Anderlecht 4 - 1 ADO Den Haag
  • Beneleague
  • Vrijdag 16 januari 2015 20:40u
  • Nationaal Voetbalcentrum Euro 2000

ADO Den Haag Vrouwen had het jaar 2015 niet slechter kunnen beginnen. Op bezoek bij het lager genoteerde Anderlecht werd met het openingsdoelpunt nog wel goed uit de startblokken geschoten, maar helaas toonde de tegenstander uit Brussel zich vervolgens van haar doeltreffendste kant: 4-1.

Anderlecht – ADO Den Haag kon op voorhand worden beschouwd als een ontmoeting tussen een club die sportief gezien in zwaar weer verkeert en een ploeg die bezig is aan een ongeslagen serie. De brigade van trainer Filip De Winne wist in de laatste zes competitierondes van het jaar 2014 geen enkele overwinning te behalen, terwijl de formatie van coach Marcel Valk vijf keer op rij niet verloor.

De aftrap van ADO Den Haag in Tubeke vond iets later plaats dan aanvankelijk was gepland, maar op de aanvalsdrang van de bezoekers had dat uiteindelijk weinig invloed. Lineth Beerensteyn kwam in de tweede minuut net een teenlengte tekort en twee minuten later was dat opnieuw het geval toen aanvoerder Paola van der Veen na een uitstekende solo een net iets te scherpe voorzet afleverde.

In het restant van het eerste kwartier ging ADO Den Haag vrolijk verder met het creëren van kansen. Kitty Susan verlengde een goede pass van Paola van der Veen, waarna Renate Jansen de bal over het doel lobde. Gelukkig kwam het openingsdoelpunt niet veel later alsnog op naam van de uitploeg. Op aangeven van Jansen schoot Beerensteyn de bal in de achtste minuut uiterst beheerst binnen: 0-1.

Op een schot van een meter of twintig na hoefde keepster Jennifer Vreugdenhil weinig te doen. De 1-1 na zestien minuten kwam dan ook uit de lucht vallen. Nadat ADO Den Haag in het eerste kwartier goed druk had gezet, belandde een te korte pass van Vreugdenhil voor de voeten van Pauline Crammer. Zij wist wel raad met het buitenkansje. In het daaropvolgende kwartier waren beide teams aan elkaar gewaagd, al kreeg ADO Den Haag de beste kansen. Tessa Oudejans ontving de bal vanuit een vrije trap, maar vond keepster Diede Lemey op haar weg. Diezelfde Lemey bracht kort daarna redding op een voorzet waar een fraaie één-twee tussen Jansen en Tula de Wit aan vooraf ging.

ADO Den Haag besloot haar eerste helft van 2015 echter met een enorme kater. Op slag van rust belandde een vrije trap van Anderlecht snoeihard op de lat. Even leek ADO Den Haag te ontsnappen, maar in de rebound kon Lola Wajnblum de bal alsnog inkoppen: 2-1. Geprobeerd werd om de opgelopen achterstand in de beginfase van de tweede helft direct weer weg te poetsen, maar juist hetgeen waar ADO Den Haag niet naar verlangde vond plaats. Eén minuut na de tijdelijke onderbreking schoot Crammer de bal al dribbelend achter Vreugdenhil in de rechterhoek: 3-1.

Anderlecht kwam in de tweede helft sterker voor de dag en dat maakte het voor ADO Den Haag lastig om de aansluitingstreffer te produceren. Susan kwam eenmaal net een teenlengte tekort toen zij een voorzet tot assist probeerde te promoveren en ook een aantal vrije trappen van de geelgroenen troffen net geen doel. Beide ploegen oogden fel en waren aan elkaar gewaagd, wat het schouwspel interessant maakte om te aanschouwen. Helaas voor ADO Den Haag werd het duel in de 84ste minuut definitief beslist. Na een overtreding van Judith Frijlink kreeg Anderlecht een penalty, die werd benut: 4-1. ADO Den Haag ging nog wel op zoek naar haar tweede treffer van de avond. Verder dan een kopbal op de paal van Susan na een voorzet vanaf de linkerflank van Jansen kwamen de bezoekers echter niet. Derhalve is ADO Den Haag het nieuwe jaar gestart met een 4-1 nederlaag.

Voordelig is dat er nu twee thuiswedstrijden wachten. Op vrijdag 23 januari (19:30 uur) treft ADO Den Haag SC Heerenveen, waarna op vrijdag 30 januari (19:30 uur) Standard Luik op bezoek komt.

Anderlecht – Vrouwen ADO Den Haag 4 - 1 (2 - 1)

Scoreverloop: 8. Lineth Beerensteyn 0-1, 16. Pauline Crammer 1-1, 42. Lola Wajnblum 2-1, 46. Pauline Crammer 3-1, 82. (strafschop) 4-1 Anaelle Wiard

Scheidsrechter: Lois Otte

Gele kaarten: 65. Kitty Susan (ADO Den Haag)

Opstelling

Anderlecht: Diede Lemey, Yasmina Benabid, Maurane Marinucci, Laura De Neve, Pauline Crammer © (72. Noémie Gelders), Anne Puttemans (89. Lieselot de Kegel), Anaelle Wiard (87. Valentine Hannécart), Lien Wyndaele, Justine Blave, Lola Wajnblum, Solange Carvalhas Rodrigues

Vrouwen ADO Den Haag: Jennifer Vreugdenhil, Daphne in 't Veld (81. Michelle Vrieling), Hélène Heemskerk, Paola van der Veen ©, Yvette van der Veen (63. Nadia van Beerschoten), Lineth Beerensteyn, Judith Frijlink, Renate Jansen, Tessa Oudejans (63. Franca van de Kuilen), Tula de Wit, Kitty Susan

Auteur: Mitchel Pronk
Fotografie: ADOfans.nl