FC Groningen 3 - 0 ADO Den Haag
  • Dinsdag 26 januari 2021 21:00u
  • Hitachi Capital Mobility Stadion

ADO Den Haag is op bezoek bij FC Groningen tegen een duidelijke nederlaag aangelopen. De formatie van oefenmeester Ruud Brood kende een lastige avond in het hoge noorden, kreeg voor rust al twee treffers om de oren en verloor uiteindelijk met ruime cijfers: 3-0.

In vergelijking met het duel van afgelopen zaterdag met FC Emmen (0-0) wijzigde Brood zijn elftal op één positie. Samy Bourard, die tegen de Emmenaren in de tweede helft in het veld kwam, mocht in Groningen vanaf de aftap beginnen. Tomislav Gomelt begon zodoende op de bank, terwijl kersverse aanwinst Youness Mokhtar nog niet speelgerechtigd was. Voor Gianni Zuiverloon ging dit wel op. De verdediger stond voor de eerste keer dit seizoen op het wedstrijdformulier en begon op de reservebank.

Na een goed kwartier spelen opende de thuisploeg met haar eerste schot op doel de score. Een overtreding van Andrei Ratiu werd bestraft met een vrije trap aan de rechterkant van het zestienmetergebied. De toegekende vrije trap werd vervolgens door Ramon Pascal Lundqvist in de verre hoek, over doelman Luuk Koopmans heen, binnengeschoten: 1-0.

In de slotfase van de eerste helft kreeg ADO Den Haag wederom een fikse tegenvaller te verwerken. Milan van Ewijk raakte eerder in de wedstrijd al geblesseerd, maar moest zich nadat hij het nog even had geprobeerd toch laten wisselen. Bilal Ould-Chikh was de vervanger van de vleugelverdediger.

Kort voor rust ging het opnieuw fout voor de bezoekers. Waar FC Groningen in eerste instantie nog een kans via Mo El Hankouri onbenut liet, werd twee minuten voor het rustsignaal van scheidsrechter Rob Dieperink alsnog de marge verdubbeld door de Groningers. Een voorzet verdween langs alles en iedereen, waarna Jørgen Strand Larsen simpel de bal tegen het net kopte: 2-0.

In de tweede helft probeerde de Haagse formatie een aansluitingstreffer te forceren. Toch waren de grootste kansen voor de thuisclub. Nadat Koopmans in eerste instantie nog op twee mogelijkheden van de thuisploeg een antwoord had, was hij na bijna een uur spelen wel verslagen op een inzet van Alessio Da Cruz. De Groninger schoot de bal tussen twee ADO Den Haag-spelers door en liet Koopmans in de korte hoek kansloos: 3-0. Kort daarvoor was ook Marko Vejinovic in de buurt van een treffer. Bij een afvallende bal had de aanvoerder een goede volley in huis, maar kon Sergio Padt de bal met de vuisten keren.

In het laatste kwartier wisselde Brood diverse keren, maar veranderde het spelbeeld niet. De thuisploeg verzuimde om de score hoger te laten uitvallen, terwijl ADO Den Haag niet bij machte was om nog gevaarlijk in de buurt van het vijandige doel te komen. Na 90 minuten floot Dieperink voor de laatste maal en was de twaalfde nederlaag een feit.

Aanstaande zondag wacht de thuiswedstrijd met Sparta Rotterdam. In het Cars Jeans Stadion zal de aftrap om 16.45 uur plaatsvinden.

FC Groningen - ADO Den Haag 3-0 (2-0)

Scoreverloop: 18. Lundqvist 1-0, 43. Strand Larsen 2-0, 68. Da Cruz 3-0

Scheidsrechter: Rob Dieperink