• Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 20 januari 2023 19:30u
  • Sportpark De Toekomst

ADO Den Haag Vrouwen liet bij de hervatting van de competitie een goede kans op een stunt liggen. Op bezoek bij Ajax werd na een knappe comeback een slippertje in de slotfase de ploeg van Sjaak Polak fataal.

In de slagschaduw van de Johan Cruijff Arena stonden Cato Pijnacker Hordijk en Vanessa Susanna voor de eerste keer in de basis. Al in de tweede minuut bezorgde oud-Hagenaar Chasity Grant de gasten de slechtst denkbare start: 1-0. Die opdoffer kwam hard aan en ADO Den Haag had tijd nodig om zich te herstellen. Pas na een kwartier begonnen de pupillen van trainer Sjaak Polak meer grip op de wedstrijd te krijgen. Vanessa Susanna nam als eerste het doel van de thuisclub onder vuur. Haar afstandsschot zoefde net over. Vervolgens haalde vrije trappen-specialiste Daniëlle Noordermeer uit. Doelvrouw Kop wist ten koste van een hoekschop redding te brengen.

De Haagse vrouwen hadden nu lont geroken. In de 38ste minuut maakte Liz Rijsbergen gebruik van Amsterdams balverlies en schoot de luid bejubelde gelijkmaker tegen de touwen: 1-1. De Haagse feestvreugde duurde spijtig genoeg niet lang. Vijf minuten voor rust verzuimde de scheidsrechter voor een overtreding te fluiten en Hoekstra profiteerde: 2-1.

In het eerste kwartier na de warme thee gebeurde er niets vermeldenswaardigs. En toen, halverwege de tweede helft, vloerde Van der Veen Rijsbergen op de rand van het strafschopgebied en incasseerde daarvoor een rode kaart. Noordermeer haalde uit de vrije trap wederom vol uit, maar zag haar schot opnieuw gered. Uit de hoekschop schoot de mee naar voren getrokken Pijnacker Hordijk naast.

ADO Den Haag ging nu voluit op jacht naar de gelijkmaker. Polak gooide in de persoon van Lobke Loonen een extra spits in de strijd. Bij het ingaan van het Haags kwartiertje was het bijna prijs. Rijsbergen speelde zich vrij en drukte af, maar zag haar schot op de lat eindigen. De gasten lieten zich daardoor niet ontmoedigen. In de 78ste minuut werd de Haagse dadendrang beloond. Uit de kluts schoot Noordermeer haar ploeg naar de verdiende gelijkmaker: 2-2. Zes minuten later kon de inhaaljacht echter opnieuw beginnen. Hoekstra zette Ajax na een slippertje nog eens op voorsprong. Invalster Manon van Raay probeerde het in blessuretijd van afstand. Haar schot werd gered en daarmee ging de kans op een puntendeling in rook op.

Ajax - ADO Den Haag Vrouwen  3-2 (2-1)

Scoreverloop: 2. Grant 1-0, 38. Rijsbergen 1-1, 40. Hoekstra 2-1, 78. Noordermeer 2-2, 84. Hoekstra 3-2

Scheidsrechter: Achammachi

Toeschouwers: +/- 500