ADO Den Haag 1 - 2 FC Emmen
  • Zondag 12 augustus 2018 12:15u

De start van de competitie is zondag niet verlopen zoals iedereen bij ADO Den Haag gehoopt en verwacht had. In het Cars Jeans Stadion won Eredivisie-debutant FC Emmen met 1-2, door twee goals in de eerste helft. ADO Den Haag knokte zich na rust terug in de wedstrijd en creëerde veel kansen, maar het mocht niet zo zijn.

Fons Groenendijk speelde tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen met veel verschillende samenstellingen en koos bij de ouverture tegen Emmen voor een groot deel voor de vaste basisploeg van vorig seizoen. Dion Malone maakte als rechtsachter wel zijn rentree in de Eredivisie. Erik Falkenburg stond in de spits en werd geflankeerd door Melvyn Lorenzen en Sheraldo Becker.

In de openingsfase had ADO Den Haag nog weinig te duchten van Emmen, dat haar langverwachte debuut maakte in de Eredivisie. Lorenzen kreeg als eerste een aardige kans, maar zijn kopbal uit de voorzet van Malone ging ruim over. Na dit eerste wapenfeit werkte Tom Beugelsdijk de bal in twee instanties naast en werd een heerlijk schot van Nasser El Khayati gekeerd door de boomlange Kjell Scherpen. De Emmen-keeper hield zijn ploeg meermaals op de been.

Emmen speelde steeds meer de schroom van zich af. De ploeg van Dick Lukkien werd daarbij in het zadel geholpen door een prachtige treffer. Glenn Bijl nam het doel in de 37ste minuut onder vuur met de buitenkant van zijn wreef en het zondagsschot ketste via de paal binnen: 0-1. En alsof dat nog niet erg genoeg was, kwam de tweede Emmense goal er snel achteraan. Danny Bakker haalde Wouter Marinus ongelukkig onderuit in de zestien meter, waardoor scheidsrechter Richard Martens naar de stip wees. Anco Jansen benutte de penalty. Lex Immers was voor rust nog twee keer dicht bij een doelpunt, maar de bal ging beide keren naast.

De tweede helft begon nog met twee kansen voor Jansen, maar daarna nam ADO Den Haag het heft stevig in handen. El Khayati, Bakker en Wilfried Kanon vuurden al waarschuwingsschoten af, voordat het eindelijk prijs was via Becker. De rappe rechtsbuiten schoot een afgeketste bal via een Emmens been raak: 1-2. Het vertrouwen was volledig terug bij de ploeg van Groenendijk, die de kansen aaneen reeg.

Een poging van Becker sneed vlak na de aansluitingstreffer voorlangs, alvorens de doelpuntenmaker ook nog een kansrijke rebound over het doel werkte. Deze rebound ontstond nadat Scherpen een inzet van Falkenburg knap tegen de paal tikte. De doelman van de Drentenaren onderscheidde zich in het openingsduel in de Eredivisie en dat was een bittere pil voor ADO Den Haag. De mooiste redding verrichtte Scherpen bij een vrije trap van El Khayati, die fraai richting de kruising ging. Omdat andere kansen er ook niet in wilden, bleef het bij 1-2.

ADO Den Haag heeft volgende week zaterdag de kans op revanche, als de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo op de rol staat.

ADO Den Haag – FC Emmen   1-2 (0-2)

Scoreverloop: 37. Bijl 0-1, 42. Jansen (penalty) 0-2, 62. Becker (1-2)

Scheidsrechter: Richard Martens

Opstelling ADO Den Haag: Groothuizen; Malone (74. Goppel), Beugelsdijk, Kanon, Meijers (74. Goossens); Immers, El Khayati, Bakker; Becker, Falkenburg, Lorenzen (58. Hooi).

Auteur: Koen Jans