ADO Den Haag 2 - 4 AFC Ajax
  • Eredivisie
  • Zondag 20 december 2020 14:30u
  • Cars Jeans Stadion

Ondanks een prima tweede helft heeft ADO Den Haag een nederlaag tegen Ajax niet kunnen voorkomen. Na een 0-4 ruststand hing er een grote uitslag in de lucht, maar bleef de schade tegen de huidige koploper uiteindelijk beperkt dankzij treffers van Michiel Kramer en Samy Bourard: 2-4

Wellicht met de wedstrijd van komende woensdag tegen PEC Zwolle (thuis) ook al een beetje in het achterhoofd koos Brood ervoor om Ricardo Kishna vanaf de bank te laten starten. De oefenmeester deed dit in overleg met de aanvaller, die sinds enkele weken weer wedstrijdfit is. Zodoende maakte Jamal Amofa namens ADO Den Haag zijn basisdebuut in de Eredivisie.

Op wederom een prima bespeelbare grasmat pakte Ajax direct het initiatief. De Amsterdammers hadden meer balbezit, maar in echte kansen resulteerde dit niet meteen. ADO Den Haag probeerde er op zijn beurt met lange ballen uit te komen via de snelle Bilal Ould-Chikh en Vicente Besuijen. Laatstgenoemde wist na een kwartier spelen te ontsnappen, maar werd halverwege de helft van de bezoekers door Daley Blind naar beneden getrokken. Scheidsrechter Bas Nijhuis vond het echter niets en liet doorspelen.

Hierna braken er tien desastreuze minuten aan voor de thuisploeg. Het team van oefenmeester Erik ten Hag kwam in de twintigste minuut op voorsprong via Dušan Tadic, die de bal bij de tweede paal kon inschieten: 0-1. Amper twee klokrondes verder verdubbelde Klaas-Jan Huntelaar met het hoofd al de marge, waarna op het half uur Zakaria Labyad en wederom Huntelaar voor de 0-3 en 0-4 zorgden. Op slag van rust kreeg de Haagse formatie via Kramer dé kans om een treffer te maken. De goede inzet van de spits werd echter knap gekeerd door André Onana.

Amper vijf minuten in de tweede helft viel die treffer voor ADO Den Haag alsnog. Brood had inmiddels Jonathan Mulder – hij maakte zijn officiële debuut - en Bourard in de ploeg gebracht en zag dat zijn ploeg goed begon. Waar eerst Besuijen nog een mogelijkheid miste, was het bij de volgende kans wel raak via Kramer. De routinier kreeg de bal na een knappe actie van Bourard voor de voeten en faalde vervolgens niet: 1-4.

Ook na deze treffer bleef ADO Den Haag goed meedoen. Anders dan in het eerste bedrijf toonde het meer passie en strijd en liet het ook diverse malen prima positiespel zien. Daarbij wist het ook enkele keren Onana op de proef te stellen. Sterker nog; via Bourard werd het zelfs 2-4. De middenvelder bekroonde zijn goede invalbeurt met een doelpunt door na een lange sprint de bal onder de Ajax-doelman te schieten: 2-4.

In het laatste kwartier hoopte ADO Den Haag nog voor de aansluitingstreffer te kunnen zorgen. Het scheelde weinig of deze was ook daadwerkelijk gevallen via Kramer. Een onverwachts schot op doel werd echter door Onana met de nodige moeite gekeerd. Omdat ook Ajax verschillende keren verzuimde om te scoren eindigde het treffen in het Cars Jeans Stadion in 2-4.

Aanstaande woensdag staat voor ADO Den Haag de volgende wedstrijd op het programma. Dan speelt de ploeg wederom een thuiswedstrijd en is PEC Zwolle de tegenstander. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Karakteristieken
ADO Den Haag - Ajax 2-4 (0-4)

Scoreverloop: 20. Tadic 0-1, 22. Huntelaar 0-2, 30. Labyad 0-3, 32. Huntelaar 0-4, 49. Kramer 1-4, 70. Bourard 2-4

Scheidsrechter: Bas Nijhuis