ADO Den Haag 2 - 1 MVV Maastricht
  • Vrijdag 13 januari 2023 20:00u
  • Bingoal Stadion

ADO Den Haag heeft thuis tegen MVV Maastricht een belangrijke zege geboekt. In het eerste duel van de derde periode won de ploeg van trainer Dick Advocaat met 2-1. In de eerste helft opende Verheydt de score, maar op slag van rust kwam MVV langszij door een benutte penalty van Kostons. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd zorgde Asante met een kopbal voor de 2-1.

Net als de vorige wedstrijden beschikte trainer Dick Advocaat voor het duel tegen MVV Maastricht van een gehavende selectie met veel afwezigen. Wentges, Hall, Klas, De Waal, Breinburg en Kishna waren allemaal niet inzetbaar. Daar stond echter wel de terugkeer van Thomas Verheydt in het startelftal tegenover. Achterin nam Rodríguez de plaats over van de geblesseerde Hall, terwijl Thomas, Wehrmann en Sellouki samen het middenveld vormden. De adjudanten van Verheydt voorin waren Severina op rechts en Zwarts op links. Verder keerde Kemper weer terug in de basis.

lr230113ab10066

ADO Den Haag kende een flitsende start van dit duel. Amper vijftien seconden na het eerste fluitsignaal had Zwarts de 1-0 op zijn schoen. De linksbuiten kon vanaf de zijkant vrij uithalen en deed dat wellicht wat gehaast, want het schot vloog richting de Lex Schoenmakertribune. Een snelle treffer kon de Haagse ploeg wel gebruiken met in het achterhoofd dat dit de eerste wedstrijd van de derde periode was en meteen resultaat halen zeer voordelig zou zijn. Na tien minuten zette Sellouki, samen met Verheydt, een aanval op waar wat in zat. Vanaf de rand van het strafschopgebied gaf de Fransman vervolgens een mooi boogballetje met gevoel die op de borst van de Haagse spits belandde en met die aanname was hij meteen zijn mandekker kwijt. Oog in oog met doelman Matthys was de Hagenees zoals vanouds weer messcherp en schoot hij simpel binnen: 1-0.

lr230113ab27968

Op dat moment was dat niet meer dan terecht. De Haagse ploeg had het betere van het spel en ging na de openingstreffer vrolijk verder met aanvallen. Tot veel grote kansen leidde dat echter lange tijd niet, al hadden de bezoekers tot dan toe niet veel in te brengen. Net als tegen FC Dordrecht vergat ADO Den Haag door te drukken na de voorsprong en hierdoor bleef het een open wedstrijd. Na 28 minuten spelen had Severina een enorme mogelijkheid om de marge te verdubbelen nadat hij zijn directe tegenstander zijn enkels liet zien en de ruimte had om de keeper op te zoeken. Van dichtbij liet de buitenspeler na om de score te verdubbelen. Slechts vier minuten later deed Wehrmann twee keer binnen hetzelfde. Binnen een halve minuut kreeg de middenvelder, die na lange tijd weer mocht starten, twee opgelegde kansen. De eerste daarvan raakte de Haagse voetballer te veel aan de onderkant waardoor de bal over ging en MVV een doeltrap mocht nemen. Deze ging helemaal fout voor de Limburgers en Wehrmann onderschepte de pass van de Maastrichtse sluitpost door scherp optreden. Helaas was het vervolg wat minder en stuitte Wehrmann op de keeper die met snel uitkomen zijn voet goedmaakte.

Dat er nog geen tweede treffer op het scorebord stond was het enige dat de geel-groenen verweten konden worden in de eerste helft. De nummer drie van de Keuken Kampioen Divisie liet zich namelijk amper zien voor het Haagse doel. Een van de weinige keren dat het dat wel deed werd het meteen ook fataal. Kostons stoomde op tot in de zestien, kapte zijn directe tegenstander uit en ging vervolgens na ingrijpen van Asante gretig naar de grond. Scheidsrechter Gerrets wees meteen naar de stip, al was het niet overduidelijk dat het een strafschop was op het eerste oog. Aanvoerder Boy Kemper was het er in ieder geval ongelofelijk mee oneens en liet dat merken aan de leidsman. Zijn commentaar werd bestraft met een gele kaart. Daardoor stond bijna de gehele verdediging op scherp, want Van Breemen en Asante hadden ook al een gele kaart op zak. Kostons, die dus onderuit ging even daarvoor, verzilverde het buitenkansje en schoot een minuut voor rust onberispelijk raak.

lr230113ab28045

Het was een hard gelag voor ADO Den Haag dat redelijk dominant was voor rust, maar het overwicht niet in meerdere goals kon omzetten. Aan het begin van de tweede helft werd het niveau van voor de pauze niet gehaald. Buiten twee kansjes van Wehrmann om liet de Haagse ploeg zich niet echt gelden. MVV vond dat wel prima en de rood-witten kwamen beter voor de dag. Binnen twintig minuten had de Maastrichtse formatie al meer kansen gehad dan in het gehele eerste bedrijf.

In de 66e minuut ging het hele stadion staan en klappen voor de deze week helaas veel te vroeg overleden Marco van Dalen. Een minuut lang kletterde een prachtig applaus van de tribunes om Haagse Marco te gedenken.

Op het veld werd het niveau ondertussen iets minder, maar daardoor niet minder attractief. Het duel trok namelijk een beetje open en er ontstonden meer kansen. De grootste de MVV kwam van de voet van Van Bommel die van geruime afstand zijn schot op de paal zag stuiten. Vijf minuten daarna, net voor het begin van het Haags Kwartiertje, keurde de arbiter een doelpunt van MVV af vanwege buitenspel. Het was de startsein van een enerverende slotfase waarin het spel over en weer ging. Catic joeg de bal aan de andere kant over het doel en een minuut daarna werd ook een Haagse treffer afgekeurd. Verheydt zou Matthys in zijn doelgebied hebben gehinderd voor hij binnen kon tikken.

lr230113ab11150

ADO Den Haag zette flink aan in de laatste minuten van de wedstrijd en leek op weg naar een goal. Zeker toen Verheydt een hoge voorzet van Severina kon koppen. Veel supporters gingen al staan, maar jammer genoeg knikte hij aan de verkeerde kant van de paal. De 2-1 volgde alsnog en uitgerekend de twee centrale verdedigers waren er verantwoordelijk voor. Van Breemen bereikte Asante met de kopbal en laatstgenoemde knikte van dichtbij binnen. Het stadion ontplofte van vreugde, wat een belangrijke goal. Met vier minuten blessuretijd was het zeker nog niet gedaan. Toch was het initiatief nog steeds bij de Haagse ploeg en kwam het niet meer in de problemen. De eerste drie punten van de derde periode zijn een feit!