ADO Den Haag 1 - 1 AFC Ajax
  • Zondag 30 november 2014 12:30u

ADO Den Haag heeft in de wedstrijd van het jaar landskampioen Ajax twee punten afgesnoept. De Amsterdammers leken tot diep in de tweede helft op een zege af te steven, maar de topscorer van de Eredivisie, Michiel Kramer, bezorgde de Hagenaars alsnog een punt: 1-1.

Dat ADO Den Haag dit kostbare puntje sprokkelde was even verrassend als verdiend. De bezoekers dachten de zege wel binnen te halen en lange tijd leek dat ook te lukken. Al na acht minuten schoot Davy Klaassen Ajax op voorsprong en de verwachting was op dat moment even dat het duel voor de Hagenaars al verloren was. Maar toen de ploeg van Henk Fraser in de tweede helft met meer opportunisme ging spelen, werden de geelgroenen gevaarlijk. Er ontstonden grote  kansen voor onder anderen Mike van Duinen en Gianni Zuiverloon, maar een gelijkmaker bleef nog uit. Pas in het Haags Kwartiertje bracht Kramer met zijn tiende doelpunt van het seizoen de thuisploeg op gelijke hoogte: 1-1.

Dat Ajax zich thuis voelt op kunstgras en op deze ondergrond nog nooit heeft verloren, dat ondervond ook ADO Den Haag, want de ploeg van Fraser keek al na acht minuten tegen een achterstand aan. Terwijl Dion Malone en Gianni Zuiverloon dezelfde man dekten, liep Ricardo Kishna helemaal vrij. De Hagenaar mocht vervolgens met een voorzet Arkadiusz Milik bedienen. De Pool kopte de bal handig terug op de instormende Klaassen, die van dichtbij doelman Martin Hansen kansloos liet: 0-1.

De Hagenaars voetbalden wel goed mee in de eerste helft, hadden zelfs meer balbezit, maar het ontbrak de thuisploeg vooral aan lef om iets te forceren. Zodoende ontstonden er geen Haagse kansen in het eerste bedrijf. Alleen topscorer Michiel Kramer kon vlak voor rust nog een voorzet van Mike van Duinen richting het doel van Jasper Cillessen koppen, maar zijn inzet ging over de lat. De landskampioen drong helemaal niet aan en leek met een minimale voorsprong genoegen te nemen.

Pas in de tweede helft ontbrandde de wedstrijd, omdat ADO Den Haag directer de aanval zocht. Het opportunisme zorgde ervoor dat de Amsterdamse verdediging niet meer zo zeker oogde als in het eerste bedrijf. De eerste waarschuwing leverde Roland Alberg in de  54e minuut af toen hij met een sliding de bal van Ricardo van Rhijn ontfutselde. Zijn voorzet kopte Kramer voorlangs.

Twee minuten later had Cillessen een stijlvolle redding nodig om een kopbal van Mike van Duinen, na een voorzet van Aaron Meijers, uit zijn doel  te tikken.

Maar de grootste mogelijkheid kreeg Gianni Zuiverloon, die in de allerlaatste minuut na een tweede gele kaart door scheidsrechter Serdar Gözübüyük van het veld werd gestuurd. Toen Mathias Gehrt gedachteloos de bal in het strafschopgebied bracht, plofte die zomaar voor de voeten van de rechtsback. Zuiverloon zag dat Cillessen opnieuw een goede redding in huis had.

Aan de overkant kreeg Ajax meer ruimte om de wedstrijd te beslissen maar de equipe van Frank de Boer verzuimde om de opgelegde kansen te verzilveren. Missers van Kishna (slecht geraakt schot), Van Rhijn (lob over het doel) en Lasse Schöne hielden ADO Den Haag in leven.

En in de 83e minuut zouden de Hagenaars er dankbaar gebruik van maken, toen Nick Viergever vlak voor het eigen strafschopgebied na een ommetje balverlies leed. Het speeltuig kwam bij Xander Houtkoop terecht en zijn voorzet werd bij de tweede paal teruggelegd naar de andere paal. Van Duinen kon vervolgens niet veel anders doen dan de bal in de loop van Kramer koppen, waarna de spits koelbloedig afrondde: 1-1.

De landskampioen kreeg nog één kans maar invaller Mike van der Hoorn kon een corner van  Schöne onvoldoende snelheid meegeven, zodat Hansen de bal op de lijn kon redden.

Het punt is voor de Hagenaars een mooie opsteker voor het uitduel tegen PEC Zwolle van zondag, aftrap om 12.30 uur.

Auteur: Klaas Jan Droppert