FC Twente 2 - 3 ADO Den Haag
  • Zaterdag 09 december 2017 20:45u
  • De Grolsch Veste

Het was een heerlijke wedstrijd tussen FC Twente en ADO Den Haag die leek te eindigen in een 2-2 puntendeling. Maar vlak voor tijd hielp El Khayati met zijn tweede van de avond de formatie van trainer Fons Groenendijk alsnog een de overwinning: 2-3. De andere Haagse goal werd gemaakt door Bjørn Johnsen.

Er waren enkele wijzigingen in de basisopstelling vergeleken met de vorige wedstrijd tegen FC Groningen. Tyronne Ebuehi en Lex Immers keerden terug van een schorsing. Daarom begonnen Trevor David en Donny Gorter weer op de bank. Melvyn Lorenzen viel tegen Groningen geblesseerd uit en komt dit kalenderjaar niet meer in actie. Elson Hooi verving hem.

De eerste helft was voor de neutrale toeschouwer bijzonder aantrekkelijk. Het tempo lag hoog en het spel golfde op en neer. Twente had in de beginfase het initiatief. Al na drie minuten kreeg het een grote kans via Fredrik Jensen. Wilfried Kanon gleed weg, waarna de Fin kon uithalen, maar hij deed dat hoog over. In de twaalfde minuut was het wel raak voor de Tukkers. Dat gebeurde uit een vlijmscherpe counter. Oussama Assaidi gaf de bal mee aan Tom Boere. Die behield het overzicht en zag Danny Holla vrijstaan. De oud-speler van ADO Den Haag rondde beheerst af.
Nadat Robert Zwinkels zijn ploeg behoedde voor een grote achterstand door een vrije trap van Holla te pakken, was het ADO Den Haag dat ook via een counter scoorde. Een voorzet van Sheraldo Becker kwam bij Lex Immers terecht, die al glijdend El Khayati bediende. Hij kreeg de bal wat onder zich, maar wist toch de lange hoek te vinden: 1-1.
ADO Den Haag werd sterker na de gelijkmaker en produceerde al snel de 1-2. Dit keer was El Khayati de aangever. De middenvelder gaf strak voor op Johnsen, die met een mooie volley bij de eerste paal zijn team op voorsprong zette.
Daarna was het weer Twente wat de klok sloeg en veel druk uitoefende op de Haagse defensie. Bij de 2-2 hadden de Tukkers wel wat geluk, want Johnsen kopte een vrije trap achter zijn eigen doelman het net in. De Noor leek dat al snel goed te maken. Hij had een lange rush in huis en wilde oog in oog met de keeper uithalen. Johnsen werd echter precies op dat moment van de sokken gelopen: kans verkeken. Vlak voor rust mikte El Khayati nog luttele centimeters over uit een vrije trap en zag Becker een schot over de lat getikt worden. Het bleef 2-2 bij rust.

Direct na de pauze was ADO Den Haag de bovenliggende partij. Het was dan ook snel dichtbij een derde treffer. Doelman Jorn Brondeel schoot tegen Johnsen op waardoor de bal de goal leek in te glijden. Brondeel was echter net op tijd terug om de bal voor de lijn weg te tikken. Aan de andere kant moest de keeper ook ingrijpen. Zwinkels verijdelde een pegel van Assaidi. Met ruim een uur op de klok had Johnsen zijn team weer op voorsprong kunnen zetten. Hij zag een schot in de korte hoek gepakt worden door Brondeel.

Gedurende het tweede bedrijf beet Twente steeds meer van zich af. Er ontstonden een paar hachelijke situaties voor de neus van Zwinkels, maar ADO Den Haag wist stand te houden. Zelf kreeg het via Hooi nog een aardige kans, zonder succes. Het duel leek op een 2-2 eindstand af te stevenen, tot de laatste minuut. Een schot van Hooi ketste af en kwam bij El Khayati terecht. Hij bleef rustig en vond de korte hoek: 2-3. In blessuretijd gaf ADO Den Haag de drie punten niet meer uit handen. Een heerlijke, zwaarbevochten zege.

Door de zege is ADO Den Haag naar een voorlopige achtste positie opgeklommen op de ranglijst me twintig punten uit vijftien duels. Woensdag gaat ADO Den Haag proberen weer drie punten te pakken. Dan krijgt Roda JC op bezoek. Er wordt om 20.45 uur afgetrapt in het Cars Jeans Stadion.