Istanbul Basaksehir 4 - 0 ADO Den Haag
  • Oefenduel
  • Vrijdag 12 januari 2018 16:00u
  • Gloria Sports Arena

ADO Den Haag is er niet in geslaagd om ook de tweede oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp te winnen. Na de 2-2 van dinsdag tegen Besiktas verloor het elftal van trainer Fons Groenendijk nu met 4-0 van Istanbul Basaksehir.

Het contrast met het duel van dinsdag was groot. Tegen de nummer vier van Turkije zaten er meer dan 1.000 toeschouwers op de kleine tribune. Tegen de koploper van Turkije, Istanbul Basaksehir, stopte de teller bij 40. Niet zo gek. De club van Eljero Elia bestaat pas een paar jaar en heeft in die tijd nog geen hondstrouwe achterban op kunnen bouwen.

Basaksehir begon met bekende namen in de basis. Clichy, Adebayor, Inler en Elia zijn bekende namen in het mondiale voetbal. Trainer Fons Groenendijk koos ervoor om van het elftal van dinsdag alleen Immers, Johnsen en El Khayati te laten staan.

De eerste kansen op het veld van het Maxx Royalcomplex in Belek, het trainingscomplex van het Russische Anzi, waren voor ADO Den Haag. Binnen de minuut moest doelman Günok tot het uiterste gaan om een kopbal van Bjorn Johnsen te keren. Even later fungeerde hij als sta-in-de-weg voor Nasser El Khayati. De inzet van de middenvelder van dichtbij werd door de doelman gestopt.

De eerste goal van de wedstrijd was echter voor Basaksehir. Robert Zwinkels werd binnen de 16 meter uitgekapt door Gokhan Inler. De doelman vloerde vervolgens de middenvelder en de scheidsrechter kon niets anders dan de bal op de stip leggen. Zwinkels raakte de inzet van Adebayor nog wel aan maar kan de bal niet keren. 1-0.

De Turkse koploper had daarna het meeste balbezit en het beste van het spel. Toch kreeg ADO nog een een goede kans op de gelijkmaker. Nasser El Khayati dreef de bal vanaf links het strafschopgebied in en koos voor de korte hoek. Helaas maakte de doelman die keuze ook.

In de 26ste minuut moest ADO Den Haag een tweede goal toestaan. Nick Kuipers maakte een sliding op de bal, maar nam volgens de scheidsrechter ook Adebayor mee. Een woedende Kuipers en een scherpe Kahveci. De middenvelder van Basaksehir zette zich achter de vrij trap op de rand van het strafschopgebied. Via de muur belandde de bal in de goal en was Zwinkels kansloos.

Basaksehir, dat drie jaar geleden van naam wijzigde en verhuisde naar een andere wijk van Istanbul, voorkwam een treffer van ADO Den Haag. Clichy haalde een kopbal van Immers, uit een hoekschop van El Khayati, van de lijn.

Voor Eljero Elia zat het duel tegen zijn oude ploeg er al na een half uur op. De aanvaller zal met meer plezier terugdenken aan alle warme begroetingen van Haagse zijde dan aan de wedstrijd. Een kleine tik in de Haagse lies maakte een wissel noodzakelijk.

Na rust deelde de thuisploeg, met een geheel nieuw elftal, de lakens uit en acht minuten na rust was het weer raak. Een combinatie over veel schijven werd uiteindelijk afgerond door Hakan Özmert. De enige mogelijkheid van ADO Den Haag was er wederom voor de meest gevaarlijke man Nasser El Khayati. De doelman moest tot het uiterste gaan om een antwoord op de inzet van de Haagse middenvelder te formuleren. Fons Groenendijk haalde na iets meer dan een uur ook Johnsen en El Khayati naar de kant. De vierde goal van Basaksehir liet niet lang op zich wachten. In de zeventigste minuut maakte Trevor David een overtreding van achter op Napoleoni binnen het strafschopgebied. De penalty werd door het slachtoffer zelf benut: 4-0.

Dat was ook de eindstand van de tweede oefenwedstrijd van ADO Den Haag tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek. Basaksehir zorgde wel voor dreiging maar tot grote kansen kwam het niet meer. Eindstand 4-0.

Opstelling ADO Den Haag

Zwinkels; David, Meissner, N. Kuipers, B.Kuipers; Immers ( 46. Asmalash) , El Khayati (61. Goppel), Gorter; Hooi, Johnsen (61. Ladan) en Duplan.

Opstelling Istanbul Basaksehir
1e helft: Günok; Caicara, Attamah, Epureanu, Clichy; Inler, Kahveci, Mossoro, Elia (33. Napoleoni) , Frei; Adebayor.
2e helft: Gunok, Ucar, Da Costa, Korkmaz, Tekdemir, Chedjou, Erdem, Ozmert, Napoleoni (81 Keskin), Batdal en Erdinc.