Terug naar resultaten
ADO Den Haag 1 - 2 AFC Ajax
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 30 oktober 2015 19:30u
  • Cars Jeans Stadion

ADO Den Haag Vrouwen is er vrijdagavond niet in geslaagd om de topper tegen Ajax met een goed resultaat te beëindigen. Na een doelpuntloze eerste helft werd na de rust met 1-2 verloren.

Al vroeg in het duel werd ADO Den Haag Vrouwen benadeeld door een beslissing van de arbitrage. Merel van Dongen hinderde de doorgebroken Lineth Beerensteyn. Echter deed scheidsrechter Danny van Wijk de verhitte situatie slechts af met een gele kaart, daar waar rood meer op zijn plaats was geweest. Doelvrouw Paulina Quaye tikte de toegekende vrije trap, die werd genomen door Dominique Bruinenberg, uit haar linkerbenedenhoek. De Haagse fans bleven achter met een wrang gevoel.

Middels een aantal strakke voorzetten zorgde Mijke Roelfsema voor veel dreiging in de doelmond van Ajax, terwijl aan de andere kant van het veld Jennifer Vreugdenhil op de proef werd gesteld door Eshly Bakker en Chantal de Ridder. Het spel golfde op en neer in de Hofstad. Na ruim een half uur kon derhalve worden geconcludeerd dat de teams aan elkaar gewaagd waren. Vervelend was het uitvallen van Yvette van der Veen, die met ribklachten werd vervangen voor Kim Dolstra.

Het laatste kwartier voor rust speelde zich grotendeels af op de helft van ADO Den Haag Vrouwen. Ajax draaide de duimschroeven aan, maar hield het bij blaffen zonder bijten. Een diagonaal schot van Bakker ging voorlangs het doel. Verder pareerde Vreugdenhil twee inzetten van Desiree van Lunteren, respectievelijk een vrije trap en een schot vanaf de linkervleugel. Tussentijds lag het spel een aantal minuten stil vanwege een blessurebehandeling van Beerensteyn, die wel verder kon.

Meteen in de beginfase van de tweede helft kreeg ADO Den Haag Vrouwen een tegenslag van jewelste te verwerken. Een voorzet van Mandy Versteegt vanaf de rechterflank werd bij de tweede paal en via Vreugdenhil binnengekopt door De Ridder: 1-0. Vervolgens kreeg Ajax nog twee dotten van kansen, een afstandsschot tegen de voorkant van de lat en een diagonale knal van Van Lunteren. ADO Den Haag Vrouwen had het even moeilijk, maar bleef op zoek gaan naar een doelpunt tegen de Amsterdammers.

Na ruim een uur kreeg ADO Den Haag Vrouwen opnieuw de deksel op de neus. Priscilla Mesker veroorzaakte een vrije trap op de rand van de zestien en Inessa Kaagman schoot het toegekende dode spelmoment met een gekruld schot in de kruising: 2-0. Een teleurstellende opeenvolging van omstandigheden, al was er met het Haagse Kwartiertje in het vooruitzicht nog altijd van alles mogelijk. Ajax trok zich terug en ADO Den Haag Vrouwen bleef de vijandelijke achterhoede onder druk zetten.

Tien minuten voor het einde bracht ADO Den Haag Vrouwen de spanning terug in de wedstrijd. Nadat de bal het aluminium had geraakt, ontstond er een klutssituatie voor het doel van Ajax. Invalster Pia Rijsdijk was er als de kippen bij om de bal tegen de touwen te werken: 1-2. De zoektocht naar een verdiende gelijkmaker kreeg daarna nog een vervolg. Er zouden nog kansen komen, mede doordat Beerensteyn de bal kreeg en Vreugdenhil mee naar voren ging. Ajax hield zich echter fortuinlijk staande.

Karakteristiek:

ADO Den Haag Vrouwen – Ajax 1 – 2 (0 – 0)

Scoreverloop: 50. Chantal de Ridder 0-1, 62. Inessa Kaagman 0-2, 80. Pia Rijsdijk 1-2

Gele kaarten: 2. Merel van Dongen (Ajax), 61. Priscilla Mesker (ADO Den Haag Vrouwen), 72. Dominique Bruinenberg (ADO Den Haag Vrouwen), 86. Eshly Bakker (Ajax)

Scheidsrechter: Danny van Wijk

Aantal toeschouwers: 1.624

Opstellingen:
ADO Den Haag Vrouwen: Jennifer Vreugdenhil; Yvette van der Veen (27. Kim Dolstra), Hélène Heemskerk ©, Mijke Roelfsema, Priscilla Mesker; Dominique Bruinenberg, Nadine Noordam (65. Dominique Vugts), Michelle Vrieling; Lineth Beerensteyn, Maartje Looijen, Kirsten Koopmans (74. Pia Rijsdijk)
Ajax: Paulina Quaye; Liza van der Most, Daphne Koster, Merel van Dongen, Petra Hogewoning ©; Desiree van Lunteren (80. Marjolijn van den Bighelaar), Inessa Kaagman (86. Kelly Zeeman), Tessel Middag; Eshly Bakker, Chantal de Ridder, Mandy Versteegt

Auteur: Mitchel Pronk
Fotografie: Laurens Lindhout