toegekende penalty: 1-0. Jammer, want de Zuid-Hollanders waren in het eerste kwartier zeker niet de mindere van de formatie uit Overijssel.

Kort na de openingstreffer had Dominique Bruinenberg de gelijkmaker op haar schoen, waar het niet dat haar kiezelharde schot op de lat eindigde. Rijsdijk werd onterecht teruggefloten vanuit buitenspelpositie toen zij de rebound voor haar voeten kreeg. ADO Vrouwen, waar Nadine Noordam na negentien minuten had plaatsgemaakt voor de herstelde Yvette van der Veen, bleef aandringen op het doel van de thuisclub. Speltechnisch gezien viel het numerieke verschil in speelsters niet op.

Toch bleef een gelijkmaker uit en wisten de roodhemden hun voorsprong te vergroten. In de 34ste minuut scoorde Ellen Jansen met het hoofd: 2-0. Vreugdenhil leek te denken dat de bal naast haar doel zou verdwijnen. FC Twente draaide vervolgens de duimschroeven aan en zocht naar de 3-0. ADO Den Haag Vrouwen kwam moeilijk onder de druk uit. Desalniettemin lukte het de equipe uit de Residentie om de reeds opgelopen achterstand tot en met de tijdelijke onderbreking vast te houden.

Al vroeg in de tweede helft was het over en uit voor de groengelen. Hélène Heemskerk haalde Shanice van de Sanden onderuit en FC Twente kreeg opnieuw een strafschop. Voor de tweede maal vanavond bleef Roetgering koeltjes vanaf de penaltystip: 3-0. Toch gaven de gasten niet op. Een klein kwartier na rust kwamen Lineth Beerensteyn en Rijsdijk oog-in-oog te staan met een verdedigster van FC Twente. Beerensteyn schoot de bal over het doel, nadat Rijsdijk haar de bal had gegeven.
Ondanks de 3-0 achterstand legde de uitspelende partij zich allerminst neer bij een nederlaag. Na 66 minuten ontstond er een enorme kans voor Kirsten Koopmans, die met drie FC Twente-verdedigsters op de hielen op het vijandelijke doel afstormde. Jammer genoeg verdween de inzet van de aanvalster net over de lat. Toch wist ADO Den Haag Vrouwen zich alsnog met een eretreffer te belonen. Na slap verdedigend werk van FC Twente schoot Van der Veen de bal van afstand in de linkerkruising: 3-1.

FC Twente – ADO Den Haag Vrouwen 3 - 1 (2 - 0)

Scoreverloop: 14. Maud Roetgering (strafschop) 1-0, 34. Ellen Jansen 2-0, 54. Maud Roetgering (strafschop) 3-0, 87. Yvette van der Veen 3-1

Gele kaart: 53. Hélène Heemskerk, 63. Kim Dolstra, 81. Anouk Dekker

Rode kaart: 14. Mijke Roelfsema

Scheidsrechter: Maurice Paarhuis