Terug naar resultaten
SBV Excelsior 1 - 1 ADO Den Haag
  • Play-offs
  • Dinsdag 24 mei 2022 20:00u
  • Van Donge & De Roo Stadion

De eerste wedstrijd in de finale van de play-offs is geindigd in een gelijkspel. Op bezoek bij Excelsior keek ADO Den Haag lang tegen een achterstand aan. Met een late gelijkmaker zorgde Sem Steijn toch nog voor extase in het volle uitvak en een heel belangrijk doelpunt richting zondag. ADO Den Haag trapt dan in het eigen Cars Jeans Stadion om 18:00 uur af om promotie naar de Eredivisie af te dwingen. 

uitvak

Ten opzichte van de wedstrijd in Eindhoven van afgelopen zaterdag was er één wijziging in het basiselftal. Bourard was vandaag niet aanwezig vanwege ziekte en Rodríguez verving hem op rechtsbuiten.  

Excelsior ging vliegend van start in dit spannende finaleduel in het Van Donge & De Roo Stadion in Rotterdam. Al na twee minuten kon Horemans vlakbij het doel van ADO Den Haag schieten, al was het schot niet zuiver waardoor deze naast ging. Vervolgens namen de bezoekers het heft in handen.

Guillem Rodríguez, van nature rechtsback, stond op rechtsbuiten gepositioneerd en kon voorgeven. De voorzet van de Spanjaard werd echter van richting veranderd en opeens moest Excelsior-doelman Van Gassel met een snelle reflex in actie komen. Een minuut later was diezelfde Rodríguez betrokken bij de volgende kans toen hij Steijn met een goede voorzet bediende. Sem Steijn, die zijn één na laatste wedstrijd voor ADO Den Haag speelde vandaag, kon vrijstaand schieten, maar raakte de bal niet goed.

wentges

Voorlopig waren dat de enige momenten dat de Hagenaars voor het vijandelijke doel opduikten, want Excelsior trok hierna de wedstrijd meer naar zich toe. Na een kwartier spelen betaalde het Rotterdamse offensief zich al bijna uit. Van heel dichtbij schoot Niemeijer op doel en Wentges stopte de poging voordat hij er erg in had. Scheidsrechter Higler fluitte echter niet veel later voor buitenspel. Zo’n twee minuten na dit hachelijke moment deed zich de volgende kans voor. Wieffer probeerde het vanaf randje zestien en opnieuw was de poging niet doeltreffend.

Halverwege de eerste helft stapelden de kansen zich op voor de thuisploeg en was het te danken aan Hugo Wentges en het gebrek aan effectiviteit bij de voorhoede van Excelsior dat het niet 1-0 werd. Azarkan had misschien nog wel de grootste kans toen de Feyenoord-huurling in het strafschopgebied kon klaarleggen voor een schot. De opluchting bij ADO Den Haag was groot toen de bal maar net over het doel vloog.

De Haagse formatie stelde hier alleen een kopbal van Verheydt tegenover, maar Van Gassel hoefde daarbij niet in actie te komen. Naarmate de rust dichterbij kwam, was er ook op het veld steeds minder te beleven. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen had nog wel het meest de bal. Daar wist het alleen niet veel meer mee te doen en eindigde de eerste helft doelpuntloos.

verheydt

De tweede helft startte dramatisch voor ADO Den Haag, want Excelsior stond binnen een minuut op een 1-0 voorsprong door Azarkan. De buitenspeler, die eerder nog een grote kans miste, kon dit keer voor open doel inschieten en dat deed hij onberispelijk. Een 1-0 achterstand is natuurlijk niet de uitgangspositie die je wenst voor de terugwedstrijd dus ADO Den Haag moest op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er bijna van de voet van Kemper, maar zijn volley ging maar net over.

Niet veel later kregen de Rotterdammers weer een grote scoringskans na goed voorbereidend werk van Azarkan. Dallinga stuitte echter op de alerte sluitpost van de bezoekers. Het was lang geleden dat ADO Den Haag het zo moeilijk had tegen een tegenstander. Het lukte de Haagse ploeg vandaag niet om een vuist te maken tegen de felle Kralingers. In het Haags Kwartiertje, waar wel vaker gekke dingen gebeuren, hoopte de Haagse ploeg nog wat te kunnen forceren. Steijn probeerde het met een verrassend schot, echter werd deze onderweg aangeraakt door een speler van de opponent en rolde de bal voorlangs. Vijf minuten voor tijd had Verheydt de kans op de gelijkmaker. Van Gassel redde de inzet van de Haagse goaltjesdief knap.

De gelijkmaker, die niet per se in de lucht hing, kwam er toch. Een goede aanval werd uiteindelijk door Sem Steijn uitstekend gepromoveerd tot een doelpunt. De middenvelder wist Van Gassel te verschalken met een schot in de rechterhoek. Met een 1-1 uitgangspositie gaan ADO Den Haag en Excelsior zondag in eigen stadion uitmaken wie promoveert naar de Eredivisie.

 asante

Karakteristieken
Excelsior - ADO Den Haag (1-1)

Scoreverloop: 46. Azarkan 1-0, 90. Steijn 1-1

Scheidsrechter: Higler

Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, Nieuwpoort, El Yaakoubi, Tjoe-A-On (74. Ormonde-Ottewill); Azarkan (62. Baas), Wieffer, Eijgenraam, Goudmijn; Niemeijer (46. Driouech), Dallinga

Opstelling ADO Den Haag:       
Wentges; Asante, Amofa, Matthys, Kemper; Klas, Breinburg, Steijn; Rodríguez (83. Catic), Verheydt, Pires

Auteur: Rokus Driesen
Fotografie: Angelo Blankespoor

Hoofdsponsor

Official partners

Divisionpartner