ADO Den Haag 3 - 2 NAC Breda
  • Zaterdag 14 februari 2015 20:45u

ADO Den Haag heeft een heel belangrijke zege op NAC Breda behaald. Twee keer haalden de Hagenaars een achterstand op om uiteindelijk met 3-2 te winnen. Topscorer Michiel Kramer velde het vonnis tegen zijn oude club.

'Waar is nu die klassespits?'zongen de meegereisde NAC-supporters pesterig in de eerste helft. De tekst was bedoeld voor Kramer, die mede door een blessure van Mike van Duinen zijn basisplaats terug had. Na het duel was er niemand in het uitvak die deze tekst nog zong want de spits had met twee treffers een duidelijk antwoord gegeven. Voor de Bredase supporters blijft er niets anders over om tijdens het carnaval in het Kielegat het verdriet te verdrinken.

Het kostte ADO Den Haag, dat nog zonder de Afrika Cup-winnaar Wilfried Kanon speelde, uiteindelijk de hele wedstrijd om de zege binnen te slepen, want het scoreverloop was niet in het voordeel van de Hagenaars. Als één ding niet mocht gebeuren, dan was het een tegentreffer incasseren. NAC Breda blinkt de laatste weken uit door ultradefensief voetbal, waardoor een achterstand moeilijk op te halen zou zijn.

Maar juist dat gebeurde, want na tien minuten was de Brabantse treffer een feit. Eerst kon doelman Martin Hansen een schot van Joeri de Kamps nog redden, maar bij de daaropvolgende aanval was het wel raak. Na een snelle ingooi had Adnane Tighadouini plotseling ruimte en de buitenspeler bediende Demy de Zeeuw. De ex-international schoot de bal via de binnenkant van de paal achter de Deense doelman: 0-1.

Zoals te verwachten viel, zakten de Bredanaars daarna ver terug op eigen helft en probeerden ze onder andere met tijdrekken het spel te ontregelen.

Daarin slaagden de bezoekers maar gedeeltelijk , want ADO Den Haag kreeg de rest van de eerste helft goede kansen op de gelijkmaker. Zo trok Wilson Eduardo naar binnen en schoot hij vervolgens naast. Ook Thomas Kristensen was dichtbij een treffer toen hij een afvallende bal over het doel dirigeerde. Daarna controleerde Wilson Eduardo een voorzet van Dion Malone met de borst en schoot nog voordat het speeltuig de grond raakte, de bal rakelings over het doel. Verder zag Roland Alberg dat zijn schot, na een combinatie met Kristensen, op de vuisten van Jelle ten Rouwelaar eindigde.

Aan de andere kant ontweek Guyon Fernandez handig de buitenspel val maar de ex-ADO Den Haagspeler stuitte op Hansen.

De laatste kans voor rust was weer voor ADO Den Haag toen Aleksandr Iakovenko na een combinatie voorlangs schoot.

Na de pauze kozen de geel-groenen opnieuw voor het offensief maar kwamen de Hagenaars goed weg toen Fernandez opnieuw de buitenspelval omzeilde en de lat trof.

Uiteindelijk bezweek NAC in de 56e minuut onder de Haagse druk toen Michiel Kramer na een steekpass van Danny Bakker de bal over Ten Rouwelaar lobde: 1-1.
Een minuut later probeerde Wilson Eduardo op aangeven van Alberg hetzelfde, maar nu kon de Bredase doelman zich lang genoeg maken en een treffer voorkomen.

Het publiek maakte zich op voor een Haagse voorsprong, die een kwestie van tijd leek, maar ineens stond de ploeg van Henk Fraser weer op achterstand. Een haperende buitenspelval zorgde ervoor dat de opgekomen Kenny van der Weg de bal richting de rand van het strafschopgebied mocht terugleggen, waarna De Zeeuw met een bekeken schuiver zijn tweede doelpunt maakte: 1-2.

ADO Den Haag had nog maar één opdracht en dat was de aanval zoeken. Dat leverde kansen voor Alberg (gestuit door Ten Rouwelaar) en Iakovenko (volley over het doel) op.
De gelijkmaker kon eigenlijk niet uitblijven en kwam er uiteindelijk in de 76e minuut. Na een lastig schot van Malone liet Ten Rouwelaar los. Invaller Xander Houtkoop was er als eerste bij om de rebound binnen te tikken: 2-2.

De Hagenaars namen geen genoegen met een punt en wilden een belangrijke concurrent op negen punten zetten. Dat lukte, want Kramer voltrok vlak voor tijd het vonnis. Na een voorzet van Aaron Meijers kopte hij bij de eerste paal de bal in de verre hoek: 3-2.

Daarmee nestelt de lange spits met dertien treffers zich weer naast Mark Uth en Luuk de Jong op de tweede plek van de topscorerslijst.

Invaller Mats Seuntjens kreeg nog een goede kans in blessuretijd maar Hansen voorkwam dat NAC nog een onverdiend punt haalde.

Door de zege doet ADO Den Haag goede zaken in de kelder van de Eredivisie en de Hagenaars krijgen opnieuw een thuisduel om nog verder van de degradatieplekken weg te lopen. Komende zaterdag komt PEC Zwolle naar het Kyocera Stadion. De aftrap is om 18.30 uur.

Auteur: Klaas-Jan Droppert