ADO Den Haag 3 - 2 Jong AZ
  • Vrijdag 10 december 2021 20:00u

ADO Den Haag heeft een zwaarbevochten overwinning over de streep getrokken in eigen huis. De thuisploeg trok een 1-2 ruststand na de pauze via Verheydt en Steijn snel recht tot 3-2. Dit was ook meteen de eindstand van een wat stroperige maar spannende wedstrijd. Spits en clubtopscorer Verheydt scoorde voor de zesde keer op rij en evenaarde hiermee het record van Lex Schoenmaker uit 1969.

ADO Den Haag begon met één wijziging ten opzichte van de opstelling van afgelopen maandag tegen Jong FC Utrecht. Tijdens de warming-up werd namelijk duidelijk dat Gregor Breinburg toch niet kon spelen. Asante nam zijn plek in waardoor Amofa een linie naar voren ging spelen op de plek van Breinburg. Het duel in een regenachtig Cars Jeans Stadion begon met twee aftastende ploegen. Jong AZ begon met een compacte vijfmans defensie wat taai was om doorheen te spelen. De eerste mogelijkheid was voor de bezoekers. Barasi, spits van Jong AZ, ging alleen op Koopmans af maar de sluitpost dreef hem goed naar buiten waardoor hij geen ruimte kreeg voor een schot. Vijf minuten hierna was daar de eerste mogelijkheid voor de Hagenaars. Vicente Besuijen passeerde knap zijn directe man en bracht de bal in het strafschopgebied, maar zijn voorzet ging voorlangs. De afvallende bal werd echter door Kemper goed onderschept en opnieuw voor gegeven en Besuijen kon zijn hoofd tegen de bal krijgen. Jong AZ-doelman Westerveld pakte de poging van de rappe buitenspeler goed.

Het offensief van ADO Den Haag werd in de 24e minuut beloond. Centrale verdediger Matthys dook opeens op aan de linkerkant van het 16 meter-gebied en besloot de bal perfect op Verheydt te geven. De goalgetter aarzelde niet en schoof de bal in de hoek. De zesde achtereenvolgende wedstrijd dat hij scoort, waarmee hij Lex Schoenmaker evenaart die dat in 1969 voor het laatst deed voor ADO. Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong. Een goede actie vanaf rechts van Griffith gevolgd door een uitstekende bal op Buurmeester die deze kans niet verprutste en het stond alweer 1-1. Jong AZ kwam na de treffer ook beter in de wedstrijd en vond gemakkelijk de vrije man. Toch waren de beste kansen voor ADO Den Haag en telkens was het via de linkerkant van het veld gevaarlijk. Bourard en Verheydt kregen kansen om de stand weer naar 2-1 te veranderen, maar hun pogingen misten doel. Wie niet het doel miste was Griffith, aan de andere kant van het veld. De rappe aanvaller van de Alkmaarders kreeg alle tijd en ruimte om naar het vijandelijke strafschopgebied te dribbelen en vervolgens raak te schieten achter doelman Koopmans: 1-2. Dit was ook meteen de ruststand en de mannen van trainer Ruud Brood gingen met een vervelend gevoel naar de kleedkamer.

De Haagse formatie kwam in de tweede helft geweldig uit de startblokken. De in de rust voor Asante ingevallen Elia probeerde na een goede actie vlakbij het doel van Jong AZ voor te geven. Zijn bal werd met de hand geblokt door een in glijdende verdediger van de bezoekers. Het buitenkansje vanaf de penaltystip werd door de boomlange Thomas Verheydt verzilverd. Zijn strafschop ging snoeihard door het midden en de sluitpost van Jong AZ bleef staan, maar kreeg zijn handschoenen niet goed tegen de bal. Een minuut daarna was de 1-2 ruststand alweer weggepoetst via Steijn. De talentvolle middenvelder haalde uit vanaf een meter of 20 en zag zijn poging via een Alkmaarse verdediger in de rechterhoek belanden. Hier liet de Haagse ploeg het niet bij zitten en bleef het op de Alkmaarse defensie drukken. Trainer Maarten Maartens haalde dan ook opgelucht adem toen Westerveld een goed schot van Besuijen pareerde.

Toch was het nog lang niet gespeeld en werd Jong AZ na de hele sterke beginfase van ADO ook wat gevaarlijker. Zo nu en dan kregen de bezoekers wat kansen waarvan de grootste halverwege de tweede helft. Een speler van Jong AZ verschalkte Koopmans met een laag schot en even leek het een doelpunt te worden totdat Kemper op het nippertje opdook en de inzet voor de doellijn kon weghalen. Met nog 20 minuten te spelen werden beide ploegen wat slordiger. Echt veel grote mogelijkheden deden zich lange tijd niet voor en toch was de spanning wel merkbaar. Met een marge van slechts één doelpunt was de winst zeker nog niet binnen. Vijf minuten voor tijd had Elia de beslissing en zijn eerste sinds zijn rentree bij ADO Den Haag op zijn schoen. Westerveld stond de bevrijdende treffer in de weg met een knappe save. Een minuut voor tijd kreeg Verheydt weer een mogelijkheid om het duel op slot te gooien. Na een goede actie en pass van Catic kon Verheydt binnen tikken. De poging ging net voor het doel langs. Jong AZ drong nog even aan in de blessuretijd, zelfs met de keeper mee naar voren, maar echt gevaarlijk werden de bezoekers niet meer en was ADO’s zesde overwinning op rij een feit

ADO Den Haag – Jong AZ
Scoreverloop: 24. Verheydt 1-0, 26. Buurmeester 1-1, 42. Griffith 1-2, 49. Verheydt (pen.) 2-2, 51. Steijn 3-2

Scheidsrechter: Rozendal