Sparta Rotterdam 4 - 2 ADO Den Haag
  • Eredivisie
  • Dinsdag 11 februari 2020 20:45u
  • Het Kasteel

ADO Den Haag heeft zichzelf dinsdag een slechte dienst bewezen. De uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam, die wegens de zware storm twee dagen later gespeeld werd, liep uit op een vervelende 4-2 nederlaag. De ploeg van coach Alan Pardew kwam na een 3-1 achterstand nog terug tot 3-2, waardoor het laatste half uur nog goede kans op de gelijkmaker bestond, maar een minuut voor tijd maakte Sparta er toch nog 4-2 van.

ADO Den Haag trad op Spangen aan met dezelfde elf namen als in de jubileumwedstrijd tegen Vitesse (0-0). Mark Duffy en Omar Bogle zaten voor het eerst bij de wedstrijdselectie tegen Sparta, dat overigens met rouwbanden speelde wegens het overlijden van Freek van der Lee. De voormalig linksback speelde tussen 1963 en 1967 nog 57 competitiewedstrijden voor ADO.

De openingsfase op Het Kasteel was voor Sparta, dat meteen gevaarlijk was met een schot van Patrick Joosten op de lat en een vrije trap van Dante Rigo, die goed naast getikt werd door doelman Luuk Koopmans.

ADO Den Haag kwam er na tien minuten echter wat beter in. Dat gaf Shaquille Pinas gestalte, door na ruim een kwartier spelen de score te openen. De centrumverdediger tikte de bal binnen nadat Tomas Necid zijn hoofd zette tegen een vrije trap van John Goossens. De derde goal van het seizoen van Pinas was zéér welkom voor ADO Den Haag, maar lang kon de ploeg van Pardew niet van de voorsprong genieten.

Sparta wist de stand namelijk voor rust nog compleet om te buigen, met drie treffers. Eerst knikte Adil Auassar de 1-1 binnen uit een corner, voordat Patrick Joosten na slordig balverlies bij ADO Den Haag ook nog voor een Spartaanse voorsprong tekende. Ondertussen had Rigo ook nog de kruising geraakt met een vrije trap en werkten Goossens en Ragnar Ache de bal allebei maar net naast. De schade werd uiteindelijk dus nog groter voor rust, toen ook Bart Vriends raak kopte vanuit een hoekschop: 3-1.

Na de pauze probeerde ADO Den Haag de schade te repareren en om wat extra’s te kunnen forceren liet Pardew na ruim een uur Duffy debuteren. De aanvallende middenvelder bracht creativiteit en dat sorteerde effect. Na 67 minuten spelen viel namelijk de aansluitingstreffer van Crysencio Summerville. Door deze 3-2 ging het spoken op Het Kasteel, waar ADO Den Haag na het inbrengen van Bogle alleen maar meer vertrouwen kreeg.

Goossens was in het Haags Kwartiertje tweemaal dicht bij de gelijkmaker, maar had het geluk niet aan zijn zijde. Uiteindelijk liep Sparta diep in de blessuretijd nog uit naar 4-2, door een counter die werd afgemaakt door Abdou Harroui. En daardoor werd er, ondanks een sterk laatste half uur met twee goed ingevallen debutanten, met 4-2 verloren op Het Kasteel.

Door de dure nederlaag blijft de stand van zaken zeer lastig voor ADO Den Haag. De geel-groenen hopen de situatie komende zaterdag weer te kunnen verbeteren, als er in het eigen Cars Jeans Stadion om 19.45 uur wordt afgetrapt tegen PSV.

Karakteristieken
Sparta Rotterdam – ADO Den Haag 4-2 (3-1)

Scoreverloop: 17. Pinas 0-1, 22. Auassar 1-1, 29. Joosten 2-1, 45+1. Vriends 3-1, 67. Summerville 3-2, 90+4. Harroui 4-2

Scheidsrechter: Danny Makkelie