SBV Excelsior 2 - 3 ADO Den Haag
  • Zondag 05 april 2015 14:30u
  • Van Donge & De Roo Stadion

Afstand nemen van de degradatiezone middels de eerste uitzege van het seizoen. Dat was de doelstelling van ADO Den Haag toen het zondagmiddag aantrad op Woudestein. De toon werd al vroeg gezet. In de tiende minuut kopte Timothy Derijck een hoekschop binnen. Arbiter Kevin Blom zag echter dat de 27-jarige verdediger Daan Bovenberg duwde en keurde zodoende de treffer af.

Desalniettemin was het ADO Den Haag dat in het eerste kwartier voor de meeste dreiging zorgde. Aaron Meijers kwam goed op na een mooie pass van Dion Malone en schoot met rechts net over. Bovendien knalde Aleksandr Iakovenko een vrije trap van een meter of 25 over het doel van ex-ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho.

De eerste echte kans van Excelsior volgde een kwartier voor het rustsignaal. Tom van Weert kapte en draaide op de rand van het strafschopgebied, maar Martin Hansen keerde daarna de inzet van de Kralingse clubtopscorer. Een cruciaal moment, want luttele minuten later kwam ADO Den Haag aan de leiding. Uit een indraaiende vrije trap van Iakovenko kopte clubtopscorer Kramer raak.

Ook na de 0-1 bleef de equipe van trainer Henk Fraser gevaarlijk. Gesteund door een vol uitvak kreeg hij zelfs de kans om de marge te verdubbelen, waar het niet dat de buitenspelregel een obstakel vormde. Derhalve zocht ADO Den Haag met een 0-1 voorsprong op zak de kleedkamers op in Rotterdam.

ADO Den Haag verloor geen van de laatste zeven uitwedstrijden waarin het in de rust een voorsprong genoot. Hoopgevend, ook omdat Excelsior ruim vier jaar geleden voor het laatst een thuisduel won waarin het tijdens de tijdelijke onderbreking op achterstand stond. Statistieken die uiteindelijk een vervolg zouden krijgen, maar daar zag het na 63 minuten niet naar uit. Na een ietwat trage periode van beide partijen nam de thuisploeg het heft in handen met twee doelpunten.

In de 59ste minuut gaf Jeff Stans de bal in de loop mee aan Adil Auassar, die vanaf de linkerflank koelbloedig bleef en de 1-1 achter Hansen schoof. Vier minuten later kwam Excelsior aan de leiding. Stans zette de aanval op, Van Weert verlengde en de door ADO Den Haag verhuurde Ninos Gouriye kon vervolgens met een schot een 2-1 voorsprong voor Excelsior op het scorebord zetten.

ADO Den Haag deed er alles aan om het tij te keren, daar waar Excelsior probeerde te overleven. In die missie slaagde de halve bekerfinalist echter niet. Nadat Roland Alberg een vrije trap vanaf een meter of twintig net over de kruising had geschoten, was het na 79 minuten wel raak voor de captain. Vanaf de linkerkant van de zestien verdween de bal heerlijk in de kruising: 2-2.

Excelsior deed in de slotfase niets anders dan tegenhouden, een tactiek waarvoor het laat de rekening kreeg gepresenteerd. Invaller Wilson Eduardo legde de bal perfect op de kruin van Kramer, die met een schitterende kopbal de meegereisde fans in extase bracht: 2-3. Met nog vijf 'finales' voor de boeg bedraagt marge ten opzichte van de gevreesde zestiende plaats vijf punten.

Auteur: Mitchel Pronk