Jong AZ 0 - 1 ADO Den Haag
  • Vrijdag 15 april 2022 20:00u
  • AFAS Trainingscomplex

ADO Den Haag heeft met een nipte overwinning drie belangrijke punten bijgeschreven. In een duel zonder veel grote kansen brak Verheydt na 60 minuten de ban met een goed geplaatste kopbal. Bij het vieren van het doelpunt begaf de boarding het bij het uitvak waardoor het duel tien minuten werd stilgelegd. In het restant kregen beide ploegen nog wat kleine kansen, maar gescoord werd er niet meer. Hierdoor was de zege een feit en doet ADO Den Haag uitstekende zaken op een avond waarin de concurrentie punten liet liggen.

Franken reisde vandaag niet af naar Wijdewormer. De hoofdtrainer is deze  week ziek en kon er daardoor vanavond niet bij zijn. Edwin Grünholz zat vandaag als eindverantwoordelijke in de dug-out op het AFAS Trainingscomplex, de thuishaven van Jong AZ. Bij de tegenstander was het Maxim Dekker die in de warming-up moest afhaken en hij werd vervangen door Jayden Addai. In het eerste kwartier was er maar weinig vertier op het veld en beide teams wisten geen kansen te creëren op het kunstgrasveld in Wijdewormer. Na die eerste rustige vijftien minuten gingen beide ploegen wat verder op de helft van de tegenstander voetballen en dat leidde al snel tot de eerste speldenprikjes. Eerst was het Verheydt met een kopbal die te zacht was om het de Jong AZ-doelman moeilijk te maken. Vervolgens kwam Jong AZ eruit via Buurmeester die het strafschopgebied van ADO Den Haag wist binnen te dringen. De voorzet van de middenvelder werd echter goed onderschept door de Haagse defensie.

220415rb11127

Een paar minuten hierna kon men het eerste schot van de wedstrijd noteren. Deze kwam van de voet van Addai, die de voor de wedstrijd uitgevallen Dekker moest vervangen. Het duel was ongeveer 25 minuten onderweg toen Hervé Matthys de strijd moest staken vanwege een blessure. Plaatsvervangend hoofdtrainer Edwin Grünholz stuurde Benjamin Reemst het veld in voor de Belgische verdediger. Dhoraso Klas zakte hierdoor een linie terug om de plek centraal achterin over te nemen. ADO Den Haag ging door de wijzigingen niet minder voetballen. Sterker nog, zo’n tien minuten voor rust kregen de bezoekers een aantal keer de mogelijkheid om de score te openen. Severina werd goed weggestuurd in de diepte, maar stuitte op de keeper. In de rebound probeerde Thomas Verheydt het nogmaals en opnieuw kon Westerveld de bal toucheren waarna de bal op de lat belandde. Uit de corner die hierop volgde waren de Hagenaars opnieuw gevaarlijk. De hoekschop kwam namelijk bij Breinburg terecht die vanuit de tweede lijn besloot het doel onder vuur te nemen. Ditmaal hoefde de doelman niet in actie te komen, aangezien het harde schot net naast ging.

Reemst, die noodgedwongen Matthys moest vervangen na een half uur spelen, liep strompelend naar de kleedkamer na afloop van de eerste helft. Het was dan ook geen grote verrassing dat de jongeling in de kleedkamer achterbleef na de rust. Voor hem in de ploeg kwam David Puclin, die daarmee zijn officiële debuut maakte in de hoofdmacht van ADO Den Haag. De Kroaat deed al een helft mee in het oefenduel (3-1 verlies) van afgelopen dinsdag tegen FC Utrecht en mocht nu dus opnieuw speelminuten maken van de trainer. Jong AZ is een ploeg dat maar weinig tegen krijgt en dat bleek ook in de tweede helft. ADO Den Haag kon, net als in de eerste helft, maar moeilijk door de compacte defensie heen komen. Daar stelde Jong AZ aanvallend echter weinig tegenover en had Wentges vrijwel het gehele tweede bedrijf niets te doen.

220415rb11846

Na een kwartier spelen kwam ADO Den Haag beter in de wedstrijd. Steijn schoot vanaf zo’n 20 meter ruim over het vijandelijke doel. Bij de eerstvolgende mogelijkheid was het wel raak. Kishna wist met een afgemeten voorzet het hoofd van Verheydt te bereiken en de spits kopte beheerst raak in de rechterhoek. Het doelpunt werd met het uitzinnige en druk bezette uitvak gevierd, al begaf de boarding het tijdens het feestgedruis. De fans vielen over de boarding heen en over elkaar heen. Gelukkig raakte hierbij niemand gewond. Wel konden de hekken als verloren worden beschouwd en als noodoplossing werden er dranghekken voor het uitvak geplaatst. Dit duurde eventjes en de wedstrijd werd daardoor voor tien minuten stilgelegd. Na de hervatting ging de Haagse formatie op zoek naar de 0-2. Sem Steijn leek hier even dichtbij toen hij opdook in scoringspositie. De aanvallende middenvelder probeerde het met een hakje, al was deze niet hard genoeg om het de keeper lastig te maken. Maar liefst veertien minuten werden er bijgetrokken door de arbitrage, onder andere vanwege het stilleggen van de wedstrijd door het voorval met de boarding. Het werden spannende extra minuten met kansen aan beide zijdes. Catic testte Westerveld andermaal met een gedrukt schot en Buurmeester liet Wentges in actie komen aan de andere kant van het veld. De vermoeidheid nam toe in de laatste fase van het duel en wist Jong AZ geen vuist te maken. Wentges hield dus zijn doel schoon en was de zege voor ADO Den Haag een feit.