ADO Den Haag 1 - 0 Vitesse
  • Vrijdag 24 april 2015 20:00u
Lang moest ADO Den Haag erop wachten. Het kostte bloed, zweet en tranen maar dankzij een late treffer van Michiel Kramer tegen Vitesse kan ADO Den Haag een nieuw Eredivisieseizoen bijna niet meer mislopen.

Niet voor eerst dit seizoen was Michiel Kramer de gevierde man. En niet voor het eerst in deze Eredivisie-editie maakte hij een belangrijk doelpunt in de slotfase. Zijn treffer tegen Vitesse, de nummer vier op de ranglijst, betekent dat de Hagenaars alleen in theorie nog door de ploegen in degradatienood zijn in te halen. Maar die kans is wel heel klein.
De Hagenaars dicteerden de wedstrijd en kregen diverse mogelijkheden, maar echt uitgespeelde kansen waren er niet. Vitesse, dat blijkbaar het gaspedaal niet kon vinden en zodoende niet de indruk wekte graag op de derde plek (die kwalificatie voor Europees voetbal met zich meebrengt), te willen eindigen, loerde vooral op fouten van de ploeg van Henk Fraser. Maar omdat de Hagenaars, met een sterke Thomas Kristensen en Danny Bakker op het middenveld, geconcentreerd bleven spelen, kregen de Arnhemmers pas in het laatste kwartier enkele mogelijkheden.

En net toen velen zich met een 0-0 gelijkspel hadden verzoend, was daar weer Kramer. In de 85e minuut sleurde hij achter een verre uittrap van doelman Martin Hansen aan. Toen Kashia mistastte, omspeelde de spits doelman Eloy Room en schoof hij de bal vanuit een moeilijke hoek in het doel: 1-0.
Daarmee bracht hij het Kyocera Stadion in extase en zorgde hij ervoor dat de kans nu wel heel klein is dat ADO Den Haag nog in de gevarenzone terecht komt.

ADO Den Haag, dat de geschorste Gianni Zuiverloon en de geblesseerde buitenspelers Iakovenko en Wilson Eduardo miste, begon voortvarend aan het duel. Binnen tien minuten moest Vitesse-doelman Room al handelend optreden bij een volley van Roland Alberg en een gevaarlijke voorzet van de in de basis teruggekeerde Mike van Duinen.

Maar de beste kans was voor Kevin Jansen, die eveneens in de basis stond. Op aangeven van Alberg kapte de middenvelder zich vrij en schoot hij met links op de vuisten van Room.
Na twintig minuten leek ADO Den Haag op voorsprong te komen toen Michiel Kramer een vrije trap van Alberg in de verre hoek kopte. Maar scheidsrechter Ed Janssen keurde de treffer wegens buitenspel af.

Vijf minuten later kwamen de geel-groenen goed weg toen Dion Malone een voorzet van Kevin Diks in eigen doel kopte en Janssen opnieuw een doelpunt annuleerde. Spits Uros Djurdjevic zou hinderlijk buitenspel gestaan hebben.

De thuisploeg pakte al snel de draad weer op en dat leidde nog tot een kans voor rust. In de 31e minuut stuurde Malone spits Kramer diep, maar zijn inzet eindigde op de vuisten van Room.

Na de pauze bleef ADO Den Haag de controlerende partij en opnieuw kregen de Hagenaars enkele kansen. Zo kopte Vito Wormgoor vallend een voorzet van Alberg op het doel maar Room had een goede reflex. Ook Jansen had met een volley net over het doel een goede mogelijkheid.
Vitesse loerde ondertussen op de fouten van de thuisploeg. Uros Djurdjevic glipte twee keer door de defensie maar doelman Hansen lette goed op.

In het laatste kwartier namen de Arnhemmers eindelijk meer initiatief. De Gelderlanders kwamen er regelmatig met veel man uit en dat zorgde voor het nodige gevaar. In de 78e minuut kregen de Hagenaars de bal moeizaam uit het strafschopgebied waardoor Davy Pröpper een goede mogelijkheid kreeg. Zijn snoeihard inzet landde op de vuisten van Hansen maar toen waren de problemen voor ADO Den Haag nog niet voorbij. Uit de daaropvolgende voorzet had Jan-Arie van der Heijden een leeg doel tot zijn beschikking. Tot opluchting van het Haagse publiek plaatste de verdediger zijn inzet over het doel.

De wedstrijd leek op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen. Totdat Hansen en Kramer nog een slotakkoord in petto hadden. De lange uittrap van de doelman werd door Wallace gemist, waarna Kramer handig profiteerde, de doelman omspeelde en vanuit een moeilijke hoek zijn zeventiende van het seizoen maakte: 1-0.

In de resterende tijd slaagde ADO Den Haag erin om de zege over de streep te trekken, zodat clubs als Excelsior, Heracles, NAC en Go Ahead Eagles, hoogstwaarschijnlijk, op voldoende achterstand worden gehouden.

ADO Den Haag speelt op zondag 10 mei zijn laatste uitduel van het seizoen. De tegenstander is Willem II en de wedstrijd in Tilburg begint om 14.30 uur.
Auteur: Klaas-Jan Droppert