ADO Den Haag 3 - 2 Willem II
  • Zaterdag 08 november 2014 18:30u

ADO Den Haag heeft door een benauwde 3-2 overwinning de aansluiting met de concurrenten gevonden. De zege werd voor de poorten van de hel weggesleept, want de Tilburgers trokken een 2-0 achterstand gelijk en hadden kansen op een voorsprong. Maar uiteindelijk zorgde een benutte strafschop van Roland Alberg voor de 3-2 winst.

Daar waar Willem II staat, wil ADO Den Haag  graag komen. De Tilburgers hebben een goede seizoensstart, die in een negende plek werd uitgedrukt voor dit duel.

'Als het zwaar wordt is het fijn dat je iemand als Kramer hebt'

- Henk Fraser
Maar dat daarvoor hard gevochten moet worden, is ook in het thuisduel tegen Willem II gebleken. De Hagenaars kregen de zege zeker niet cadeau en brachten zichzelf eigenlijk in de tweede helft nog aardig in de problemen. Na fraaie doelpunten van Mathias Gehrt en Michiel Kramer, die op Zlatan Ibrahimovic-achtige wijze drie man uitkapte,  werd de thuisploeg misschien ietwat nonchalant en kwamen de bezoekers tot 2-2 terug. Een benutte strafschop van Roland Alberg bracht uiteindelijk de winst, maar Willem II had tot ver in blessuretijd zicht op een gelijkspel.

ADO Den Haag kende een vliegende start door al in de tweede minuut de score te openen. Na een combinatie met Dion Malone bereikte  Alberg de opgekomen Gehrt. De Deen schoot de bal diagonaal langs Kostas Lamprou in het doel: 1-0.

Maar daarna drukten de Hagenaars niet door en werd Willem II steeds dominanter, waardoor er kleine kansen voor de Tricolores ontstonden.

Net op tijd nam de thuisploeg weer het heft in handen en dat werd beloond met een prachtig doelpunt. Nadat in de 35e minuut een vlotlopende aanval spaak leek te lopen, bracht Malone de bal opnieuw in. En wat toen gebeurde had veel weg van een Zlatan Ibrahimovic-actie. Kramer ontving het speeltuig met zijn rug naar het doel, controleerde de bal,  speelde in het strafschopgebied drie man uit en schoof de bal vervolgens in het doel: 2-0.

'Ik blijf altijd rustig bij strafschoppen'

- Roland Alberg
Na de pauze stokte het opnieuw bij de Hagenaars. Verdediger Stijn Wuytens kon in de 51e minuut via een mooie actie de bal breed geven. Maar voordat dit gebeurde ging het speeltuig via de hand van Martin Hansen in het doel: 2-1. Anders hadden twee inkomende Willem II-ers de bal erin kunnen schieten.

De aansluitingstreffer zorgde voor lichte paniek bij de thuisploeg, die de controle kwijt was. Willem II rook bloed en in de 62e minuut greep ADO Den Haag opnieuw niet adequaat in. Na een afgeslagen corner liet de complete verdediging Mitchell Dijks een afgemeten voorzet geven. Bij de tweede paal was het vervolgens voor Samuel Armenteros een koud kunstje om de gelijkmaker binnen te koppen: 2-2.

ADO Den Haag kon na deze terugslag wel weer enige veerkracht opbrengen en dat leverde een strafschop op. Op aangeven van Mike van Duinen, die net als Kramer fit genoeg was om te spelen, drong Aaron  Meijers het strafschopgebied binnen. De sliding van Terell Ondaan was vervolgens te laat, waarna scheidsrechter Eric Braamhaar niets anders kon doen dan naar de stip te wijzen.  Aanvoerder Alberg zette de strafschop feilloos in een doelpunt om: 3-2.

Wat daarna gebeurde was niet goed voor Haagse hartpatiënten. De thuisploeg stond onder een immense druk en kon slechts met veel kunst- en vliegwerk op de been blijven. Daarbij kregen de Tilburgers uitgelezen kansen op de gelijkmaker. Maar uiteindelijk sleepte doelman Martin Hansen zijn ploeg er doorheen.  Zo kopte Dries Wuytens een corner van dichtbij op het doel, maar had de Deen een goede reflex. Ook was hij tijdig in de hoek na een afstandsschot van Jerson Cabral, die terug in het Kyocera Stadion was maar dan wel in het shirt van Willem II. Tenslotte zorgde de sluitpost met de belangrijkste redding van de avond voor de drie punten. Diep in blessuretijd was Robert Braber bij de Haagse verdedigers weggelopen. De invaller kapte twee spelers uit en schoot maar de uitgekomen Hansen pareerde de poeier. Vervolgens kon Malone de laatste Tilburgse kans definitief onschadelijk maken.

Door de zege heeft ADO Den Haag aansluiting bij de concurrenten voor de negende plek gekregen. De ploeg van Fraser zal nog verder op de ranglijst kunnen stijgen als de uitwedstrijd bij Heracles  Almelo gewonnen wordt. Dat duel staat gepland op zondag 23 november om 14.30 uur.