Terug naar resultaten
ADO Den Haag 1 - 3 Anderlecht
  • Beneleague
  • Vrijdag 29 augustus 2014 19:30u
  • Cars Jeans Stadion

Als een goede start het halve werk is, dan is het halve werk nu al verricht. ADO Den Haag Vrouwen heeft het seizoen geopend met een verdiende 3-1 zege op Anderlecht. Een snel verkregen voorsprong werd niet uit handen gegeven, al werd het na de 2-1 nog wel even spannend.

De selectie van ADO Den Haag, dat een uitstekende voorbereiding kende, begon met een aantal wijzigingen aan het nieuwe seizoen. Zo spelen Lisanne Grimberg, Barbara Lorsheyd, Lucienne Reichardt, elk goed voor meer dan honderd wedstrijden, niet meer voor de Haagse club. Tegenover hun vertrek stond echter de komst van een aantal nieuwelingen, zoals onder andere Judith Frijlink (PEC Zwolle), Denise Koorevaar (RCL), Sharona Tieleman (CTO Amsterdam), Nadia van Beerschoten (FC Utrecht), Franca van de Kuilen (FC Utrecht) en Jip van Haaster (CTO Amsterdam).

De beginfase van de ouverture van het BeNe League seizoen 2014/'15 beloofde veel goeds. Slechts twee minuten stond ADO Den Haag op het veld toen het aan de leiding kwam. Tessa Oudejans had haar vizier op scherp staan en plaatste de bal keurig in de korte hoek: 1-0. Een droomstart voor de formatie van hoofdtrainer Marcel Valk, die sinds het vertrek van Sarina Wiegman de scepter zwaait in de Hofstad. In de periode na de verkregen voorsprong deinsde ADO Den Haag niet terug.

ADO Den Haag speelde een sterk eerste kwartier, al kreeg het één tegenstoot te verwerken. Jennifer Vreugdenhil werd omspeeld, maar Yvette van der Veen was op tijd bij de doellijn om de bal weg te werken. Na ruim een kwartier vond een dubieus penaltymoment plaats. Laura de Neve duwde Lineth Beerensteyn tegen haar rug, maar een strafschop werd niet gegeven. Dit tot groot ongenoegen van de aanwezige supporters, die hun onvrede luidkeels kenbaar maakten. Na het penaltymoment veranderde het spelbeeld niet. ADO Den Haag drong aan en zag haar aanvallende intenties beloond worden met een handvol hoekschoppen, Anderlecht poogde om via de counter gevaar te stichten.

Na een afzwaaier van Beerensteyn, een van richting veranderde kans van Kitty Susan en een hard schot van Renate Jansen na een aantal uitstekende combinaties in de voorhoede was het in de 38ste minuut dan toch opnieuw raak voor ADO Den Haag, de nummer zes van vorig seizoen. Een snoeiharde voorzet van Jansen, die op de linkerflank stond gepositioneerd, belandde in de doelmond. Daar stond Beerensteyn bij de tweede paal vrij om de bal in het doel van Anderlecht te rammen: 2-0. Met beter voetbal dan Anderlecht zou ADO Den Haag met die stand de rust bereiken.

In het tweede bedrijf veranderde het spelbeeld niet. ADO Den Haag probeerde de score uit te breiden, terwijl Anderlecht er counterend trachtte uit te komen. Eenmaal bleek dat echter succesvol, want in de 63ste minuut kwamen de bezoekers zowaar op 2-1 door een doelpunt van Anaelle Wiard. Zodoende werd ADO Den Haag plots gedwongen een tandje bij te schakelen om de kans op averij te verkleinen. Gelukkig voor de fans durfden de ooievaars het aan om op de aanval te blijven spelen.

Kans van formaat vormde een hard schot van Jansen uit een voorzet van Beerensteyn vanaf de linkervleugel. Halverwege de tweede helft ontbrak het Susan aan een teenlengte om een iets te scherp gegeven voorzet van Beerensteyn achter keepster Diede Lemey te werken. Diezelfde Beerensteyn vond niet veel later wederom Susan, die de bal deze keer rakelings langs de paal kopte. Luttele minuten later stormde Jansen op het doel van Anderlecht af. Haar schot leek de verre hoek te vinden, waar het niet dat Lemey de bal met haar vingertoppen toucheerde. Paola van der Veen werd ook nog gevaarlijk met een schot richting de verre hoek, maar haar doelpoging dwaalde net naast.

Diep in de blessuretijd werd de marge dan toch nog vergroot. Met een loepzuivere kopbal prikte de in het veld gekomen Vesna Veltrop de bal in de benedenhoek: 3-1. Een keurig begin van het seizoen!

Karakteristiek

Vrouwen ADO Den Haag - Anderlecht 3 - 1 (2 - 0)

Scoreverloop: 2. Tessa Oudejans 1-0, 38. Lineth Beerensteyn 2-0, 63. Wiard Anaelle 2-1, 90+4 Vesna Veltrop 3-1

Scheidsrechter: Loenen, A.G.J. van

Aantal toeschouwers: 700

Gele kaarten: 72. In 't Veld

Opstelling

ADO Den Haag: Jennifer Vreugdenhil, Daphne in ’t Veld, Hélène Heemskerk ©, Paola van der Veen, Yvette van der Veen, Nadia van Beerschoten (64. Vesna Veltrop), Lineth Beerensteyn, Judith Frijlink (76. Tula de Wit), Renate Jansen, Tessa Oudejans, Kitty Susan

Anderlecht: Diede Lemey, Anke Vanhooren, Yasmina Benabid, Laura de Neve, Pauline Crammer ©, Anne Puttemans (82. Mégane Lerinckx), Wiard Anaelle (89. Valerie Jansen), Laura Deloose, Justine Blave, Lola Wajnblum, Lucinda Michez

Auteur: Mitchel Pronk
Fotografie: Julian Lukassen