Besiktas 2 - 2 ADO Den Haag
  • Oefenduel
  • Dinsdag 09 januari 2018 16:00u
  • Gloria Sports Arena

ADO Den Haag heeft de eerste oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp in Belek gelijkgespeeld. Aan de Turkse Riviera werd het 2-2 tegen Besiktas, na een 0-2 ruststand in Haags voordeel. 2-2. Bjørn Johnsen maakte beide goals voor de Hagenaars.

Droomstart

ADO Den Haag ging voortvarend van start in de Gloria Sports Arena in Belek. Het elftal van trainer Fons Groenendijk profiteerde al in de derde minuut van een fout van het centrale duo van Besiktas. De messcherpe Johnsen veroverde de bal en kon direct doorlopen richting doelman Zengin, die de Noor vervolgens eenvoudig kon omspelen. De 0-1 binnenschieten was vervolgens een koud kunstje. Een snelle voorsprong dus.

ADO Den Haag bleef de meest gevaarlijke ploeg tegen de nummer vier van de Turkse competitie. Besiktas speelde de eerste helft wel met de spelers die in de competitie weinig aan spelen toe komen. En deze mannen hadden moeite met het gedreven spel van ADO Den Haag.  Zo had Erik Falkenburg vlak na de openingsgoal de tweede op zijn schoen. De Besiktas-doelman keerde echter de inzet van de linkeraanvaller.

Fons Groenendijk had gekozen voor twee basisdebutanten. Verdediger Shaquille Pinas was de compaan van Tom Beugelsdijk centraal achterin. In de goal mocht Indy Groothuizen beginnen en de doelman kon zich in de eerste 45 minuten nadrukkelijk onderscheiden. Bij de eerste serieuze aanval van Besiktas leek Beugelsdijk de bal weg te werken maar volgens de scheidsrechter raakte de verdediger ook tegenstander Jeremain Lens. Penalty. Alvaro Negredo mocht aanleggen, maar Groothuizen pakte de inzet knap. De rebound van Gonul ging daarna voorlangs. Juist op dat moment gingen de hekken open van de Gloria Sports Arena. De wedstrijd zou aanvankelijk besloten zijn; alleen enkele gasten van Besiktas waren welkom. De supporters van de Turkse club meldden zich echter massaal aan de hekken van het complex. Daar viel gezang te horen en werden fakkels afgestoken. Maar werd vooral de wens geuit om naar binnen te mogen. Na tien minuten ging de politie overstag en zat het sportcentrum met 1.000 toeschouwers helemaal vol.

ADO Den Haag kreeg nog kansen op de tweede goal via Nasser El Khayati en Sheraldo Becker. Groothuizen verrichtte nog een prima redding op een inzet van Lens (de andere Nederlander Babel kwam in de tweede helft). In de 28ste minuut was daar dan toch de tweede Haagse treffer. Een uitbraak over de linkerkant met uiteindelijk een scherpe voorzet van El Khayati. Daar wist Johnsen wel raad mee. Bij de eerste paal tikte hij zijn tweede van de avond binnen. 0-2 en dat was ook de ruststand.

Besiktas recht rug met grote namen

In de tweede helft begon Besiktas met een vrijwel ander elftal. Nu was het de beurt aan de basisspelers, waaronder Ricardo Quaresma, Babel en Pepe. Die maakten het ADO Den Haag een stuk lastiger, maar de ploeg van Groenendijk bleef ondanks aandringen overeind. De nummer zeven van de Eredivisie kreeg zelfs via Becker en Johnsen nog mogelijkheden op een derde treffer. Becker kwam echter niet langs de doelman en Johnsen kopte in buitenspelpositie tegen de paal. Besiktas maakte na iets meer dan een uur spelen toch de aansluitingstreffer. Een afgeslagen hoekschop kwam terecht voor de voeten van Çaner Erkun. De linksback schoot bal de bal onhoudbaar (want aangeraakt door Negredo) vanaf 25 meter langs Groothuizen. Het was het begin van een lastige periode voor ADO Den Haag. Tot heel veel kansen (Negredo stiftte de bal over) leidde het niet, maar de druk nam toe. De gelijkmaker viel in de 71e minuut. Een corner vanaf links van Erkim kwam op het hoofd van Atiba Hutchinson. De oud-PSV'er kopte raak: 2-2.In de slotfase drong Besiktas nog stevig aan, maar Groothuizen was de held van de avond. In de 90e minuut kwam invaller Talisca één op één met de Haagse doelman, maar Groothuizen toucheerde de inzet van de aanvaller van Besiktas en zorgde er voor dat het duel in een 2-2 gelijkspel eindigde.

Mooie avond

Trainer Groenendijk was zeer tevreden op zijn ploeg. "Het was een geweldige avond. Mijn ploeg heeft het fantastisch gedaan en het was een echte teamprestatie. Natuurlijk kregen we het op het eind nog lastig, maar wat wil je ook? Zij brengen in de tweede helft een verse ploeg in en dat zijn dat ook nog eens de basisspelers. We hebben het, niemand uitgezonderd, goed gedaan", aldus de coach. "En vergeet niet, we hebben hier al een paar dagen zeer pittig getraind. Een mooie avond. En de spelers weer een ervaring rijker." Een mooie avond ook voor een aantal spelers die van shirt ruilde met de opponent. Een van de vedetten van Besiktas is oud-Real Madrid speler Pepe. Zijn shirt zit in de tas van Johnsen.

Opstelling ADO Den Haag: Groothuizen; Ebuehi, Beugelsdijk, Pinas (73. Gorter), Meijers; Bakker, El Khayati, Immers; Becker (80. Goppel), Johnsen, Falkenburg (73. Duplan)

Opstelling Besiktas: 1e helft: Zengin; Gonul, Mitrovic, Vida, Erkin; Uypsal, Medel, Ozyakup; Cinar, Lens Negredo. 2e helft: Zengin; Vida, Medel, Pepe, Erkin; Hutchinson, Ozyakup (60. Talisca) Arslan; Quaresma, Negredo (64 Pektemek), Babel.